Cześć.
Już od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pomysł stworzenia diy cd. Cd miał my się opierać na cd-romie z komputera z którego sygnał złączem digital audio (s/pdif) byłby przesyłany do daca na wejście coax (lub s/pdif jak kto woli
). Z tego co wiem to takie połączenie nie będzie jakimś większym problemem? Sterowanie kupiłbym najpewniej gotowe od chińczyków (koszt 22$) i tutaj zaczynają się schody ponieważ staje przed wyborem daca.
Czytałem wiele tematów o dac-ach, ale mam szczerze mówiąc po nich jeszcze większy mętlik w głowie niż przedtem
. Widziałem takie konstrukcje za granicą, ale pomyślałem że zawsze warto się u nas zapytać
. Czy testował ktoś z was, albo może polecić jakiegoś daca? Może być kit, albo zmontowany, mógłbym nawet zrobić sam płytki.
Jest tylko jeden problem. Nie mam możliwości lutowania smd, a lutowania smd bez hot-aira się nie podejmę
. Jeśli poleciłby ktoś jakieś kostki (konwerter s/pdif na i2s, a do tego jakiegoś daca) proste w aplikacji to bym sie nie obraził. Wiem że brzmienie zależy w większości od aplikacji, ale myślę że ogólny zarys można podać
. Szukam ciepłego brzmienia, bez sybilantów. Takie trochę stereotypowe lampowe brzmienie.
Już od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pomysł stworzenia diy cd. Cd miał my się opierać na cd-romie z komputera z którego sygnał złączem digital audio (s/pdif) byłby przesyłany do daca na wejście coax (lub s/pdif jak kto woli

Czytałem wiele tematów o dac-ach, ale mam szczerze mówiąc po nich jeszcze większy mętlik w głowie niż przedtem

Jest tylko jeden problem. Nie mam możliwości lutowania smd, a lutowania smd bez hot-aira się nie podejmę

Skomentuj