Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikowalna "na żywo" zwrotnica testowa - próbował ktoś?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikowalna "na żywo" zwrotnica testowa - próbował ktoś?

Tak się zastanawiam... Chodzi mi po głowie zrobienie JIGa - drogie to nie jest, a przy okazji prób zrobienia obudowy pod philipsy mógłbym się trochę z elektroniki i pomiarów podszkolić. Ale... Jak patrzę na różnice w zwrotnicach między różnymi kolumnami wychodzi po mojemu na to, że do zrobienia zwrotnicy potrzebowałbym(patrząc przyszłościowo ofc) skrzynki elementów - zapas cewek, rezystorów, kondensatorów... I wpadło mi do głowy, czy da się taką modyfikowalną zwrotnicę zrobić? Chodzi o to, czy da się zrobić coś, żeby dało się na bieżąco ustalić odpowiednie wartości dla cewek, kondensatorów i rezystorów. Myślę, że mi, na początku zabawy z DIY(jest stała praca, jest stała płaca minimalna, będę mógł coś zacząć w końcu), z takim czymś byłoby mi łatwiej. Wiem oczywiście, że dochodzą do tego rzeczy takie jak pojemność obudowy i jej wytłumienie, ale chciałbym zrobić coś, co pozwoli mi dobrać w miarę łatwy sposób części do wykonania docelowej zwrotnicy. Bez sensu kupować milion elementów i szukać właściwych, jeśli może się okazać, że jest łatwe i w miarę tanie. Wiem też, że do tego najpierw przyda się teoria, żeby było łatwiej to wszystko ogarnąć, no ale... Myślę, że chodzi mi o coś przypominającego zwrotnicę aktywną, ale po taniości

Od tego sa symulacje, zeby zaprojektowac idealna od strony technicznej zwrotnice. Na poczatku nie musisz kupowac wiadra elementow pasywnych. Skup sie na nauce teorii pomiarow, projektowania zwrotnicy i tak dalej.

Skomentuj

Jak dobrze poszukasz tematu na forum to Irek zrobił taką przełączalna zwrotnicę i nawet opisywał jak do tego podejść, część chyba tak właśnie zaczynała z pomiarami

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Takie rozwiązania są dobre do jakiś prostych , modelowych zastosowań np jakbyś chciał zrobić model szkolny filtru. Ale w takiej normalnej praktyce to lepiej mieć pudełko części i sobie składać zwrotnicę z tych części. Po prostu dość szybko dojdziesz do tego, że przydałoby się mieć nieco inna topologię zwrotnicy niż ta którą sobie założyłeś na początku albo inne wartości elementów i taki model przestaje już być użyteczny.

Sam kiedyś zacząłem budować coś takiego ale na większą skalę, na zasadzie elektronicznego nastawiania wartości każdego elementu, sterowane z komputera itp. Ale po podliczeniu okazało się, że koszty będą ogromne, wielkość tego ogromna, pobór energii kilkudziesięciu przekaźników również a stopień skomplikowania oprogramowania sterującego przytłaczał. Dałem sobie spokój i wróciłem do sprawdzonego sposobu.

Ja od lat stosuję metodę kilkaset części luzem i składanie wszystkiego za każdym razem od 0. Dla wygody można zrobić sobie taką platformę do połączeń albo/i stosować złączki elektryczne tego typu . Polecam firmy Wago, podróbki z marketów budowlanych rozlatują się czasem przed 1 użyciem a Wago służy latami.

Skomentuj

Czaruję...
        X