Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer w OZ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer w OZ

Co będzie najlepsze do suba w OZ aby uzyskać zejście do ok. 16Hz: iNuke z DSP, miniDSP czy filtr Linkwitz Transform (np. Ravena)?

A, że tak spytam jaki głośnik i jaki wzmacniacz i ile ma wat?

Do 16hz to chyba raczej 2 x MB.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Najprawdopodobniej Twój nieulubiony Dayton RSS390HF. Tak naprawdę to nawet na AVS nie udało się go posłuchać ani Eminence Lab 12 :-( Wzmacniacz to może jakiś w klasie D (płytka z Chin), no chyba że powiecie że iNuke DSP Behringera jest daleko przed innymi rozwiązaniami...

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Tego co też miałem ale nie udało mi się zrobić na nim projektu i sprzedałem [emoji16]

Pytałem o moc mi bodajże o tym Raven pisał na audiostereo w wątku odnośnie scana 30w. Pisał ile dB korekcji to ile trzeba dużo więcej mocy mieć. I mieć ponad 500W to tak na dzień dobry do korekcji a wiecej wskazane.

Rozmawiałem kiedyś z Irkiem przez telefon i pytałem czy mi dorobi EQ np na 30hz w swoim panelu 450W, to powiedział, że nie bo robił i mówi na wykresach fajnie a w odsłuchu klapa i kazał mi kupić lepszy głośnik [emoji16]

Raczej bym szedł w membrany bierne. Tak jest widzę tendencja jak się oczekuje tak niskich częstotliwości.

Skomentuj

Po pierwsze ciężko u nas z 15 calowymi MB a po drugie to już strasznie podnosi koszt całej konstrukcji :(
          Po trzecie to nie wiem czy MB nie jest tym co mi przeszkadza bo niby małe 3W Lusztiego na AVS mi się podobało ale było małe ale, podobnie jakieś 5 lat temu konstrukcja Misiomora też z MB. To takie uczucie jakby ten dźwięk był delikatnie "uwieziony" w stosunku do BR, którego zastępuje. Nie wiem czy to na pewno przez MB, może to przypadek...

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

A co jest nie tak w bass reflex dla tego głośnika?

Najtaniej, najłatwiej itp.

Skomentuj

Bo kiedyś Misiomor powiedział:
              W BR zagra raczej kiepsko, bo rozmiary otworu będą kompletnie niepraktyczne. Tunel 6" (15cm) średnicy musiałby mieć 1m długości (a więc jeszcze dodatkowe 18dm3 objętości ponad Vb) żeby dostroić 180dm3 do C0. Z kolei 4" rura jest za cienka nawet do woofera 12".
              (...)
              Najbezpieczniejsza dla początkującego jest OZ. Maksimum możliwości dadzą z kolei dobre membrany bierne.
              Tak się ostatnio zastanawiałem, że jeśliby spróbować BR to może jeden szeroki tunel zastąpić trzema węższymi? Tak jak to robi np. SVS.

Skomentuj

Arturos, pisałeś w innym wątku o baffle wall, więc możliwe, że masz miejsce na zaaplikowanie dużego subwoofera.
                Jeśli masz miejsce i chodzi o kino, to lepiej pójść w inną stronę niż OZ. OZ warto jeśli miejsca jest mało, wtedy pakujesz duży głośnik w małą budkę i robisz mocną korekcję.

Przerabiałem lab12 w kilku wariantach: br 90l @ 21Hz; 2x MB 90l @ 23Hz oraz closed 45l.
                W kd oczywiście najlepiej wypadał br, bo głośnik miał najmniejsze wychylenia i najlepszy SPL.
                Ale zdecydowanie najlepsze zejście i SPL uzyskałem na tapped horn na 10'AWX i w taką stronę pójdę, jeśli będę miał większe pomieszczenie na kd.

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
                  Bo kiedyś Misiomor powiedział:

Tak się ostatnio zastanawiałem, że jeśliby spróbować BR to może jeden szeroki tunel zastąpić trzema węższymi? Tak jak to robi np. SVS.
                  Sorry. Ale ten forumowicz ma wiedzę ale to teoretyk. Ślepo tylko patrzy w karty katalogowe. Które często mijają się z prawdą.
                  Za jego namową kupiłem Daytona i wiesz jak się to skończyło.

Miałem co najmniej 4 głośniki 12 cali w domu w bassreflex z rurą 100mm i z każdym port pracował poprawnie.
                  Jedynie co musi być koniecznie to ten kołnierz wyprofilowany na obu końcach bez tego powietrze zawirowuje i swiszczy.

Nie jest to czasem dobry wzorzec ale podejrzyj chłopaków co robią subwoofery do auta na zawody SPL, 15 czy 18 i jakie rury b-r dają.

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
                    Arturos, pisałeś w innym wątku o baffle wall, więc możliwe, że masz miejsce na zaaplikowanie dużego subwoofera.
                    To jednak bardziej przyszłościowy projekt. Teraz chcę suba do pokoju. A jak zrobię prawdziwe kino to go przeniosę. Tam i tak będą potrzebne min. 2 szt.

Przerabiałem lab12 w kilku wariantach: br 90l @ 21Hz; 2x MB 90l @ 23Hz oraz closed 45l.
                    W kd oczywiście najlepiej wypadał br, bo głośnik miał najmniejsze wychylenia i najlepszy SPL.
                    Może spróbuje kiedyś umówić się na porównanie BR i OZ SVS-a na tym samym przetworniku, żeby zobaczyć co mi bardziej odpowiada?

Ale zdecydowanie najlepsze zejście i SPL uzyskałem na tapped horn na 10'AWX i w taką stronę pójdę, jeśli będę miał większe pomieszczenie na kd.
                    Możesz podać jakieś linki opisujące to rozwiązanie?

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                    Miałem co najmniej 4 głośniki 12 cali w domu w bassreflex z rurą 100mm i z każdym port pracował poprawnie.
                    Jedynie co musi być koniecznie to ten kołnierz wyprofilowany na obu końcach bez tego powietrze zawirowuje i swiszczy.
                    Czyli jednak zastanowię się nad BR. Myślę, że zapatrzenie się na OZ wynikało też z tego, że większość komercyjnych konstrukcji to OZ, ale np. SVS ma w ofercie oba rozwiązania.

Nie jest to czasem dobry wzorzec ale podejrzyj chłopaków co robią subwoofery do auta na zawody SPL, 15 czy 18 i jakie rury b-r dają.
                    Mogę prosić o jakiegoś dobrego linka?

A czy połączenie BR z Linkwitz Transform ma sens? Bo wykres w WinISD wygląda ciekawie.

Skomentuj

Możesz podać jakieś linki opisujące to rozwiązanie?
                      Jasne. Tematów opisujących tego typu konstukcje jest dużo. Dla zainteresowania polecam tematy na diyaudio.com np:
                      http://www.diyaudio.com/forums/subwo...subwoofer.html

A także stronę Toma Danley'a i przejrzeć jego konstrukcje, szczególnie:
                      https://www.danleysoundlabs.com/prod...ty-subs/dts10/
                      jako że jest to swojego rodzaju ultimate w dziedzinie zejścia/SPL.

Da się wygodnie symulować te konstrukcje w hornresp, paczki są duże ale w zamian oferują bardzo dobre rozciągnięcie basu w dół. Niestety grają tylko cięte bardzo nisko, bo długi tunel produkuje masę śmieci często już poniżej 100Hz.

TH jest też często spotykaną paczką na estradzie ale to już inna para kaloszy.

Skomentuj

Ja bede robil Lab 12 + 15 MB wybralem:
                        Dayton Audio RSS390-PR 15"

Dostepna w polink.

Skomentuj

Prawde mowiac zadna obudowa nie dorasta do piet duzej tubie, czy falowodom jak TH i TL. Jesli jest wymagana efektywnosc, solidny wygar i niskie zejscie, a mozemu sobie pozwolic na wiekszy litraż to TH nie ma konkurencji. Jak ma byc maksymalnie kompaktowe do klozet z korekcja jest ok, ale to i tak jest kibel jesli mowimy o bezkompromisowym podejsciu do niskiego basu. Membrana bierna to chyba najwiekszy kibel jaki moze byc ale duzy plus to nieduza obudowa i niskie strojenie. Dobry BR chyba najbardziej optymalne rozwiazanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Prawde mowiac zadna obudowa nie dorasta do piet duzej tubie, czy falowodom jak TH i TL. Jesli jest wymagana efektywnosc, solidny wygar i niskie zejscie, a mozemu sobie pozwolic na wiekszy litraż to TH nie ma konkurencji. Jak ma byc maksymalnie kompaktowe do klozet z korekcja jest ok, ale to i tak jest kibel jesli mowimy o bezkompromisowym podejsciu do niskiego basu. Membrana bierna to chyba najwiekszy kibel jaki moze byc ale duzy plus to nieduza obudowa i niskie strojenie. Dobry BR chyba najbardziej optymalne rozwiazanie.
                            Więc mówię b-r szybko, łatwo itp.

Do TL i TH to chyba trzeba trochę już w temacie być i kilka testowych obudów zrobić?

Skomentuj

Do TL i TH to chyba trzeba trochę już w temacie być i kilka testowych obudów zrobić?
                              Troche napewno, ale jak sie przyłożysz do symulacji w oparciu o dokladne parametry T-S, to robi sie to tak samo jak obudowy BR.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Co jest nie tak z mb ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
                                  Co jest nie tak z mb ?
                                  Zwykle jej dzwiek jest nie tak. Sama zasada dzialania i membrana sama w sobie jest jak dla mnie mocno kompromisowym rozwiazaniem, choc ma rowniez swoje dobre strony. Koncepcja wzbudzania takiego elementu jak membrana bierna jest daleka od idealu.

Skomentuj

Podejrzewam, że spróbuje zrobić suba BR ale zastanawiam się czy jeśli zatkam czymś port (testowo) to będzie to typowy sub zamknięty?

Skomentuj

Podejrzewam, że spróbuje zrobić suba BR ale zastanawiam się czy jeśli zatkam czymś port (testowo) to będzie to typowy sub zamknięty?
                                      Raczej optymalne rozwiązanie to nie będzie , jeśli ma to być sub ze zwrotnicą aktywną i cięty np w okolicy 100 hz to zrób TL opartą o symulację w Leonard Audio , jak zastosujesz odpowiedni głośnik i strome niskie odcięcie to unikniesz konieczności wytłumiania obudowy i tym samym poprawisz jej efektywność kolejna korzyść to mega zejście przy zachowaniu bdb jakości odtwarzania niskich tonów oraz super charakterystyki impulsowe , w tej sytuacji same zalety
                                      PS. z programem Leonard Audio zaprojektujesz TL'ke banalnie szybko i prosto trzeba tylko chcieć :)
                                      Last edited by kokoelloko; 13.12.2017, 22:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                                        z programem Leonard Audio zaprojektujesz TL'ke banalnie szybko i prosto
                                        A skąd go bezpiecznie ściągnąć? Bo leonardaudio.co.uk nie działa :(

Skomentuj

Czaruję...
                                        X