Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panel DIY awaria

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panel DIY awaria

Cześć, mam problem ze wzmacniaczem. Wywala bezpiecznik w gniazdku zasilającym IEC. Na panelu jest jeden trafo zasilający uniampa (zasilacz na płytce), drugi trafo podłączony do zasilacza daje napięcie do nmosfeta. Mają osobne włączniki ale wspólne gniazdo zasilające. Jakieś sugestie co może być przyczyna palenia bezpiecznika? Bezpiecznik F10AL250V. Panel kupiony milion lat temu od dj_zibi. Może ktoś kojarzy.

Pierwsze pytanie czy układ posiada tzw miękki start. Jeśli nie ma to może być właśnie przyczyną przepalenia bezpiecznika.

Skomentuj

Prawdopodobnie posiada.

Skomentuj

Zdjęcia wrzuć będzie łatwiej.

Skomentuj

Zdjęcia :

Skomentuj

Odłącz transformatory od płytek i sprawdź czy będzie paliło bezpiecznik jak będziesz uruchamiał same transformatory.

Skomentuj

Taki mam plan ale lutownice gdzieś przewaliłem, jutro od ojcu ukradnę i tak zrobię. Gdyby jednak nie paliło, trafoki były sprawne, co może być następne? Żebym nie musiał jutro na odpowiedź czekać tylko działać..

Skomentuj

Miękkiego startu tu nie widać .

Skomentuj

A to nad kondensatorami to nie miękki start?

Skomentuj

To zabezpieczenie głośników.

Skomentuj

Yhm. No to już coś wiem więcej. W takim razie jest możliwość uszkodzenia transformatora podczas słuchania muzyku na normalnym poziomie..? Chyba ze na końcówce coś siadło. Z tego co wiem tranzystor musi być wylutowany z układu żeby go sprawdzić, na zasilaczu też nie ma niepokojących oznak, mam po kolei wszystko wlutowywać i mierzyć..?

Skomentuj

ja bym najpierw odlaczyl strony wtorne transformatorów a
                        . później wyjścia z zasilaczy (w unim wymontowal bezpieczniki.

Skomentuj

Trafo sprawne. Odpięte i bezpiecznik cały. Pomysły?

Skomentuj

Sprawdź tranzystory końcowe w końcówkach mocy.

Skomentuj

najpierw podepnij jedna końcówkę i testy potem druga.
                              tam gdzie wywala szukasz dalej, zaczynając od wylutowania wszystkich tranzustorów końcowych w danej końcówce.

Skomentuj

Ok już mam co szukać, dzięki za pomoc:) z lutowaniem to mam jedynie okazję jak syn śpi także sprawdzanie tego potrwa. Ale dziękują pomoc skoro to tak wygląda to pewnie jakiś tranzystor nawala.

Skomentuj

Czaruję...
                                X