Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AVT2703 brum na line in/cichy mikrofon bez brumu na we/ mikrofonowym

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

AVT2703 brum na line in/cichy mikrofon bez brumu na we/ mikrofonowym

Witam,
    Mam problem z zestawem avt2703.
    Złożyłem wersje podstawową z jednym kanałem, oraz zasilaniem symetrycznym -12/+12v do wzmocnienia mikrofonu dynamicznego Peavey PVi 100.
    Obudowę zrobiłem a zasilacza atx dodatkowo oklejonego w środku folią aluminiową i połączyłem z nią masę kitu.
    Zasilany jest on przez impulsowy zasilacz DC 12v 500ma (z switcha), napięcia na stabilizatorach są między 10 a 11,5 i 11 a 12,5.
    Dla przykładu podłączyłem urządzenie do wejścia mikrofonowego i zaobserwowałem brak brumu jednak bardzo słaby sygnał mikrofonu (+20db na zintegrowanej karcie dźwiękowej i max na preampie),
    natomiast po włożeniu do gniazda line in na odsłuchu słychać tylko brum (bardziej szum niż buczenie) i brak dźwięku z mikrofonu.
    Po podłączeniu do preampu słuchawek zamiast wyjścia do gniazd w komputerze, słychać w nich dźwięk z mikrofonu, jednakże słabo.
    Z góry dziękuję za pomoc.

Standardowo: umyj dobrze płytkę izopropanolem i oglądaj pod lupą czy masz wszystkie luty OK, czy nie masz gdzieś zwarć itp. Przejrzyj jeszcze raz czy nie pomyliłeś elementów. Jak nie znajdziesz problemu, pokaż płytkę na dobrych zdjęciach z obu stron tak żeby ktoś mógł też popatrzeć.
    Poza tym "Moduł zasilany jest pojedynczym napięciem zmiennym o wartości około 14...16V. To napięcie zmienne jest prostowane jednopołÛwkowo przez diody D8, D10 i służy do uzyskania głównego symetrycznego napięcia zasilającego +/-12V" i jeszcze
    "Diody D7, D9 i kondensatory C24, C25 tworzą powielacz napięcia. Na kondensatorze C24 uzyskuje się napięcie rzędu 60V, ktÛre jest stabilizowane przez układ U3 (LM317). Na wyjściu stabilizatora uzyskuje się napięcie +48V względem masy. Jest to napięcie zasilania typu PHANTOM"

Jeśli zasiliłeś DC to pewnie nie masz phantoma. O ile się nie mylę, taki powielacz wymaga AC.

Skomentuj

Nie robiłem układu z phantomem
      "Uwaga 2. Zestaw AVT-2703/B zawiera tylko elementy do montażu
      jednego kanału wzmacniacza. Nie zawiera też wszystkich elementÛw
      obwodu zasilacza +48V. W skład kitu nie wchodzą więc elementy
      D7, D9, CC22...C25, R14, R15, U3."
      zdjęcia dodam po pracy
      C20 i C21 powinny mieć po 100nF tymczasem dostałem jeden 100nF i 160nF, zrobi to różnicę?
      Last edited by Wino97; 21.06.2017, 07:13.

Skomentuj

A ten mikrofon phantoma nie wymaga?

- - - - - aktualizacja - - - - -

A jeszcze tak patrzę. Tu symetryczne zasilanie jest zrobione przez prostowanie jednopołówkowe, czyli + jest z jednej połówki sinusoidy, - jest z drugiej. Jak dałeś zasilacz DC, to masz tylko pół zasilania na scalaku. O ile się nie mylę. Sprawdź miernikiem jakie masz napięcia na wyjśću z LM78.. i 79.. I sprawdź od razu czy masz zasilanie na nóżkach scalaka.

Skomentuj

nie wymaga, wcześniej chodził na ma225. Na stabilizatorch napięcia nie są równe, jedno z tego co pamiętam było +12,5v a na drugim -11.5v. Nie pamiętam jak z nozkami

Skomentuj

Dodaje zdjęcia zaraz pomierze napięcia i dodam próbkę dzwięku

Skomentuj

L79 out 12.66v
              L78 out 11.65v
              Na nozkach scalaka tak jak wyzej
              Z wejscia zasilania + "K" sygnal idzie na O3------O3 = 13,42v
              a z zasilania -"O" sygnal idzie do A3 -------A3 = 11v
              A tu probka dzwieku
              http://uploadfile.pl/pokaz/1131825---gciv.html
              Na wyjsciiu mikrofonowym slychac jak pukam dmucham i cos mowie do mikrofonu (ale slabo)
              za to na line in jest tylko takie cos, nie ma Ĺźadnego sygnalu z mikrofonu i nawet jak dotykam kabel lub luty to nic sie nie dzieje
              Last edited by Wino97; 21.06.2017, 19:51.

Skomentuj

1. Wyjmij scalaka i zobacz jak z tymi napięciami na nóżkach 4 i 7. Na wyjściu stabilizatorów a więc na nóżkach powinieneś mieć dość dokładnie +/-12V względem masy czyli punktu O1 O2. Takie 12,6 i 11,6 to słabawo. Coś nie teges. Nie masz jakiegoś trafka dającego 12 lub trochę więcej V AC? Mimo wszystko wydaje mi się, że powinno być AC. Bo niby skąd ma się brać ujemne zasilanie?
                Jak sprawdzisz zasilanie, to
                2. Po wyjęciu scalaka sprawdź opór między 1 i 8. Przy włączonym 10R powinno być 10R. Jak włączysz tylko ten rezystor 10R pomiędzy nóżkami 1 i 8 i dotknąłbyś śrubokrętem nóżek 2 lub 3, to powinno brumić jak cholera (wzmocnienie 1000x).

Skomentuj

Sprawdzę w domu po pracy i dam znać, tatarek AC jest w drodze

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

W końcu dotarł do mnie Tatarek (zasilacz), już nie muszę spekulować, chodzi cud miód, wszystko wina zasilania DC, dzięki za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                    X