Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do 3500zł DIY, Nowy, używany ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz do 3500zł DIY, Nowy, używany ?

Witam wszystkich

Zacznę od razu od konkretów ,
    nosze się z zamiarem wymiany wzmacniacz
    obecnie

-pomieszczenie 20m2

-sprzęt do odtwarzanie muzyki , raczej bez konkretnego gatunku wszystkiego po trochu

-kolumny konstrukcja kolegi LuSzTi na
    Morel ET 338-104, Seas W15 CY001, Seas L22 RN4X/P

-Wzmacniacz Nad320BEE

-dźwięk z komputera karta sound blaster audigy 2 zs planuje zmianę jeszcze nie wiem na co, jakiś dac

-Kwota na wzmacniacz 3000 do max 3500zł ( na wzmacniacz nowy, używany, diy )

Teraz najwietrzniej czy w tej kwocie robić diy czy kupić gotowy ,myślałem o :
    diy uniamp , iamp200
    z gotowych morze Yagin MS-L20
    chciałbym aby nowy wzmacniacz nie ograniczał kolumn i pokazał na co je stać .

Napiszę troch o brzmieniu choć to indywidualna sprawa .
    Chciałbym osiągnąć lepsze zakresy dolnego pasma tzn lepszy bas bardziej kontrolowany taki energiczny i precyzyjny na razie jest taka trochę 'klucha ' . Średnie mogły by być bardziej przestrzenie i mieć więcej 'powietrza ' . Wysoki są ok aksamitni i nie kują w uszy.
    Sytuacja znacznie się poprawia gdy podłącze samą końcówkę nada ale na pewno mogło by być lepiej .

Kiedyś u kolegi słyszałem dwa wzmacniacze lampowe mono każdy na jeden kanał . Nie pamiętam co to było takie stare małe chyba gitarowe biały panel na nim dwa wejście z regulatorami barw na gniazdach DIN z napisów pamiętam V3.
    Mimo małej mocy grało to niesamowicie bas był strasznie szybki i potężny bez żadnego zamulania czy dudnienie jak go nie było w nagraniu to cisza ale jak się pojawił to jak grom , i dlatego myśl o Yagin MS-L20

zaproponowałeś skrajność Tranzystor / Lampa
    uniamp - tranzystor, I-amp 200 tranzystor Yagin MS-L20 - Lampa,

ja zaproponuję ci Sony F870 ES albo Sony F808ES są to wzmacniacze gdzie stopień wejściowy jest w klasie "A" stopień końcowy jest na Mosfetach Toshiba, porządne trafo kondensatory jak słoiki, na pewno dobrze pogoni L22
    Mogą pojawić się opinie Sony nie gra ok ale niech wypowiedzą się Osoby które testowały dokładnie te modele Sony ES.
    Ważne wersje Niemieckie z Orzełkiem trzeba "odniemczyć" albo po prostu kupić bez orzełka.
    Dobrze jak byś pomyślał o zmianie karty muzycznej ten SB do tych kolumn nie pasuje zbytni, takie E-MU0202 na rynku wtórnym można kupić za 200zł fajna karta śmieszna kasa

Skomentuj

Tez polece Sony TA-F870ES, 808ES lub 830ES

każdy z nich to wulkan energii, kilowatowe trafa, uczciwe 200+ wat na kanał, precyzja i kontrola na basie, swietnie buduja scene
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Witam , iamp 200 też ma możliwość pracy z lampą, poza tym moje propozycje są bardzo ( luźno rzucone ) a co do karty pisałem powyżej ze planuje zmianę ale to na samym końcu, gdzieś na forum czytałem że zaczyna się od kolumn.

Dziękuje za zainteresowanie i proszę o więcej propozycji również karty , DAC (USB)

Skomentuj

Masz możliwość polutować końcówkę samemu?

Skomentuj

Tak posiadam sprzęt do tych zabaw i kilka kitów już sobie składałem

Skomentuj

Mozesz zlozyc sobie w tej kwocie i-ampa na bazie najnowszegos ops3 + ipsu + capm. Zlozysz na normalnych czesciach pelnowartosciowy wzmacniacz, ktory zagra na pewno bardzo dobrze. Sony tez spoko pomysl, ale to wiekowe konstrukcje i moga wymagac mniejszej lub wiekszej ingerencji.

Mialem w rece sound blastera i emu, poszedlbym raczej w cos innego. Lepiej wydawac raz a dobrze, bo zasada malych krokow bedzie zawsze mniej efektywna. Bedziesz sie domyslal co jest najslabszym ogniwem, ale nie bedziesz wiedzial czego sie spodziewac po wymianie poszczegolnych elementow toru.
              Last edited by Adam_85; 16.07.2017, 10:16.

Skomentuj

Czaruję...
              X