Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry budżetowy multimetr

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobry budżetowy multimetr

Tak jak w temacie. W tej chwili mam uni-t jakiegoś i po kilku latach to jest katastrofa . Jak chce np. zmierzyć rezystor albo głośnik to muszę brać poprawkę że on sam ma ~2ohmy . Jest coś godnego polecenia taniego? Może jakiś chińczyk jest w miarę wytrzymały i znosi trudy eksploatacji ?

AX105 (ogólnie spoko, choć pomiar pojemności według mnie orientacyjny), KEW1009 (trochę droższy, fajnie wykonany).

Co do rezystancji, to warto co jakiś czas wyczyścić przełącznik (w tańszych multimetrach praktycznie na starcie, w nowych trochę rzadziej - zależnie od warunków pracy), jeśli kable są porządne i przełącznik czysty, to powinno być ok.
    Last edited by ampli; 25.01.2018, 18:33.

Skomentuj

A co lepiej kupić starszy multimetr stacjonarny czy nowszy przenośny? Ceny takich starszych stacjonarnych są różne i często da się coś kupic tanio. Wydaję mi się że będzie też trwalszy niż taki chińczyk :) .

Skomentuj

Do mocno starych sprzętów też trzeba podejść z dystansem, na kilka wiekowych multimetrów (Meratronik, jeden RFT) na razie tylko w tym RFT wymieniać musiałem same bezpieczniki, w polskich siadały izostaty, wyświetlacze oraz elektronika.

Stacjonarny ma tę zaletę, że zawsze jest na miejscu, bo mało komu się chce z takim biegać, no i nie trzeba baterii, generalnie warto mieć kilka różnych.

Poza tym jak kupisz coś o dużej rozdzielczości, to najmniej znaczące cyfry prawdopodobnie będą tylko ozdobą, a kalibracja może być droższa niż samo urządzenie lub stanowić duży procent jego wartości, no ale do zastosowań audio i tak kosmicznej dokładności nie potrzeba.

Skomentuj

Napisz do ilu złotych.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
            Do mocno starych sprzętów też trzeba podejść z dystansem, na kilka wiekowych multimetrów (Meratronik, jeden RFT) na razie tylko w tym RFT wymieniać musiałem same bezpieczniki, w polskich siadały izostaty, wyświetlacze oraz elektronika.

Stacjonarny ma tę zaletę, że zawsze jest na miejscu, bo mało komu się chce z takim biegać, no i nie trzeba baterii, generalnie warto mieć kilka różnych.

Poza tym jak kupisz coś o dużej rozdzielczości, to najmniej znaczące cyfry prawdopodobnie będą tylko ozdobą, a kalibracja może być droższa niż samo urządzenie lub stanowić duży procent jego wartości, no ale do zastosowań audio i tak kosmicznej dokładności nie potrzeba.
            jakiego masz tego rft? Da się je bardzo tanio trafić czasami.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
            Napisz do ilu złotych.
            Nie wiem...100-150? Więcej nie wydam bo mam ważniejsze wydatki .

To prawda że lepiej kupić automatyczny?

Skomentuj

Dostanę joby, ale zobacz to. https://pl.aliexpress.com/item/ANENG...810125781.html

https://www.youtube.com/watch?v=xdGQEVdxmQQ
              Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Ja polecę Sonela CMM10, mały, poręczny, przenośny, tani, z gwarancją itd.
                Nik156 zaproponował fajny sprzęt chociaż go nie znam ale film pokazuję że można tanio, chińskie i dobre mimo tych dwóch kontrowersyjnych słów przed dobre.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                  jakiego masz tego rft? Da się je bardzo tanio trafić czasami.
                  Chyba to był G-1002.500, jedynie wkurza mnie w nim, że trzeba przepinać przewody pomiędzy napięciem (dla samego napięcia są 2 możliwości) i rezystancją, funkcjonalność sprzętu jak w multimetrze za kilkanaście złotych, ale z pomiarem rezystancji nigdy problemu nie było, nie pokazuje Ohmów z powietrza jak ręczne zabawki, do pomiaru napięcia z końcówek przy 1kHz też go używam, bo ręczny wymięka już przy mniejszych częstotliwościach.

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                  Niekoniecznie, dość długo jechałem na DT9205 (czyli chyba koło 20zł), dało się tym sporo zrobić, ale jakakolwiek pomyłka oznaczała upalenie czegoś w środku, także jak po wymianach OP w końcu spalił się zalany na PCB scalak ICL, to już było po zabawie.
                  Gdyby nie to, że mam już kilka multimetrów, to może i tego z linku bym sobie sprawił na próbę.

Skomentuj

Widziałem podobne u nas . Nie wiem czy tej firmy ale podobne . Wolałbym chyba jednak automata . Wygodniejszy :) .
                    Z uni-t mam właśnie tego chińczyka mojego. Ogólnie odsłużył 3 lata a kosztował 20zł. więc nie narzekam :flapper: .
                    Z uni-t
                    http://allegro.pl/miernik-uniwersaln...ant=6273869774 (Miernik uniwersalny UNI-T UT132B Test tranzystorów)
                    http://allegro.pl/miernik-uniwersaln...ant=5003504728 (MIERNIK UNIWERSALNY CYFROWY AUTOMAT UT33A UNI-T)

Axiomet:
                    http://allegro.pl/miernik-cyfrowy-ax....html#imglayer (MIERNIK CYFROWY AX-100 AXIOMET multimetr FV) (co on taki tani ? )
                    http://allegro.pl/miernik-cyfrowy-ax...714485325.html (MIERNIK CYFROWY AXIOMET AX-101B BUZER AXIO)

kyoritsu
                    http://allegro.pl/kew1009-multimetr-...100522674.html (KEW1009 Multimetr miernik Kyoritsu automatyczny)

Czy ktoś może wie: jak ma się axiomet do uni-t (zgaduje że uni-t to niższa półka ? ) , czy opłaca się dołożyć do kyoritsu ponad 100zł. Szczerze to jak mam dokładać tą stówę żeby mieć automata to wolę zwykły tylko nie wiem jak z trwałością tych axiometów .

Dzięki ampli. W takim razie będę polował na jakiegoś fajnego stacjonarnego a tego chińczyka sobie jako przenośny zostawię .

Odnośnie ohmów z powietrza...kiedyś żeśmy się bawili tak w szkole że dmuchaliśmy w te tanie multimetry . Bajońskie wartości wychodziły. Co najciekawsze nie chciały "zejść". Trzeba było włączyć i wyłączyć miernik .
                    Last edited by Oskar29; 25.01.2018, 21:56.

Skomentuj

Mam w pracy tego AX-105 i w odczuciu trochę chińsko w odczuciu, nie wiem czy już kontakty się popsuły czy przewody są do wymiany ale rezystancja też faluje.
                      Jak kupowałem multimetr to brałem tego KEW pod uwagę, więc też bym go polecił. Sam kupiłem Sanwa RD701 za 160zł, nie wiem czy to była promocja czy to błąd bo w sklepie internetowym tego samego sprzedawcy kosztował 260zł.

Bardzo fajny multimetr, do większości zadań wystarczy. Fajnie, że ma podświetlenie mi brakuje tego w moim.
                      Last edited by scythe1123; 26.01.2018, 07:38.

Skomentuj

Ten z ali ostatnio wrzucali na jednej grupie, dość dużo serwisantów mówiło że przy audio tego używa, później tak dla jaj pokazywałem znajomemu automatykowi w pracy, a on mi mówi co się dziwisz jak cała polibuda na tym jedzie , kiedyś przy okazji wezmę i porównam z brymenem

Skomentuj

Kyoritsu mam, jest w zasadzie OK.
                          To budzet, ale markowy.

Apropo EEV Blog, gosc opracowal swoj multimetr - brymen go klepie: https://www.amazon.com/EEVblog-BM235...6950582&sr=8-1

Skomentuj

A to nie jest po prostu produkt Brymen z logiem EEV?
                            Ostatnio była akcja na kickstarterze, wypasiony multimetr nawet ma logowanie do sd, bluetooh i masę różnych bajerów. Zastanawiałem sie nad nim ale koszt to był 700-800 zł :( trochę dużo.
                            https://www.kickstarter.com/projects...1gw-multimeter

Skomentuj

Te anengi są też po inną marką :) . Do dostania u nas za 60-70zl :) . Chyba sobie zamówię tego anenga czy któregoś z jego klonów :) . W teren nada się idealnie :) .
                              Last edited by Oskar29; 26.01.2018, 08:33.

Skomentuj

Pod jaką nazwą one są za 60-70zł? Bo to byłby najlepszy multimetr w cenie na start.

Skomentuj

B-side - 60-70zl. Podobno troszkę gorsza kalibracja niż anengi i sztywniejsze przewody, ale to ten sam miernik, a kalibrację podobno można zrobić.
                                  Forscher- na allegro jest. Droższy i nie wiem jak to dokładnie wygląda ale to to samo chyba.

Pewnie jest też więcej klonów . Ja nie znalazłem. Cechą tych multimetru w jest dość charakterystyczny wygląd i pomiar true RMS. Może po tym by się jeszcze jakiś znalazł :) .
                                  Last edited by Oskar29; 26.01.2018, 10:10.

Skomentuj

Również się podepnę pod temat. Mamy Kyoritsu w firmie i bardzo dobra alternatywa dla Unit'ów. Materiał z którego jest zrobiony jest w miarę trwały, a gumowa nakładka przyjemna w dotyku. Po x latach wożenia w skrzynce tylko kable trzeba było wymienić :)

Od jakichś 6lat korzystam z Uni-t M890F i już coraz bardziej wiek daje mu się we znaki- pokrętło po ustawieniu na dany zakres nie zawsze go łapie- tzn ucieka z pozycji i traci połączenie. Czas go wymienić.

Tutaj widzę propozycje do 150zł, a co myślicie o produktach do 300zł? Opłaca się dopłacać? Jeżeli tak to do czego? Myślałem nad:
                                    CD772 SANWA
                                    APPA 79
                                    Może jakiś Barymen? Coś co pozwoli maksymalnie wykorzystać budżet i da mi spokój i komfort pracy na kolejne nie 6, a 20lat :)

Skomentuj

A jak się mają te droższe uni-t do droższych mierników innych firm? Bo ogólnie to ten b-side zt102 i mierniki uni-t w tej samej cenie to taka sama dokładność mniej więcej (tak wynika ze specyfikacji przynajmniej) a dodatkowo (dla mnie) ogromnym plusem jest możliwość reklamacji bez żadnych ceregieli :) . Jeśli to jest taka sama jakość to według mnie lepiej kupić uni-t jakiegoś :) .

Skomentuj

Myśle że w Unit-ach jest elektronika tego samego poziomu co w 2/3 krotnie tańszych chińczykach

Za 60zł jeszcze jest pod nazwa RICHMETERS 102

Co ciekawe, ludzie to kupują. Niespełna 10tys sztuk sprzedali w dwóch aukcjach(6tys 101 i 3tys 102). Mnie kusi żeby zamówić:
                                        AN860B

Skomentuj

Czaruję...
                                        X