Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chińskie wzmacniacze na LM3886

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chińskie wzmacniacze na LM3886

Witam

Zaczynam powoli składać zestaw który zastąpi Technicsa SU-V500 i Tonsile 110
    Ma to być zestaw do niewielkiego pokoju oraz ma być zapasowymi monitorami do miksu.

Jeśli chodzi o głośniki to celuję w coś pokroju Alesis monitor one mk2.
    Teraz pytanie jeśli chodzi o wzmacniacz, często jako budżetowa opcja do monitorów stosowane są wzmacniacze na LM3886.
    Powiem szczerze że zależy mi żeby wszystko wykonać z jak najmniejszą ilością komplikacji typu zamawianie części z 5 różnych sklepów.
    Znalazłem ciekawy kit który od razu zawiera w sobie część zasilającą, zabezpieczenie głośników, radiatory i wszystkie potrzebne elementy.
    Kosztuje to trochę ponad 100zł, dokupujemy tylko trafo, obudowę i gotowe.
    Co sądzicie o tym?
    https://www.aliexpress.com/item/Shar...839668129.html

Pozdrawiam
    Last edited by wlodek; 11.01.2018, 01:36.

Ostatnio też się zastanawiam czy takiego cudaka nie kupić. Co różni go od normalnego GC to, to że ma "przedwzmacniacz" zrealizowany na opampach. Ogólnie jeżeli jesteś zwolennikiem czystego GC to bym z tego zrezygnował i kupił normalne układy pod ten wzmacniacz w Polsce. Cena kupna kompletnego KITu w Polsce to ponad 150zł. Mówiąc komplet mam na myśli dwa kanały i zasilacz bez trafo.
    Wątpię żeby ktoś z forumowiczów kupił taki kit z Chin ponieważ epoka w której robiło się GC minęła, teraz robi się iAmpy i inne wzmacniacze. Aczkolwiek bardzo lubiany nadal jest wzmacniacz na TDA i nadal ludzie często go budują choćby mostek TDA dla subwoofera.

Skomentuj

Powiem szczerze że nie wiem czy jestem zwolennikiem GC :P
      Po prostu szukam wzmacniacza do monitorów pasywnych który tymczasowo będzie grał z tonsilami 110.
      Generalnie mam 2 opcje, kupno wzmacniacza i słuchanie tonsili lub kupno monitorów i zapięcie je do technicsa su-v500, po prostu aktualny budżet to 500-600zł.
      Za 500zł kupię właśnie Alesisy Monitor One mk2, dedykowany wzmaczniacz do monitorów to już większy koszt dlatego szukam czegoś w temacie DIY, znalazłem info że LM3886 jest spoko do takich zastosowań ale jeśli proponujecie coś innego to jak najbardziej jestem zainteresowany.

Skomentuj

Jeżeli chcesz kupić to i na forum znajdziesz GC i inne wzmacniacze do kupienia. Jeżeli priorytetem jest złożenie samemu czegoś to nie namawiam do nie realizowania swoich pasji.
        DIY to niekoniecznie budowanie czegoś bo jest taniej, to budowanie bo jestem dumny że sam to zrobiłem i to działa.
        GC to miły w odsłuchu wzmacniacz, swego czasu bardzo lubiany tu i za granicą. Jestem zadania że to dobry wzmacniacz do złożenia dla początkującego, oraz dobry wzmacniacz jakościowo i może zaskoczyć posiadaczy technicsow itp sklepowych gotowców.

Skomentuj

Czy te kolumienki które chcesz kupić są 4 ohm ?

Skomentuj

Jesli bym sie zdecydowal na GC to moze to zmostkowana wersja 3886 z 350-500VA trafo na dwa kanaly - mozna spokojnie ciagnac 4 ohmowe glosniki (MTM, 2.5, 3way), a roznica w cenie miedzy dwoma kitami niewielka. Pojedynczy 3886 bedzie gral troche lepiej niz Technics, ktoremu brakuje woltow i przedewszystkim amperow.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Jeden LM3886 to ponad 50W przy 4R, w zależności od trafo i jego napięcia wyjściowego. Nie przesadzajmy że to mało. Do monitorów te 50W wystarczy tym bardziej do małego pokoju. Nie samą mocą żyje człowiek :)

Skomentuj

Ale w zapasie wcale nieprzeszkadza , setka to tylko 3dB wiecej - mam takie stare CD z Telarc i lubie je sobie czasem podrecic bo maja niezla dynamike, to wtedy troche brakuje mimo ze niby jest cos okolo 150 przy 4ohmach. Nie uwazaj mnie za decybelowca, ktory zneca sie na sasiadach. Ale gdyby byly cztery koncowki 3886, to mamy mozliwosc zrobic bi-amp (moze byc lepszy odsluch) lub mostek. Druga rzecz jak trafia sie glosniki z niska efektywnoscia i glodne pradu, to wtedy te 2-3 dB extra sie przydadza. Oczywiscie potrzebny wtedy wiekszy trafo i kondy, ale wydaje mi sie, ze jest to warte dodatkowych kosztow.
                David, mam pytanie: czy 3886 niegraja odrobine jasniej od niektorych wzmakow na elementach dyskretnych w zakresie 100-120W/4ohm, w tym przypadku cos w stylu SymAsym na jednej parze Sanken z wbudowanymi diodami do stabilizacji pradu spoczynkowego i bjt na wejsciu - mialem kiedys takie odczucie i dobrze zapytac innych, bo czasem wlasny sluch moze zawodzic 😕?, serio i bez jaj.

Skomentuj

Lm3886 napędzały Krk v6. Miałem je kiedyś i źle nie było. Akurat v6 miały bardzo fajny sound w porównaniu do rokit, które grają pudełkowato. Nawet schemat jest na sieci do nich z aktywną zwrotnicą, preampem i zasilaczem. Mam też schemat do mackie hrk628. Tylko to już inna liga. Tam wzmacniacz jest na układach dyskretnych. Ale na średnim poziome LM 3886 jest wystarczający. A alesisy to raczej niska półka i jest to trochę lipny wybór do miksu, przynajmniej w tych czasach.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez katox Zobacz posta
                    miały bardzo fajny sound
                    Litości!

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                      Nie na temat...
                      Litości!
                      No dobra może te 6 lat temu jak je miałem to podobały mi się :) i na pewno były lepsze od rokitów. Bo mówimy tu o półce budżetowej. I nie znaczy że kupiłbym je ponownie. Natomiast w kontekście lm3886 to nie ma co się bać. W tej cenie tragedii nie będzie.

Skomentuj

Lm3886 napedzaly Oriony Linkwitza i łoily niejedne hiendowe sprzety...
                        Last edited by Pogromca mitow; 13.01.2018, 23:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                          Ale w zapasie wcale nieprzeszkadza , setka to tylko 3dB wiecej - mam takie stare CD z Telarc i lubie je sobie czasem podrecic bo maja niezla dynamike, to wtedy troche brakuje mimo ze niby jest cos okolo 150 przy 4ohmach. Nie uwazaj mnie za decybelowca, ktory zneca sie na sasiadach. Ale gdyby byly cztery koncowki 3886, to mamy mozliwosc zrobic bi-amp (moze byc lepszy odsluch) lub mostek. Druga rzecz jak trafia sie glosniki z niska efektywnoscia i glodne pradu, to wtedy te 2-3 dB extra sie przydadza. Oczywiscie potrzebny wtedy wiekszy trafo i kondy, ale wydaje mi sie, ze jest to warte dodatkowych kosztow.
                          David, mam pytanie: czy 3886 niegraja odrobine jasniej od niektorych wzmakow na elementach dyskretnych w zakresie 100-120W/4ohm, w tym przypadku cos w stylu SymAsym na jednej parze Sanken z wbudowanymi diodami do stabilizacji pradu spoczynkowego i bjt na wejsciu - mialem kiedys takie odczucie i dobrze zapytac innych, bo czasem wlasny sluch moze zawodzic 😕?, serio i bez jaj.
                          Nie mogę porównać gdyż nie miałem możliwości słuchać jedno i drugiego na tym samym zestawie.

Jeżeli chodzi o samą moc, to prawda lepiej mieć zapas jak niedomiar. Lecz jeżeli chodzi o mostkowanie układów itd nie jestem tego zwolennikiem. Nauczyło mnie to car audio, często wzmacniacze grające mostkiem wcale lepiej nie grały jakościowo od pojedynczego kanału, do tego wiadomo, mostek w wzmacniaczu i ta sama impedancja głośnika (4ohm np) w mostku ma dwa razy niższą kontrole. Trzeba sprawdzić wszystkie za i przeciw zanim podejmie się decyzje takiego zastosowania.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Lm3886 napedzaly Oriony Linkwitza i łoily niejedne hiendowe sprzety...
                          Orion to inna konstrukcja, nie jest to zamknięty domek, ale prawda jest taka jak napisałeś, dobrze wykonany LM, czyli ładnie polutowany, z dobrym PCB(gruba miedź) i dobrze dobrana pod siebie reszta elementów potrafi zadziwić. Sam twórca GC pisał o tym, ludzie z niedowierzaniem robili te wzmaki po czym otwierali oczy. Nie jest to tranzystor więc próżno szukać w nim takiego dźwięku.

Sam na prawdę jestem ciekaw tych układów z Chin, myślę że za jakiś czas pokuszę się o takiego klocka, tylko wtedy przydałby się do porównania oryginalny GC.

P.S. Cena tego chińczyka wg mnie jest mega atrakcyjna, gdyż dostajemy kompletny układ z przetwornicą i wystarczy podłączyć trafo i płotek żeby słuchać. To dobra kasa, warto zaryzykować.
                          Last edited by Dawid-SS; 14.01.2018, 10:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                            Pojedynczy 3886 bedzie gral troche lepiej niz Technics, ktoremu brakuje woltow i przedewszystkim amperow.
                            Nie stawiałbym GainClona na równi z Technicsem. Wiem, bo sam mam jeszcze końcówkę na LM3886 i porównałbym go do wzmacniaczy grających o wiele lepiej niż Technicsy. W 26m2 bez problemu napędzał moje DiY na SS18 revelatorach i illuminatorach na górze i nie odczuwałem braku mocy. Owszem, przy wyższych poziomach brakowało mu trochę kontroli i dynamika trochę siadała, ale mówię to w porównaniu do wzmacniaczy za 10kzł - ani mostek, ani żaden Technics nie jest na to lekarstwem.
                            Reasumując - jako budżetowy, dobrze grający wzmacniacz do monitorów - wystarczy z nawiązką i będzie to zdecydowany krok na przód po Technicsie Zapewnij mu tylko dobre zasilanie (trafo 2x24V 250-300VA i do tego ze 20000uF na stronę), a na pewno się nie zawiedziesz.

Skomentuj

Ja miałem technicsa i lm3886. Technics lm-owi może buty czyścić . Ten lm3886 jest ok w porywach do dobry, a Technics to...ładnie ujmując baaardzo słaby wzmacniacz :p .

Skomentuj

Dokładnie to miałem na myśli

Skomentuj

Co do kitu na lm to w polsce też są dostępne takie kity http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...LM3886-68W./44 coś im się stało ze stroną i nie ma zdjęć jak się wejdzie w przedmiot ale tak to wygląda

- - - - - aktualizacja - - - - -

Cena trochę wyższa niż w przypadku tego kitu z chin ale w razie czego masz jakąś tam gwarancję jakby było coś nie tak i ten układ na upc rzeczywiście działa. Nie wiem jak ten w tych chińczykach. Dodatkowo nie trzeba czekać miesiąc .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                    coś im się stało ze stroną i nie ma zdjęć jak się wejdzie w przedmiot
                                    Wyłącz blokadę reklam na tej stronie to zdjęcia będą widoczne

Skomentuj

Tak wtrącając o GC, można zrobić z niego wzmacniacz słuchawkowy ale wiem tylko o zmianie rezystora 680R na inny, tu pojawia się jeden problem jednak i jest dość istotny - albo głośniki albo słuchawki. Ma ktoś pomysł jak zrobić tak żeby nie ingerować w dźwięk a podłączać jedno i drugie do wzmacniacza tak jak ma to miejsce w oryginalnych wzmacniaczach?
                                      GC to bardzo fajny wzmacniacz pod słuchawki i na mp3s był chwalony ale nie każdy z nich gra dobrze że względu na ten offset...

Skomentuj

W oryginalnym wzmacniaczu masz po prostu poprowadzony sygnał z końcówki przez rezystory i do jacka.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X