Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GAINCLONE problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GAINCLONE problem

Witam. Zwracam się do Was - profesjonalistów - z zapytaniem. Mam zamiar zbudować wzmacniacz Gainclone, konkretnie projekt z tej strony: http://skarabo.net/sid-22-GC.htm. jednak pojawia się problem, bo scalaka LM3875 nie można nigdzie dostać, bo został wycofany z produkcji. I pytanie, jeśli chciałbym włożyć tam jakiś podobny scalak, co muszę zmienić w schemacie? Ewentualnie prosił bym o jakieś sprawdzone projekty o mocy od 40-60W. Za wszelką pomoc bardzo dziękuję.

Zrób coś na elementach dyskretnych. Na forum jest wątek o projekcie iAmp oraz kilka projektów końcówek np. BG2, BG4, BG7.
    Proste i bardzo fajne projekty.

Skomentuj

Łatwo podejdzie LM3886, gotowych płytek i kitów na allegro pod dostatkiem.
      W sumie scalak nie jest złą opcją, nie napisałeś jakie masz doświadczenie z elektroniką, czy masz chociaż jakiś miernik, czy nawet co ma to napędzać.
      Takiego scalaka wystarczy polutować i działa, na początek fajna opcja.

Zawsze będę wspominał początki na scalakach, niż na jabel J-035 (to była maszynka do palenia tranzystorów), ile trzeba było w tym powymieniać żeby chodziło normalnie ^^

Co do dźwięku to nie ma porównania między GC a tranzystorem, ale podobno są scalaki co grają niby jak rasowe wzmaki (kto się przemógł na uruchomienie TA8233H?).

Skomentuj

Swoje doświadczenie z elektroniką uważam za średnie, jestem w 3 klasie technikum klasa elektroniczna, jednak wcześniej zajmowałem się tylko elektroniką cyfrową, i z tego zakresu mam parę projektów, jednak w ogóle nie mam doświadczenia z analogową, pomijając drobne naprawy wzmacniaczy. Wzmacniacz ma napędzać dwa głośniki 4Ohm 55W. Jeśli chodzi o zaplecze techniczne z tym nie ma problemu, zarówno jeśli chodzi o zrobienie płytki itp jak również o pomiary.

Skomentuj

To rób na tranzystorach.

Skomentuj

Trochę się boję robić na tranzystorach pierwszy raz. A miałby Pan jakiś konkretny projekt?

Skomentuj

Masz już jakieś podzespoły?
              Jaki budżet chcesz na to przeznaczyć?

Skomentuj

nie mam jeszcze nic. Jeśli chodzi o budżet to trudno mi powiedzieć, powiedzmy do 200pln

- - - - - aktualizacja - - - - -

Co Pan sądzi o tym projekcie? http://www.cyfronika.com.pl/kityavt2010/avt1594.pdf

Skomentuj

Nie pchałbym się w STK. Ciężko trafić oryginalny układ a z podróbkami możesz mieć problemy.
                  Co do budżetu.
                  Sporo pochłonie transformator i radiator. Obudowę też obejmuje budżet?

Skomentuj

nie, obudowa i radiator odpadają.

Skomentuj

Na początek możesz zrobić jakiegoś BG. Do tego zasilscz z zabezpieczeniami np. Zasilacz Taza na naszym forum.

Skomentuj

Zrob sobie Gainclone na LM3886, gra naprawde fajnie i czysto, zwykly czlowiek nie uslyszy roznicy pomiedzy nim a tranzystorem, poza audiofilami z wyzszej polki nota bene, tez jest zbudowany z tranzystorow. Uklad jest prosty w budowie i zawiera raptem z 10 elementow, i tani. Posiada zabezpieczenia przed przeciazeniem i przegrzaniem.

Pozdr
                        Last edited by rs6000; 24.05.2017, 06:24.

Skomentuj

Zamieszczone przez rs6000 Zobacz posta
                          Zrob sobie Gainclone na LM3886,
                          Dziękuję bardzo, umknął mi ten temat. Padło na ten projekt: http://skarabo.net/sid-23-wzmacniaczJ-LM3886.htm . Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

Skomentuj

Na alliexpres plytke z elementami trafisz za okolo 8 USD i doleci w tej cenie... Wlasnie składam tzn czekam na drugi kanak tej aplikacji, pierwszy juz jest. Didam tylko ze przesylka jest rejestrowana wiec bedziesz widzial kiedy przylazla na poczte. Do tego trafo z demobilu z jakiegos amplitunera. I mozesz sie zamknac w 100... Mi sie udalo

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Mam takie dwa LM 3875 ,scalaki kupione 2lata temu w Kashinoki.
                              Pozdrawiam.
                              Last edited by cezar504; 07.06.2017, 23:51.

Skomentuj

Czaruję...
                              X