Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sony sa-wm40 wymiana transformatora

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sony sa-wm40 wymiana transformatora

Witam
    Mam taki problem że dostałem ten oto subwoofer ale jest to wersja kanadyjska na 110v więc nie ma opcji podpiąć go do sieci ot tak. Posiadam jednak trafo z JVC RX-6010RBK / RX-6012RSL tylko że z ich schematu nie umiem się dopatrzeć parametrów tego transformatora ale sądząc po jego mocy na kanały powinien się nadawać. Pomóżcie mi albo z jego pomiarami chyba że ktoś je zna i pomoże z wymianą.
    Pozdrawiam

Pomoże ktoś ?? chociaż jak mam pomierzyć ten transformator

Skomentuj

Najprościej to po prostu kupić autotransformator 110V, są dość tanie i używać subwoofera tak jak jest.

Jak tak bardzo ci zależy, to pasowało by pożyczyć jakieś trafo 110V, odpalić suba pomierzyć napięcia na trafie, potem pomierzyć te trafa co masz.
      Na 90% nie nadadzą się, a do tego trzeba jeszcze sprawdzić czy poza uzwojeniami zasilającymi końcówkę mocy, nie ma jakichś uzwojeń pomocniczych.

Ostatecznie możesz mieć szczęście i trafo jest na 220V, spotykałem wzmacniacze które miały trafa 110V, gdzie pierwotne składało się z dwóch równolegle połączonych uzwojeń, wystarczyło przepiąć je w szereg i wzmacniacz normalnie pracował przy 230V.

Ogółem jak nie ogarniasz tak prostej sprawy jak sprawdzenie czy da się podmienić tafo, to z całego serca polecam kupić autotrafo i nie ryzykować uszkodzenie suba.
      Bo takie rzeczy jak pomierzenie parametrów transformatora, to w podstawy elektroniki, z tych najprostszych. Bo chyba pierwsza klasa technikum, tak samo w każdej książce z podstaw elektrotechniki, czy elektroniki raczej jest.

Skomentuj

chodziło mi o pomiar tego oryginalnego na 110v czy go nie spalę jak podepnę do kontaktu

Skomentuj

Marcin przecież napisał.
          1.
          kup tanie trafo 230>110
          podłącz za jego pośrednictwem suba i już.

lub 2.
          otwórz suba i zobacz czy trafo oryginalne nie ma czasem możliwości pracy
          IN 110/220 (podwójne uzwojenie pierwotne).

Skomentuj

Na elektrotanya.com znajdziesz instrukcje serwisowa.
            Z instrukcji wynika że pobór z sieci to 90W.
            Kondensatory zasilacza głównego są na 71V a napięcie na tranzystorach mocy +/- 59V więc trafo powinno mieć około 2x43V AC.
            Do tego jeszcze jest małe trafko z napieciem pomocniczym symetryczne 2x13-14V .
            Last edited by Adzik94; 07.06.2017, 16:12.

Skomentuj

Gotowe tafo 200W 230-110V na allegro (w obudowie i w ogóle) to 90zł + 13zł na kuriera.
              Tak przy okazji wspominam.

Skomentuj

Dziękuje za odpowiedź , dzisiaj pomierzyłem to trafo z JVC i ma na odczepach +43v i -43v przy obciążeniu żarówki 75w spadło do 42,6v więc powinno być wporządku?
                Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                X