Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilanie symetryczne +/- 9V z +12V.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilanie symetryczne +/- 9V z +12V.

Witam,
    jak w temacie. Szukam jakiegoś rozwiązania do zrealizowania zasilania symetrycznego +/- 9V z +12V. Zasilanie symetryczne używane będzie do PGA4311 (4-Channel Audio Volume Control) + 4 wzmacniacze operacyjne. Widziałem rozwiązania na pompie ładunku lub wzmacniaczu operacyjnym. Chciałbym się dowiedzieć, które w/g Was rozwiązanie najlepiej sprawdzi się do tego zastosowania i czy macie już jakieś sprawdzone schematy. Mogą być specjalizowane zintegrowane układy. Oczywiście odwdzięczę się udostępniając projekt jak go wykonam/uruchomię :-)

Ja używałem raz dorsch 05/15D045BL zasilanie z 5V (stabilizowane z aku tab aby napięcie na wejściu przetwornicy było ok).
    Wyjście +/-15V, nie miałem wtedy oscyloskopu ale układ działał jak trzeba.
    Jeśli wziąć by taką przetwornicę z wyjściem +/-15V, to można by władować dodatkowy filtr i stabilizator dla zmniejszenia szumu i zakłóceń z przetwornicy, tracąc po grodzę te 6V.

Kiedyś takie przetwornice były trudne do dostania, teraz takich scalaków jest dość dużo w handlu.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź. Znalazłem pasującą przetwornicę DC/DC - DV6CUR24D12S8. Napięcie wejściowe 9...36V, wyjściowe +/-12V. Tutaj link do dokumentacji tej przetwornicy. i strona producenta Napisałem do nich e-mail z pytaniem czy i gdzie można zakupić ich przetwornice. W TME, Farnell, Mouser, DigiKey ich nie ma. Pewnie nie sprzedają indywidualnym klientom. Poczekam na odpowiedź.
      Last edited by karmer; 27.05.2017, 13:02.

Skomentuj

http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_cat...630%3A26470%3B

http://www.tme.eu/pl/details/am3g-12...i-dcdc/aimtec/

Skomentuj

Tak tylko chce przypomnieć że PGA4311 wymaga +/- 5V. Jeśli tyle by Ci wystarczyło to zerknij na LM27762.
          Last edited by taz; 27.05.2017, 13:08.
          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
          Grado SR125i

Skomentuj

http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_cat...630%3A26966%3B

Skomentuj

:-) Jak się człowiek zafiksuje na jednym producencie to tak jest. Dzięki qudlaty. Ale wstyd :-)
              Niektóre przetwornice z linku mają "Ripple & Noise" dużo lepszy niż w Dorsch-u - 50mV vs. 150mV.
              Trzeba będzie zakupić i przetestować.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
              Tak tylko chce przypomnieć że PGA4311 wymaga +/- 5V. Jeśli tyle by Ci wystarczyło to zerknij na LM27762.
              Jeszcze dokładnie nie wiem jak zrobić. Myślałem o uzyskaniu +/- 9V na wzmacniacze operacyjne i stabilizator na +/- 5V na PGA. Jednak znalazłem schemat na którym PGA i wzmacniacze operacyjne są podłączone tylko pod +/- 5V. Na pewno byłoby to uproszczenie układu. Im mniej różnych poziomów zasilania tym lepiej.

Co do LM27762 - jeżeli zdecyduję się tylko na +/- 5V to może być ciekawe rozwiązanie. Zastanawiam się tylko czy wystarczy mi lutownica na gorące powietrze. W razie czego dostęp do reflow też mam.
              Last edited by karmer; 27.05.2017, 13:25.

Skomentuj

Te dorsch co miałem to było lata temu, zapewne dzisiaj znajdą się lepsze rozwiązania.

Swoją drogą to celował bym w coś zasilanego w okolicach 5V, dzisiaj powerbanki są tak tanie, że używając 5V do zasilania, may z głowy akumulator, ładowanie i zabezpieczenia.
                Pojemnosci też są chore, jak dla czegoś co będzie brało kilkadziesiąt mA.
                Last edited by Marcin V; 27.05.2017, 15:12.

Skomentuj

Założenie mam takie, aby urządzenie pracowało zarówno w domu jak i w samochodzie. Wolę podłączyć 12V i samemu uzyskać potrzebne 5V niż liczyć na nie wiadomo jakiej jakości zasilacz użytkownika. No i całe urządzenie z zasilania nie będzie pobierało kilka mA a raczej pomiędzy 500mA - 800mA (jeszcze dokładnie nie szacowałem). Potrzebuję 3.3V, 5V i +/-5V lub +/- 9V.
                  Last edited by karmer; 27.05.2017, 17:30.

Skomentuj

Spokojnie hot airem wlutujesz LMa.
                    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                    Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
                    X