Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

O firmie DUAL i amplituner CR1780

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

O firmie DUAL i amplituner CR1780

Hello :)

Jako, ze to moj pierwszy post na forum chcialbym sie przywitac. A wiec Kamil z tej strony :)

Posiadam amplituner firmy DUAL model CR1780 i mam kilka pytan z nim zwiazanych.

Po pierwsze to malo informacji jest w internecie na temat tej firmy po polsku. Moglby ktos cos wiecej o niej powiedziec jak i o moim modelu CR1780? Instrukcje serwisowa udalo mi sie tylko znalesc.
    Drugie to czy istnieje mozliwosc przestrojenia i poszerzenia zakresu FM? Ten model ma tylko zakres 87-104 MHz.
    Trzecie a najwaznejsze to czy to dobrej klasy aplituner? Jak z jego brzmieniem?

Szykuje sie kupna jakis kolumn do niego lecz nie wiem czy jest sens... Narazie podlaczalem tylko do niego glosniki na chwile by sprawdzic czy wszystkie funkcje dzialaja poprawnie.

Pozdrawiam.

Za dużo się nie wypowiem bo pierwszy raz taki sprzęt widzę na oczy ale może chociaż trochę coś naprowadzę. Sprzęt raczej mocno leciwy, ale to nie mówi za wiele o jego brzmieniu. Czasem stare sprzęty potrafiły zagrać dużo lepiej niż aktualne. Wszystko zależy od jakości podzespołów z jakich został wykonany. Trzeba by było go przesłuchać na jakiś sensownych głośnikach, żeby sprawdzić jakość audio. Minusem z pewnością jest to, że żadnego cyfrowego urządzenia do niego nie podłączysz.

Co do zakresu radia FM to z doświadczenia wiem, że zwykle nie dało się rozszerzyć zakresu ale dało się go przestawić. Ale o ile dobrze pamiętam "stare" sprzęty miały niższy początek zakresu (84-104 czy jakoś tak). Z bratem zawsze robiliśmy to "na czuja" ustawiając jakąś częstotliwość np. 85.9 i szukając RMF nadającej na 91.9 śrubokrętem przestawiając potencjometr regulacyjny wewnątrz (Duża kostka z kilkoma małymi potencjometrami na PCB z modułem FM). Wtedy trzeba było tylko pamiętać, że zakres mamy cofnięty o 6MHz. Ale trzeba przy tym uważać, żeby nie rozregulować tunera. Jeśli zrobiło się to dobrze, to potem radio działało przyzwoicie. Ale to było z 15 lat temu więc nie wiem czy wszystko dobrze pamiętam :) Jeśli nie czujesz się na siłach to lepiej oddać to komuś kto się na tym zna, może nawet da się to zrobić lepiej. Oczywiście o ile brzmienie tego sprzętu jest w ogóle warte zachodu.
    Last edited by Skoczek; 13.01.2018, 13:47.

Skomentuj

Tam jest synteza, więc po przestrojeniu głowicy jeszcze pozostaje sterowanie, może być tak, że wystarczy jakaś zworka i dołożenie wyświetlacza, a może też być inny soft i wtedy pozostaje napisanie własnego programu i zmiana uC.
      Last edited by ampli; 13.01.2018, 14:10.

Skomentuj

No po samym przestrojeniu będzie niezgodność wyświetlanych częstotliwości z rzeczywistymi. Naprawienie tego to będzie większa zabawa więc pytanie czy gra warta świeczki dla tego sprzętu.

Mój ampli od kiedy go kupiłem ma uszkodzone radio FM (charczy na jednym kanale i już 3 lata nie mogę się zebrać żeby go oddać do naprawy). Obejście zrobiłem odtwarzaczem radia internetowego z RaspberryPi + karta dźwiękowa USB więc zawsze można się zastanowić co się bardziej sprawdzi.

Skomentuj

Jednak gra nie warta świeczki. Jeżeli po dokupieniu kolumn w brzmieniu jakie lubię okaże się dobry to poszukam jakiegoś osobnego tunera z szerszym zakresem.
          Aktualnie nie posiadam żadnych kolumn więc nie jestem w stanie odnieść się jak on brzmi. Stąd moje pytanie jakie można kupić. Podaję link do sprzedającego, który ma kilka kolumn do sprzedania. Mam do niego 30 km więc nie będzie problemu zabrać Amplitunera ze sobą. Które warto według was przesłuchać? Bo wszystkich nie konieczne muszę a nie chciałbym słuchać na darmo. Lubię brzmienie dynamiczne, szczegółowe i ze zwartym kickiem.
          https://www.olx.pl/oferty/user/mcY1/

Co do podłączenia cyfrowego to rozumiem, że chodzi o światłowód? Jeśli tak to miałem okazję słuchać kilku instalacji w samochodach na procesorach i drogim sprzęcie. Nie zauważyłem dużej różnicy w jakości więc samo podłączenie laptopa czy smartfona mi wystarczy.

Skomentuj

Moim zdaniem przesłuchać wszystkie, które będą w budżecie. Weź muzykę, którą lubisz i wtedy sprawdź. Ciężko stwierdzić w jakim stanie są głośniki i jak to będzie finalnie grało. Tutaj chodzi przecież o to co będzie pasowało Twoim uszom:)

Skomentuj

Czaruję...
            X