Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ładowarka AVT3120

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ładowarka AVT3120

Panowie,

Mam prośbę. Uruchamiam ten zestaw AVT i mam przekonanie graniczące z pewnością, że wszystkie małe tranzystory pokazane na zdjęciach w dokumentacji są odwrotnie wlutowane. Czy ktoś z Was mógłby sprawdzić pinologię tranzystorów, mozaikę ścieżek i porównać to ze schematem? Co ciekawe układ działa, nie do końca prawidło, ale działa. Bardzo proszę o pomoc bo całkiem zgłupiałem.

Pozdrawiam.

===============================

Nie, T4 jest raczej ok, bo on ma zamieniony wg dokumentacji emiter z kolektorem, chyba.
    Załączone pliki
    Last edited by Jacek Zieliński; 13.04.2017, 11:00.

Zrób zdjęcie jak je wlutowałeś

Skomentuj

Tranzystory wlutowałem tak jak na tytułowej fotografii z dokumentacji, czyli napisami w stronę potencjometru i led-ów.

Skomentuj

http://www.alldatasheet.com/datashee...CS/2N2907.html

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://www.fairchildsemi.com/datasheets/PN/PN2222A.pdf

Skomentuj

Piotrze, na tej właśnie podstawie właśnie twierdzę, że zdjęcie wprowadza w błąd w przypadku dwóch tranzystorów 2N2222. A oznaczenia na rysunku montażowym to w ogóle jakiś dramat.
          Zgadzasz się ze mną?

Skomentuj

Słabo widać ścieżki ale dla mnie zdjęcie jest ok

oznaczenia są pewnie pod metalową obudowę patrząc od strony płaskiej masz E B C

Dla mnie zdjęcie pokazuje prawidłowy montaż chyba że są jakieś zamienniki tranzystorów.

Skomentuj

No to zobacz to:

http://www.onsemi.com/pub/Collateral/P2N2222A-D.PDF

coś jakby odwrotnie. No nic, wyciągnę je zaraz i sprawdzę jak jest w rzeczywistości.

Skomentuj

No tu jest odwrotnie :???:

Jak masz miernik z próbnikiem do tranzystorów to wyczaisz gdzie jest prawda

Skomentuj

musisz patrzeć jakie masz wyprowadzenia bo będzie pewnie zależne od producenta, tu masz np. wyprowadzenia jak na twojej pcb: patrząc z góry tranzystora 2N2907 w obudowie TO-92 z przodu od strony płaskiej jest E,C,B (link do datasheet:https://www.bing.com/images/search?v...94856807),(nie wiem czy to się dobrze otworzy).

Skomentuj

Sprawdziłem chińskim "miernikiem do wszystkiego" i wychodzi na to, że Piotr podał prawidłowy pdf. Przepraszam za zamieszanie ale to kolejna nauczka żeby nie wierzyć we wszystko co można znaleźć w sieci. A tak się nieszczęśliwie dla mnie złożyło, że bazowałem na moim linku.
                    Wyciągnąłem oscyloskop z szafy i wszystkie przebiegi w układzie +- zgadzają się z instrukcją. Nie byłoby tego całego zamieszania gdyby układ działał tak jak tego oczekuję. Ma kiepską stabilizację prądu a dodatkowo na ostatnim etapie ładowania następują skoki prądu ładowania. Przez to ładowanie wyłącza się trochę przedwcześnie. Po takim piku napięcie podskakuje do 14,4V i automatyka wyłącza ładowarkę. Gdyby nie te nagłe skoki prądu z niecałego ampera do nawet trzech akumulator lepiej by się naładował.
                    No nic, widać taka uroda programu sterującego bo wydaje mi się, że przy ładowaniu wstępnym (chyba) i zasadniczym (na pewno) tego nie ma. Po świętach rozładuję testowy akumulator żarówką i prześledzę jeszcze raz wszystkie etapy ładowania i może skoryguję trochę napięcie końca ładowania. Znudziło mi się pilnować akumulatora przy ładowaniu i teraz sprawę załatwi lepiej lub gorzej automat.
                    Dziękuję za pomoc.

Skomentuj

No i wszystko jasne:

https://en.wikipedia.org/wiki/2N2222...BJT_Pinout.jpg

Mój pdf był jednak do tranzystora z innym układem wyprowadzeń. Kurde, po co to komu jak wystarczy go odwrócić ?

Skomentuj

Jacku czy udało Ci się ogarnąć poprawnie tą ładowarkę? Mam z nią trochę problemów niestety, nawet na elce o tym napisałem i sam nie wiem co dalej.

Skomentuj

Ja uruchomiłem niedawno i działa bez problemu. Daj znać co Cię trapi.
                          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Problem polega na tym że nie jestem w stanie regulować prądem ładowania... Mogę kręcić potencjometrem r12 (chyba, główny z skalą na froncie), a prąd ładowania jest cały czas taki sam, około 7A. Reguluje tym r24 i nic to nie zmienia. Rozładowuje po raz kolejny akumulator do 11.5V żarówka H4.
                            Podczas ładowania w którym świeci dioda żółta i zielona Aku potrafi mieć 15V ponad ale za chwilę wyłącza ładowanie. Czyli samo wyłączenie działa, ale nie po to chciałem mieć regulację prądu żeby z niej nie korzystać...
                            Last edited by Dawid-SS; 17.03.2018, 13:04.

Skomentuj

Sprawdziłeś czy LM ma takie zasilanie jak powinno być? 29V

Było kilka baboli jak ścieżka na PCB od potka od regulacji napięcia. Zrób fajnie duże zdjęcie układu. Pokaż jak wygląda. Wygląda na to jakby mosfet był cały czas zatkany i układ działa jak drut. Sprawdź czy podłączając układ do napięcia masz napięcie na wyjściu.

Skomentuj

LM ma te 29V na tych nóżkach o których było w instrukcji. Proces regulacji napięcia i sygnalizacji etapów przeszedł idealnie, dołączyłem trafo i chciałem prąd regulować i dupa. Trafo ma 16.5V a po mostku jest 17.5V bo nie ma kondensatorów, więc jest ok. Tryby się przełączają przy napięciach dobrych.
                                Jeżeli chodzi o ścieżkę do R3 to zrobiłem mostek na środkowej nóżce z pustym miejscem na środku, tak samo R24.
                                Chodzi o napięcie wyjściowe bez akumulatora z włączonym zasilaniem sieci?

Skomentuj

Tak, o napięcie na zaciskach bez akumulatora.
                                  Wygląda na to że wszystko jest ok, ale nie działa odczyt danych z potka. Sprawdź czy ATTiny dostanie prawidłową wartość REG (Pin 12) względem VDD, GND oraz czy T5 nie jest gdzieś zwarty. Bez zasilania.

Pokaż to zdjęcie.

Skomentuj

Pod spodem jeszcze bez zworek na R3 i R24.
                                    Napięcie na wyjściu bez akumulatora 1.2V

Które to miejsca mam sprawdzić?
                                    Last edited by Dawid-SS; 17.03.2018, 13:35.

Skomentuj

Znalazłem miejsce problemu... Tzn nie do końca. Problem jest z winy płotka lub okablowania płotka... Jak ruszam kablami przy płotku to działa ok. Czy plotek dodatkowo uziemić do płyty pod gnd?

Skomentuj

Ja mam wlutowanego prosto w PCB. Nie mam kabli. Sprawdź jak wygląda rezystancja potka na PCB próbując go ustawić na randomową wartość.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X