Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dx609

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dx609

Witam,
    Jakis czas temu uruchomilem koncowke mocy dx600 wraz z filtrem aktywnym i autowlacznikiem. Zasadniczo udalo sie uruchomić go bez większych problemów. Dzos podczas juz jego pracy w docelowej obudowie, podczas przesówania wypadła wtyczka od zasilania sieciowego. Mala iskra i wzmacniacz nie daje znaków zycia. Dx600 ma kilka zabezpieczeń ale diody od nich tez nie daja znakow życia. Gdzie mam szukać usterki i jak najprościej ją zdiagnozować??

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Gniazdo ma bezpiecznik, sprawdzałeś?

Jak jest ok to miernik w ręke i mierz czy działa zasilanie, jak nie to szukaj gdzie przerwa.

Skomentuj

Wlasnie sobie przypomniałem, ze w momencie nie podania zasilania zmiennego na zacisk AC od zasilania części zabezpieczającej koncowke to ta byla martwa. Na wejściu mam zasilanie, sinus 60V... Dalej nie mam pomysłu co mierzyć i gdzie (no i wiedzy, ztąd też szukam pomocy u was)

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
        Gniazdo ma bezpiecznik, sprawdzałeś?

Jak jest ok to miernik w ręke i mierz czy działa zasilanie, jak nie to szukaj gdzie przerwa.
        Bezpieczniki sprawdzone. Juz pisałem ze napięcie za trafem jest oraz na zaciskach od zasilania koncowki wyprostowane po przejściu przez mostek gretza... Obstawiam czesc zabezpieczającą końcówkę, ale nie wiem gdzie dokladnie szukać...

Skomentuj

Miedzy punktem pomiędzy diodą D12 i R79 a GND mam 24V

Prosił bym też moderatora o zmianę tematu na dx600... Czeski błąd...

Last edited by Jimi; 13.04.2017, 22:29.

Skomentuj

Pytanie, czy dam rade zweryfikować bez wylutowywania czy z półprzewodnikami jest wszystko ok w sekcji zabezpieczeń??

Skomentuj

Badam temat daej. Sprawdziłem LM393AP miezy GND a Vcc mam 2,57V.. Domyślam się że to napięcie dla tego scalacza jest za małe (tak rozumiem z dokumentacji technicznej dla LM393AP). Jeśli ide dobrym tropem, oznacza to że coś po drodze daje za małe napięcie. Mógł się wysypać T31 (BD243C) - jeśli tak, to jak to mogę szybko zweryfikować? No chyba że jakiś Zener?

Idąc pokolei. Mierząc pomiędzy AC a GND mam dokładnie 58V w sinusie. Idąc dalej tym tropem, między R79 a GND powinienem mieć napięcie zmienne pomniejszone o spadek napięcia na tym rezystorze,a za diodą D12 napięcie tętniące - wyprostowane jednopolówko pomniejszone o 0,7V - i wyfiltrowane przez kondensator C24 220uF/100V czyli coś koło 60V DC. I w tym miejscu mam 1,48V. I tu mi coś nie pasuje. Coś na tym odcinku. Właśnie wylutowałem rezystor. Ma on po paskach 10R, ale miernik nie pokazuje mi na nim przejścia... Czyżby to on był winowajcą zamieszania i się upalił? Pytanie kolejne. W spisie elementów R79 ma 10 Ohm/1W, na schemacie natomiast 47Ohm/1W. Która wartość waszym zdaniem jest dobra?
              Last edited by Jimi; 14.04.2017, 10:18.

Skomentuj

LM393 pracuje od +-1V.
                Mierzyłeś wszystkie rezystory? Rezystor R79 działa jako bezpiecznik, jak masz gdzieś zwarcie to się upali, może być jakiejś małej wartości, 10/47ohm nie gra roli, wymień i zobacz co za napięcie masz za rez R75.

Skomentuj

Wymienilem go... Jako tako sie nie upalil tylko tak sie wygrzal ze zmienil wartosc z 10R na 2,7kR... Wymieniłem go i panel wrócił do życia z tym że tym razem wstawiłem ceramiczny 47R/5W. I problem w tym że piekielnie się grzeje ten R79... Czy tak powinno być?

Skomentuj

Sprawdź spadek napięcia na tym rezystorze, i wylicz prąd.
                    Posprawdzaj jeszcze inne rezystory czy nie są zbyt gorące, jak są, oblicz prąd jaki przez nie płynie.
                    Ten rezystor nie powinien się tak grzać, bo nie ma tam nic takiego co by pobierało taki prąd.

Skomentuj

Sprawdziłem. Elementami grzejącymi się są rezystor R79 i tranzystor T31. T31 ma mały radiator a rozgrzewa się do około 65 stopni C. R79 miał maksymalnie 70 stopni C. Wymieniłem go na 39R i przymocowałem na docisk do radiatora z użyciem pasty (radiator ma dużą wydajność ze względu na mase). Teraz nagrzewa się do około 35 stopni. Napiecie na rezystorze to 7V AC. Reszta elementów po 30 minutach odsłuchu ma około 30 stopni C.

Pomiar temperatury dokonany za pomocą termometru microlife (jakis dla dziecka co mierzy temperature na strzala z mozliwoscia wybrania czy ma mierzyc czlowieka czy element otoczenia)

Last edited by Jimi; 15.04.2017, 21:02.

Skomentuj

To raczej to koniec twojej naprawy :)

Skomentuj

Nom... I wychodzi że ten co się upalił 1W miał moc dobraną na granicy stąd usterka. Dzięki za wskazówki i Wesołych...

Skomentuj

Czaruję...
                          X