Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozwinięcie wzmacniacza - brama, wskaźnik dźwięku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozwinięcie wzmacniacza - brama, wskaźnik dźwięku

Witam,
    W moim dzisiejszym poście chciałbym uzyskać odpowiedź czy warto i ewentualnie doradzić co wybrać. A rozchodzi się o bramę szumów i wskaźnik dźwięku.
    Sprawa wygląda tak, że mam wrażenie że mój mikrofon po wzmocnieniu przez avt2703 wylatuje komputer a raczej jego buczenie.
    Odległość mikrofonu od komputera to jakieś pół metra do metra. Wydaje mi się ono jednostajne a w wypadku podniesienia obrotów zwiększa się. Więc w tym wypadku chciałbym dodać do układu bramkę która wycinalaby ta buczaca część, oraz wskaźnik w formie lini diod Led pokazujący głośność na wyjściu, abym mógł na bieżąco obserwować czy nie pojawia się niepożądany dźwięk.
    Może ktoś coś polecić? Zastanawiam się czy wskaźnik występowania avt3069 mógłby służyć do drugiej opcji.

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Nagrywasz czy jakieś streamingi robisz?
    Tak czy inaczej, raczej pomyśl o wyciszeniu, odizolowaniu, odsunięciu kompa. Jeśli nagrywasz, to w postprodukcji możesz użyć bramkę szumów, nie ma potrzeby robić wersji hardware-owej. Z resztą, łatwo taką popsuć nagranie, jeśli jest nieumiejętnie ustawiona. A stworzenie sensownej prawdopodobnie będzie i tak kosztować sporo.
    Jeśli dźwięk puszczasz na żywo, na początek wytnij najniższe częstotliwości. Często nie słychać nawet cięć do 120Hz, więc sporo szumu Ci to wytnie.
    Tak czy inaczej, lepiej pozbyć się źródła szumu, niż jego samego, będzie to prostsze.

Skomentuj

Zrobiłbym to jeśli by była taka możliwość, nie nagrywam. Mikrofon łapie mi telewizor z innego pokoju i dzieci z placu zabaw, o komputerze już nie mówiąc. Ustawienie bramy czy to w obs czy discord spełnia swoje zadanie, ale co z resztą sytuacji? Ludzie np na Skype nie muszą wszystkiego słyszeć i jest to irytujące dla słuchu. Jedyna dostępna z avt to chyba obecnie vox i nie wyszłoby wcale tak drogo biorąc pod uwagę cenę gotowcow. Da się zamknąć cenę w 50zl. A od strony programowej powstają opóźnienia bo dźwięk musi być przerobiony a nie mogę znaleźć sensownej kombinacji lekkiego programu z małym opóźnieniem.

Tylko jako początkujący, nie jest dla mnie takie oczywiste (jeszcze) jak tego voxa przerobić. Ominąć część wzmacniacza - mam avt2703 więc po co drugi - oraz zbędne części radia vox

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka
      Last edited by Wino97; 27.06.2017, 04:46.

Skomentuj

Jeśli potrzebujesz tylko do skype to zastosuj laryngofon jak przy hełmofonach w czołgach.

Skomentuj

Czaruję...
        X