Witam. Zwracam się do Was - profesjonalistów - z zapytaniem. Mam zamiar zbudować wzmacniacz Gainclone, konkretnie projekt z tej strony: http://skarabo.net/sid-22-GC.htm. jednak pojawia się problem, bo scalaka LM3875 nie można nigdzie dostać, bo został wycofany z produkcji. I pytanie, jeśli chciałbym włożyć tam jakiś podobny scalak, co muszę zmienić w schemacie? Ewentualnie prosił bym o jakieś sprawdzone projekty o mocy od 40-60W. Za wszelką pomoc bardzo dziękuję.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
GAINCLONE problem
Collapse
X
-
Łatwo podejdzie LM3886, gotowych płytek i kitów na allegro pod dostatkiem.
W sumie scalak nie jest złą opcją, nie napisałeś jakie masz doświadczenie z elektroniką, czy masz chociaż jakiś miernik, czy nawet co ma to napędzać.
Takiego scalaka wystarczy polutować i działa, na początek fajna opcja.
Zawsze będę wspominał początki na scalakach, niż na jabel J-035 (to była maszynka do palenia tranzystorów), ile trzeba było w tym powymieniać żeby chodziło normalnie ^^
Co do dźwięku to nie ma porównania między GC a tranzystorem, ale podobno są scalaki co grają niby jak rasowe wzmaki (kto się przemógł na uruchomienie TA8233H?).
Skomentuj
-
Swoje doświadczenie z elektroniką uważam za średnie, jestem w 3 klasie technikum klasa elektroniczna, jednak wcześniej zajmowałem się tylko elektroniką cyfrową, i z tego zakresu mam parę projektów, jednak w ogóle nie mam doświadczenia z analogową, pomijając drobne naprawy wzmacniaczy. Wzmacniacz ma napędzać dwa głośniki 4Ohm 55W. Jeśli chodzi o zaplecze techniczne z tym nie ma problemu, zarówno jeśli chodzi o zrobienie płytki itp jak również o pomiary.
Skomentuj
-
nie mam jeszcze nic. Jeśli chodzi o budżet to trudno mi powiedzieć, powiedzmy do 200pln
- - - - - aktualizacja - - - - -
Co Pan sądzi o tym projekcie? http://www.cyfronika.com.pl/kityavt2010/avt1594.pdf
Skomentuj
-
Zrob sobie Gainclone na LM3886, gra naprawde fajnie i czysto, zwykly czlowiek nie uslyszy roznicy pomiedzy nim a tranzystorem, poza audiofilami z wyzszej polkinota bene, tez jest zbudowany z tranzystorow. Uklad jest prosty w budowie i zawiera raptem z 10 elementow, i tani. Posiada zabezpieczenia przed przeciazeniem i przegrzaniem.
PozdrLast edited by rs6000; 24.05.2017, 06:24.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez rs6000 Zobacz postaZrob sobie Gainclone na LM3886,
Skomentuj
-
Na alliexpres plytke z elementami trafisz za okolo 8 USD i doleci w tej cenie... Wlasnie składam tzn czekam na drugi kanak tej aplikacji, pierwszy juz jest. Didam tylko ze przesylka jest rejestrowana wiec bedziesz widzial kiedy przylazla na poczte. Do tego trafo z demobilu z jakiegos amplitunera. I mozesz sie zamknac w 100... Mi sie udalo
Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
Skomentuj
Skomentuj