Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka mocy na 6-8 kanałów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Końcówka mocy na 6-8 kanałów.

Rozglądam sie za rozwiązaniem przyzwoitym dźwiękowo ( nie szukam hajenda ) i kwotowo, którym bylaby końcówka mocy na minimum 6 kanałów. Moze byc cos gotowego ( najlepiej ), lub cos do posklejania. 50-100w na kanał wystarczy. Macie jakieś proporcje?

Ja mam Rotela 1066, 6 kanałów, wyrwałem za 1000zł w bdb stanie.

Skomentuj

Wlasnie tak sie nad nim zastanawiam, miałem rotela jakiś czas temu ale nie byl mój.

Skomentuj

W relatywnie dobrej cenie w stosunku do budowy i możliwości jest Emotiva XPA. Od 2 do 7 kanałów. Budowa modułowa każdy moduł ma swoje zasilanie. Taniej to może jakieś końcówki mocy / monobloki ot np. Bardzo tani Audiolab M-PWR i liczbie kilku sztuk.
        Moim zdaniem każde pudło ala "kino domowe" jeden zasilacz 5-7 końcówek to mocny kompromis i one po prostu nie grają. Moc niby 5 x 150 a zasilacz ledwo ciągnie 2 kanały co dopiero 5 :)

Skomentuj

Końcówki mocy maja pracować jako moduly zasilania kazdej z gałęzi zestawu stereo, maksymalnie 4 droznego. W takim przypadku myślę, ze mogłoby to ciągnąć z jednego, dobrego zasilania. To ma byc tylko do testów ze zwrotnicami. Emotiva wygląda git, ale to raczej przerost formy nad treścią

Skomentuj

Ja do kina tyły i centralny ale jednak 4 kanały używam 2 x uniamp ale planuje zmienić na 2 x i100m, tylko że trafo ma osobne odczepy na każdą końcówkę i tak około 800W , tak jak byś cchiał się bawić z lutownicą

Skomentuj

https://www.leboncoin.fr/image_son/1...42.htm?ca=12_s :)

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                https://www.leboncoin.fr/image_son/1...42.htm?ca=12_s
                Jakbym mial na wydanie 4tys euro, na taka zabawe, to bym tego tematu nie zakladal :P

Skomentuj

ale byłby fajny

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    To ma byc tylko do testów ze zwrotnicami.
                    Powiem ci, ze po tym AS i różnicami między dacami dochodzę do wniosku, że do testów odsłuchowych trzeba jakąś przyzwoita elektronikę. Luszti dogrywał kolumny na dacu 3lita, i na dacu Gokara było słabo. Przy czym miałem szanse podłączyć tego Lusztowego daca w domu i stwierdzam, że gra świetnie.
                    Wracając do wniosku ogólnego jaki wysnułem: jeśli do testów będziesz miał słabą elektronikę, to w konsekwencji możesz projektować ułomne kolumny. Może złóż po prostu 3szt Iampa 100?

Skomentuj

Zdaje sobie sprawe, ze roznica bedzie, ale wieksze roznice beda z uwagi na samo zastosowanie takiego rozwiazania. Z drugiej strony mozna tak isc w nieskonczonosc i dokladac coraz lepsze elementy, a nie o to chodzi.
                      Docelowo potrzebuje 8 koncowek mocy, najlepiej w jednej obudowie. Jaki jest koszt budowy jednej sztuki iampa?

Skomentuj

Ja bym zaproponowal coś w klasie D
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                          Kilka modułów D klasy zmieścisz bez problemu w jednej obudowie. Z chłodzeniem też mniejszy problem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                            Nie mam nic przeciwko :) jestem nawet za

Skomentuj

Moze cos w stylu Hypexa 180tek. Super-duper hi-end 400tki z ich 1200 zasilaczem naprawde dobrze brzmiace, jasniejsze, lepsza rozdzielczosc niz LME49810 z 1943/5200, 4ry pary w koncowce, z duzym trafo, przynajmniej tak mi sie wydawalo. Mam podobny dylemat. Narazie uzywam wejscia Direct na receiver'ze Denona ale bardzo sie grzeje wiec wole classD. Bedziesz uzywal DSPMINI, Behringera czy softu z karta USB. Taki na serio system z Pro Audio to jest jeszcze Powersoft i Marani.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                                Bedziesz uzywal DSPMINI, Behringera czy softu z karta USB
                                W zasadzie zadno z powyższych. Poki co sklaniam sie do modulow w klasie D.

Skomentuj

http://allegro.pl/nuforce-mca-18-kon...049921142.html (NuFORCE MCA 18 końcówka mocy 8 kanałów)
                                  firma jest OK - brałem od nich wzmacniacz za 50% wartości rynkowy -wyprzedaż ostatniej sztuki. Byłem pewien że przyjdzie coś powystawowego a okazało się że karton był fabrycznie zamknięty a wszystko wewnątrz nawet nietknięte. Więc polecam sprzedawce.
                                  Tak jak tu np. pół wartości rynkowej - http://allegro.pl/audiolab-8200-mb-m...065963141.html
                                  Last edited by Zap Projekt; 05.12.2017, 17:17.

Skomentuj

Pogromca
                                    Na aktywna czesc srednio/wysoko tonowa to mysle ze mozesze uzyc naewt popularne kostki LM, tylko zrobic im porzadne zasilanie. Na dol cos na IRS w klasie D i powinno byc dobrze jakosciowo i kwotowo.
                                    Pamietaj ze zanim prad przeplynie przez cewke glosnika to trzeba go z czegos wziac, porzadne zasilanie, dobre rozplanowanie masy i zasilania, dobre polaczenia, porzadek w obudowie i bedzie bardzo dobrze.

Mam u siebie Yamahe RXV1500 i mimo tego ze nie jest to niski model to uwierz mi gra to naprawde bardzo slabo (w direct jeszcze jakos daje rade). Moim zdaniem jak chcesz kupowac jakis amplituner wielokanalowy to mija sie to z celem.

EDIT:
                                    Jak zerkniesz na oferte z ebaya na LM3886 to nawet nie oplaca sie kupowac czesci i lutowac, kupic kilka gotowcow, zrobic zasilacz i wsadzic w bude.
                                    Last edited by borys; 06.12.2017, 06:33.
                                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                                    X