Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tani dac do dosyć nietypowego celu (diy cd player)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tani dac do dosyć nietypowego celu (diy cd player)

Cześć.
    Już od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pomysł stworzenia diy cd. Cd miał my się opierać na cd-romie z komputera z którego sygnał złączem digital audio (s/pdif) byłby przesyłany do daca na wejście coax (lub s/pdif jak kto woli ). Z tego co wiem to takie połączenie nie będzie jakimś większym problemem? Sterowanie kupiłbym najpewniej gotowe od chińczyków (koszt 22$) i tutaj zaczynają się schody ponieważ staje przed wyborem daca.
    Czytałem wiele tematów o dac-ach, ale mam szczerze mówiąc po nich jeszcze większy mętlik w głowie niż przedtem . Widziałem takie konstrukcje za granicą, ale pomyślałem że zawsze warto się u nas zapytać . Czy testował ktoś z was, albo może polecić jakiegoś daca? Może być kit, albo zmontowany, mógłbym nawet zrobić sam płytki.
    Jest tylko jeden problem. Nie mam możliwości lutowania smd, a lutowania smd bez hot-aira się nie podejmę . Jeśli poleciłby ktoś jakieś kostki (konwerter s/pdif na i2s, a do tego jakiegoś daca) proste w aplikacji to bym sie nie obraził. Wiem że brzmienie zależy w większości od aplikacji, ale myślę że ogólny zarys można podać . Szukam ciepłego brzmienia, bez sybilantów. Takie trochę stereotypowe lampowe brzmienie.

Pytanie czy jest sens wyważać otwarte drzwi.
    Da się znaleźć sporo używanych i tanich CD, które świetnie sprawdzą się na transport.

Dobrym przykładem jest Philips CD710, 711, 720, 730. To prawie bliźniacze modele. Na pokładzie mają TDA1545A, który ma jakiś potencjał.
    Miałem 723 i jak dla mnie grał ciemno(to nie było ciepłe brzmienie, w porównaniu z Yamahą Cd500 brzmiał jakby ktoś koc założył na głośniki).
    Na forach chwalą kość TDA1545. Poza tym, te CD mają mnóstwo pustej przestrzeni w środku co daje duże możliwości zabawy

Chyba na początek zabawy łatwiej będzie takie rozwiązanie. Zwłaszcza, że na wyjściu układu SAA masz od razu gotowy sygnał do DAC w formacie EAJ(TDA1545 używa formatu japońskiego, a nie I2S jak 1541). Formatu tego używają też kości m.in. PCM56 czy AD1865, więc jest możliwość zastąpienia oryginalnego DAC jakimś wielobitowcem

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
    Nie mam możliwości lutowania smd, a lutowania smd bez hot-aira się nie podejmę
    A po co Ci hot-air do tego? Prosta stacja lutownicza z cienkim grotem

Skomentuj

Akurat dobrych transportów mam kilka w domu (kilka sztuk cd philipsa) do tego dwie sztuki kiedyś bardzo wysokich modeli dvd pioneera i sonego z bardzo dobrymi dac-ami i one graja dobrze nawet z rca, ale nie o to mi chodzi. Chodzi mi o możliwość prostej wymiany i spróbowania wielu daców i do tego możliwość prostej, szybkiej i taniej wymiany lasera. Taki jest zamysł . Poza tym sygnał spdif na wyjściu z tych kości saa philipsa jest powiedzmy sobie średniej jakości. Cd rom ma o wiele lepszą jakość tego sygnału co ciekawe. Tutaj strona z linkiem na którym się opieram http://www.jacquesstompboxes.com/oscillo.htm sam się zdziwiłem...no ale skoro tak jest . Na początku miałem taki plan jak wyżej zaproponowałeś i miałbym praktycznie wszystko skończone, ale po tym co zobaczyłem na tej stronce trochę się zniechęciłem , i nie będzie możliwości szybkiej, yaniej i prostej wymiany lasera, a o to mi również chodzi, bo jak sam pewnie wiesz używane cd mają najczęściej lasery na wykończeniu.
      Last edited by Oskar29; 13.06.2017, 19:01.

Skomentuj

CD-ROM z kompa sobie odpuść, hałas mechanizmu zabije całą przyjemność słuchania (wiem, bo kiedyś się w coś takiego bawiłem, tylko że na wyjściu analogowym).

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
          CD-ROM z kompa sobie odpuść, hałas mechanizmu zabije całą przyjemność słuchania (wiem, bo kiedyś się w coś takiego bawiłem, tylko że na wyjściu analogowym).
          To chyba zależy od danego modelu cd-romu bo kiedyś się też bawiłem w taki sposób starym cd-romem a-opena, tylko że przez wyjście słuchawkowe i mechanizmu nie było słychać i co najciekawsze całkiem nieźle to grało :) . Trochę cyfrowo i za dużo góry było, ale bardzo detalicznie. Zdziwiłem się wtedy . W każdym bądź razie mechanizmu nie było za bardzo słychać.

Skomentuj

Ja miałem LG, zawsze takie napędy są głośniejsze, niż pierwszy lepszy CD HiFi, ponadto na słuchawkowym z tego co pamiętam śmieci też jakieś sypał.

Skomentuj

Trochę odeszliśmy od tematu . To może poleci ktoś jakieś dace :) ?

Skomentuj

Może nie sam DAC, ale polecam zaopatrzyć się w CS8416 (konwerter SPDIF na I2S) i będziesz mógł pod to podpiąć prawie dowolne kości, wprawdzie to SMD, ale jest też wersja w nieco większej obudowie SMD i polutujesz to byle czym.

Ja mam pod tym AD1852, tu już niestety jest gorzej z obudową, bo raster jest mniejszy, z tym że cienkim grotem spokojnie można to zlutować, jednobitowce głównie w SMD chodzą, ewentualnie możesz jakieś starocie w THT popróbować, tylko że tu będzie już poważna zabawa z filtrem wyjściowym...

Skomentuj

Jak dużo jesteś w stanie zrobić sam? Chodzi Ci o gotowe zlutowane PCB, kity, same przetworniki, PCB trawisz/projektujesz?

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                    Jak dużo jesteś w stanie zrobić sam? Chodzi Ci o gotowe zlutowane PCB, kity, same przetworniki, PCB trawisz/projektujesz?
                    Może być nawet sama płytka (jeśli da się gdzieś kupić sam przetwornik). Oczywiście wolał bym w formie gotowej najlepiej (leń ogromny ze mnie ), ale w formie kitu albo pcb też może być. Mógłbym też spróbować zrobić i wytrawić pcb jeśli było by warto. Sam od podstaw raczej daca nie zrobię chyba że z noty aplikacyjnej .

Skomentuj

No to polecam tani, popularny AK4490 i jakiś gotowy odbiornik SPDIF na CS8416 lub WM8804/8805, raczej najtaniej, niekoniecznie najlepiej

Skomentuj

DAC to nie tylko kość, płytka i to co na niej zastosowane nie pozostaje bez znaczenia, jako baza do tuningu (albo co najmniej doprowadzenie do takiego stanu jak w datasheet) takie gotowe moduły z Chin mogą być jakimś rozwiązaniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                          DAC to nie tylko kość, płytka i to co na niej zastosowane nie pozostaje bez znaczenia, jako baza do tuningu (albo co najmniej doprowadzenie do takiego stanu jak w datasheet) takie gotowe moduły z Chin mogą być jakimś rozwiązaniem.
                          A te moduły z chin nie są tworzone na bazie datasheet'ów? Może w takim razie lepiej coś samemu zrobić? No bo jeśli te moduły z chin nie maja nawet aplikacji takiej jaką minimalnie zaleca producent to ja to już lepiej mogę zrobić . Jakie polecacie w takim razie albo gotowe moduły albo same układy odbiornika i daca?
                          @Holgin
                          O ak4490 wiem i też się nad nim zastanawiałem.
                          Last edited by Oskar29; 14.06.2017, 14:42.

Skomentuj

Te aplikacje z chin to zasadniczo datasheet, ale tylko pod względem schematu - płytki są robione tak jak wygodniej, całkowicie wbrew zasadom projektowania i na tym dużo tracą.

Skomentuj

Tego drugiego https://www.aliexpress.com/item/YJ-d...e-086b57dbf0e0 mam, tu masz dużo informacji.
                              https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post497412
                              http://www.audiostereo.pl/chinski-da...eq_120299.html
                              Gra to dobrze, z oryginalnymi kondensatorami wokół AK jest słodko (także myślę że to nie błąd Chińczyków, a celowe działanie), bas nieco przewalony. Co kto lubi.
                              Jak dasz kondensatory zgodnie z datasheetem, to się robi szczegółowo i dźwięk "w punkt".
                              Ludzie jeszcze zwiększają i podobno jeszcze lepiej, jeszcze nie próbowałem, bo trochę mało miejsca na kondy. Mam dylemat, bo jeśli dam niskonapięciowe, to się gabarytem zmieszczą, za to mają wyższe ESR. A te z niższym esr są większe i trudno je upchnąć.
                              Próbowałem z opampami, fajnie gra ten oryginalny, fajnie gra OPA2604 i jeszcze próbowałem NE5532 i LM6172 i OPA2134. NE misiowato i słodko, ale też OK, LM szybszy i ostrzejszy OPA2134 mi się nie podoba, jakoś tak gra na siłę. Ale generalnie zmiany nie są wielkie, a ten oryginalny AD też jest dobry i wcale nie trzeba go zmieniać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                Tego drugiego https://www.aliexpress.com/item/YJ-d...e-086b57dbf0e0 mam, tu masz dużo informacji.
                                https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post497412
                                http://www.audiostereo.pl/chinski-da...eq_120299.html
                                Gra to dobrze, z oryginalnymi kondensatorami wokół AK jest słodko (także myślę że to nie błąd Chińczyków, a celowe działanie), bas nieco przewalony. Co kto lubi.
                                Jak dasz kondensatory zgodnie z datasheetem, to się robi szczegółowo i dźwięk "w punkt".
                                Ludzie jeszcze zwiększają i podobno jeszcze lepiej, jeszcze nie próbowałem, bo trochę mało miejsca na kondy. Mam dylemat, bo jeśli dam niskonapięciowe, to się gabarytem zmieszczą, za to mają wyższe ESR. A te z niższym esr są większe i trudno je upchnąć.
                                Próbowałem z opampami, fajnie gra ten oryginalny, fajnie gra OPA2604 i jeszcze próbowałem NE5532 i LM6172 i OPA2134. NE misiowato i słodko, ale też OK, LM szybszy i ostrzejszy OPA2134 mi się nie podoba, jakoś tak gra na siłę. Ale generalnie zmiany nie są wielkie, a ten oryginalny AD też jest dobry i wcale nie trzeba go zmieniać.
                                Dzięki. Wygląda całkiem nieźle . Chyba się skuszę.

Skomentuj

Czaruję...
                                X