Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnice do STX-ów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnice do STX-ów

Witam. Chciałbym, abyście pomogli mi dobrać, (mniej więcej, bo wiem, że zwrotnice najlepiej dobiera się metodą prób i błędów) parametry zwrotnic do głośników: GDN 22/120/4 120 W 4 Ohm i GDWK 9/150/4 150 W 4 Ohm. Byłbym też bardzo wdzięczny za schemacik takich zwrotnic. Kumpel mnie poprosił o zlutowanie mu jakichś zwrotnic, w tym temacie niestety nie jestem jeszcze doświadczony, więc każda pomoc z Waszej strony będzie bardzo przydatna. Z góry dziękuję. Pozdrawiam

do tego to tylko filtr na sopranówce daj 8uF + jakaś ceweczka 0,15mH i będzie ok do tego przed filtrem rezystor ze 16 ohm. w tym zestawie nic więcej się nie wymyśli

Skomentuj

Ok, a ten kond , cewka i rezystor muszą się charakteryzować jakimiś szczególnymi parametrami, np. kond typu MKT, MKS lub coś w tym stylu? Dzięki z góry Sound Vave za odp. Pozdrawiam

Skomentuj

za kare że przekręciłeś mój nick to ci nie powiem :P
        a tak powaznie cewka powietrzna koło 1mm kond bez polaryzacji mkse pkt itp :P

Skomentuj

Podepnę się do wątku bo mam kilka podobnych pytań z tym że chodzi o zwrotkę 3D do:

GDWK 9/150/4
          GDN 22/120/4 SS
          GDM-17-150-8-SS <----- STX nie ma w ofercie 4 omowych GDM zrobią na zamówienie w tej samej cenie ?

wyczytałem na forum że GDWK trzeba wysoko ciąć i tłumić
          mam na oku najtańszą zwrotnicę od STX-a 3D-12-6 z podziałem 800/5500 będzie się w ostateczności nadawać? Można zamówić z innym podziałem ?

to ma być nikobudżetowy low end więc myśle tylko o tych przetwornikach :(

z góry dzięki za każdą odpowiedź

Skomentuj

a nie prościej zamówić zwrotke do 8 ohmowca i GDWK tez 8 ohm??

Skomentuj

No prościej by było i też o tym myślałem ale mam już dwa elektrolity 10 mF na 25 V czyli przy trafie 2x24 V może wytrzymają za mostkiem
              w przypadku 8 om musiałbym mieć wyższe napięcie zasilające żeby nie było problemów z kontrolą a wtedy elki 25V odpadają - jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

Cały czas o koszty się rozchodzi dlatego tak trochę kombinuję :)
              Jak będzie z tym podziałem?

Skomentuj

24V po trafie to jest ~32V stałego, w jaki sposób kondy na 25 mają to wytrzymać?

Skomentuj

No to zostaje przy głośnkach 8 ohm

Z tych wykresów :
                  http://www.stx.pl/charakterystyki/GD...0-8-PJ-ALL.jpg
                  http://www.stx.pl/charakterystyki/GD...0-8-SS-ALL.jpg
                  wynika górny podział na około 5500 z tłumikiem na GDWK 9/150/8 - jakieś -5 dB mam rację ?

Skomentuj

Czaruję...
                  X