Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sterowanie wzmocnieniem przy zewnętrznej zwrotnicy cyfrowej.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sterowanie wzmocnieniem przy zewnętrznej zwrotnicy cyfrowej.

Witam,
    załóżmy, że mamy poniższą sytuację:

Posiadamy dwie zwrotnice cyfrowe (jedna zwrotnica obsługuje 4 kanały lewej kolumny, druga 4 kanały prawej kolumny)
    Obie zwrotnice posiadają sample converter na wejściu, procesor DSP, dac-a, analogowy volume control sterowany cyfrowo, procesor do kontroli tego wszystkiego z podłączonym modułem bluetooth.
    Sygnał ze źródła jest dzielony prostym optycznym spliterem na obie zwrotnice.

W tym miejscu mam pytanie, czy istnieje jakiś ustandaryzowany system do pobierania danych o poziomie głośności z urządzenia będącego źródłem sygnału?

Może będziecie mieli jakieś pomysły na inne rozwiązanie?

Wykonałbym sterowanie z telefonu po bluetooth, pilotem na podczerwień, bądź w grę wchodzi wykonanie "jednostki centralnej" ze spliterem sygnału i kontrolą wzmocnienia i wysyłanie tych danych po bluetooth do zwrotnic lub podpiętym przewodem np. rs-485, rs-232, can. Myślę też o zamontowaniu czegoś takiego w samochodzie, więc tam też powinno to działać.

Pozdrawiam.

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
    W tym miejscu mam pytanie, czy istnieje jakiś ustandaryzowany system do pobierania danych o poziomie głośności z urządzenia będącego źródłem sygnału?
    nie

- - - - - aktualizacja - - - - -

u mnie sprawa jest prosta, laptop odtwarza muzykę , wiec dane dzieli cyfrowa zwrotnica w foobarze i cyfrowa regulacja głośności jest w programie / nie na dac / którą mogę używać zdalnie z pilota fergusona na wifi , ale oprócz tego pasywna regulacja głośności miedzy kartą dźwiękową a końcówkami mocy ,tutaj ręczna regulacja , 3 gałki stereo sprzęgnięte razem.

nie istnieje chyba nic innego poza urządzeniami minidsp i waf audio , gdzie głośność zmienia się przez pilota na podczerwień i gałką.

http://www.waf-audio.com/products.php?pos=1&lang=en
    Last edited by bolonietoperz; 22.03.2017, 07:33.
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Dzięki,
      oba produkty znam.

Skomentuj

Czaruję...
      X