Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana kondensatorow w Rotel RA611

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana kondensatorow w Rotel RA611

Witam Kolegów.
    Chciałbym w miarę możliwości zmodyfikować mój wzmacniacz- ofiarować mu nowe kondensatory by poprawić jego walory dźwiękowe.
    Szukałem w " internetach" ale z znikomym skutkiem.
    Poniżej link do strony z schematami serwisowymi.

http://www.vintageshifi.com/repertoi...ice-Manual.pdf

Proszę o pomoc które elementy mógłbym wymienić.
    Znalazłem na pierwszy ogień kondensatory elektrolityczne oznaczenie c0001 i c0002 4700 /uF, 35v tylko pytanie na co?

Proszę wraz z proponowanymi zmianami podać link do zamiennika bo jestem laikiem w tych sprawach, a może i innym się przyda.
    Z góry dziękuje za okazaną pomoc.

Co chcesz uzyskac poprzez ta wymiane? Rotele znacznie fajniej tuninguje sie w inny sposob, kondensatory wymienia sie jesli sa uszkodzone lub wyschniete.
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
      Co chcesz uzyskać poprzez ta wymianę? Rotele znacznie fajniej tuninguje się w inny sposób, kondensatory wymienia sie jesli sa uszkodzone lub wyschniete.
      Co masz na myśli? Chciałbym w miarę możliwości wykrzesać z niego więcej dynamiki, nie wiem czy poprawi sie większa detaliczność dźwięku.

Wzmacniacz był tylko czyszczony i poprawione luty ale nie ruszaliśmy kondów.

Skomentuj

Ja, gdybym zabierał się za tuning takiego wzmacniacza, to:
        1. Powymieniał bym wszystkie kondensatory elektrolityczne które są w ścieżce sygnałowej (np: C 203,221 itp.), na foliowe.
        2. Sprawdził i przeczyścił, ewentualnie przy nie sprawnych wymienił, selektory/potencjometry.
        3. Sprawdzić pojemności kondensatorów w zasilaczu, duże kondensory bocznikował małymi foliowymi.
        4. Nawet dla zabawy wymienić tranzystory wejściowe, na jakieś nisko szumne.
        5. Z tego co wynika, masz regulacje biasu tranzystorów wyjściowych, jak wzmacniacz się nie grzeje zbytnio, możesz go minimalnie zwiększyć, moc strat będzie większa, ale powinieneś odczuć różnicę.
        Pytanie tylko czy się opłaci, zawsze można takie rzeczy robić w celach nauki, testów.

Skomentuj

Czaruję...
        X