Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz Technics SU-7600 awaria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz Technics SU-7600 awaria

Witam wszystkich!

Postanowiłem napisać na forum DIY, gdyż zakładam, że tutaj spotkam pasjonatów audio znających się na elektronice.
    Otóż problem jest następujący - zakupiony niedawno 40-letni wzmacniacz Technics SU-7600 dziś rano zrobił mi przykrą niespodziankę.
    Po włączeniu pograł chwilę, po czym zamiast dźwięku z płyty, zacząłem słyszeć w lewym kanale głośny szum i trzaski (prawie jak radio nie nastrojone na żadną stację), a z prawego kanału cisza...
    Włączyłem, wyłączyłem, również po kilku godzinach i nadal to samo.
    Kolumny sprawdzone z innym wzmakiem i grają. Sprawdziłem różne źródła, kable, ruszałem wszystkie potencjometry, włączniki, bez zmian.
    Dodam, że taki sam szum jest słyszalny w słuchawkach, jak i głośnikach (właściwie jednym - lewym). Poziom szumu nie zależy od położenia potencjometru głośności.
    Teraz po włączeniu wzmaka po kilku godzinach szum nie pojawia się od razu, ale narasta po kilku sekundach do głośnego i stabilizuje się na stałym poziomie.

Zdjąłem obudowę, kondy optycznie OK, bezpieczniki całe, nic nie śmierdzi spalenizną itd. (załączam foto).
    Soft start działa (słychać "cyk" sekundę po włączeniu i widać, jak blaszka przeskakuje).

Proszę szanownych forumowiczów o sugestie co można sprawdzić we własnym zakresie, a co już się kwalifikuje na serwis.
    Nie mam fachowej wiedzy elektronicznej, ale technicznie jestem w miarę kumaty i multimetr potrafię obsłużyć :)
    Last edited by gallileo; 27.06.2017, 22:31.

Witam konstrukcja widać prosta, ale samemu pewnie nie ogarniesz jeśli nie masz schematu i nie umiesz jego "czytać"

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://diyaudio.pl/showthread.php/1...ie-brumi-szumi

Skomentuj

@piotr f.

Schemat mam, przytoczony wątek widziałem.
      Zamówiłem niedawno od Chińczyków miernik pojemności kondensatorów, czekam na dostawę.
      Czyli kolega sugeruje, żeby wylutowywać kondy po kolei i mierzyć?

Skomentuj

Spróbuj zewrzeć R201 i R202
        do masy i sprawdź co słychać z głośników.

Skomentuj

Do masy, czyli np. do obudowy, tak?
          I jeszcze pytanie, obojętnie którą stronę rezystora?

Skomentuj

Zewrzyj od strony potencjometru balans. Znajdź lepiej masę na płytce minus C219

Skomentuj

Typowe uszkodzenie strukturalne tranzystora, najczęściej w stopniu wejściowym lub rzadziej sterującym, ponieważ miniaturowe tranzystory głównie z powodu trudności w wytwarzaniu były mniej trwałe, przynajmniej kiedyś tak było. Też miałem z tym problem w swoich zabytkowych maleńkich radiostacjach, po rozmowach z producentami dawnych urządzeń uświadomili mnie że dawniej były trudności w uzyskiwaniu bardzo czystych materiałów aktywnych, stąd też gwarantowane czasy niezawodności były niestety bardzo niskie, od lat 80 zaczęło się sto poprawiać, w latach 60 tranzystory były bardziej awaryjne od lamp ..
              Zacznij szukać odpowiednich tranzystorów dla stopni wejściowych, bardzo uważnie wymień wszystkie, pamiętaj że jakakolwiek pomyłka w lutowaniu nóg tr. czy nie odpowiedniego typu tr. i wzmacniacz uszkodzi się bardzo poważnie.

Powodzenia :-)

Skomentuj

Miałem taki przypadek w nadzie C-340 ostatnio, szum pojawial sie raz na kilka godzin, winne tranzystory pary roznicowej na wejsciu
                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Odgrzewając kotleta, u mnie w takim modelu Szumy i trzaski generowane były przez podwójny tran pary różnicowej 2sa798 ,skręciłem dwa bc556 ze wspólnym emiterem

Skomentuj

Czaruję...
                  X