Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry budżetowy multimetr

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
    U mnie to 40mA, po jakichś 5 minutach od wyłączenia silnika i zamknięciu auta.
    U mnie tak samo:

A miałem taki upływ że przez noc wyładowało akumulator do kompletnego zera. Na szczęście udało się go odratować ctekiem.
    Winowajcą była pompka spryskiwaczy, którą zalał płyn, następnie ciśnienie przecisnęło płyn przez dwa jednożyłowe przewody (pomiędzy linką a izolacją), zalało komputer.
    Zwarcie włączyło przekaźnik po zapłonie, wspomaganie elektryczne, komputery, drl ...
    Dzień szukania i naprawiania skutków, a przyczyny kilka dobrych dni (na kilka zakładów tylko niby jeden znał przyczynę i kosztowało by to już po mojej naprawie 700zł), aż natrafiłem na rosyjskie forum).
    Last edited by dzwiedziu; 22.05.2018, 17:43.

Skomentuj

A poleci ktoś multimetr z interfejsem USB? Chciałbym móc kreślić krzywe :)

Digital Multimeter VICTOR VC86B USB Interface Auto Range Multifunctional
      http://s.aliexpress.com/M7ZZjQnQ?fromSns=Copy to Clipboard

Ten wygląda fajnie - pomiar częstotliwości, temperatury, możliwość ustalenia ręcznie zakresu, USB, tani :) Tylko nie wiadomo czy to podziała dłużej niż kilka miesięcy..

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
        A ma ktoś jakieś doświadczenia z tanimi cęgami? Potrzebuję czegoś do pomiaru prądu przy 50Hz, ale dobrze żeby był też pomiar prądu DC, by np przy alternatorze sobie prąd zmierzyć.
        Co na razie mi się rzuciło w oczy, to UT203, tylko że wielu narzekało na tą firmę i stąd pytanie czy poniżej <200zł da się znaleźć coś sensownego?
        Od kilku lat używam Mastecha MS2108A:
        https://www.speckable.pl/produkt/128...B&gclsrc=aw.ds

Lub bardzo podobnego(klawisz "HOLD" w moim jest fioletowy).

Kupowałem go przede wszystkim do pomiaru poboru prądu stałego w samochodach, aby nie rozpinać klem.
        Moim zdaniem sprawdza się bardzo dobrze w swojej roli i za tę cenę ciężko będzie kupić coś innego

Skomentuj

Swoją drogą na razie używam jakieś zabytkowe cęgi analogowe, tylko AC, za to skaczące obciążenie widać świetnie, DC fajnie byłoby mieć, ale w tej chwili nie mam na to ciśnienia, więc też można spokojnie nad czymś pomyśleć.
          Przy alternatorze to np wpinam bocznik 80A i też analogowy miernik (jakiś samochodowy wynalazek z ubiegłej ery), ale wygodne to zbytnio nie jest.

Skomentuj

Szukaj, czasami są okazje:
            https://www.olx.pl/oferta/miernik-ce...tml#642fa0ca1f
            https://www.olx.pl/oferta/fluke-365-...tml#b6b57f1d3d
            Forum duże, może ktoś mieszka w pobliżu żeby nie ryzykować wtopą.
            Ja jak kupowałem 179 to w identycznym stanie był jak ten 376, izopropanol i wygląda jak nówka.
            Last edited by dzwiedziu; 28.05.2018, 19:17.

Skomentuj

Ktoś może polecić jakiś mierniczek cęgowy z pomiarem AC/DC. W cenie do 250zł lub coś godnego dorzucenia kilka złotówek. Może coś używanego?
              Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                Ktoś może polecić jakiś mierniczek cęgowy z pomiarem AC/DC. W cenie do 250zł lub coś godnego dorzucenia kilka złotówek. Może coś używanego?
                Również się przychylam do pytania :)

A jeżeli chodzi o miernik to kupiłem Aneng AN870, czekam aż przyjdzie i mogę sprawdzić czy jest dokładny jak sonel cmm40.

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
                  Od kilku lat(4-5, może 6, nie pamiętam ) używam takiego Mastecha:
                  http://mastech.com.pl/index.php?prod...roller=product
                  Model MS2108A
                  Działa bardzo dobrze.
                  Kupiłem go z myślą o pomiarze poboru prądu w samochodach.
                  Pomiar prądu stałego nie jest idealny, ale da się nauczyć jak ustawić sprzęt i założyć na kabel, żeby mierzyć rzeczywiście czego się oczekuje

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
                    Kupiłem go z myślą o pomiarze poboru prądu w samochodach.
                    Ale to główne obwody sprawdzasz? Bo na małe przewody to raczej cęgi są za duże

Skomentuj

Tak. Pomiar poboru prądu bezpośrednio z aku. Po uśpieniu producent dopuszcza 50mA. Miernik spokojnie daje radę w tej kwestii.

Szukałem miernika cęgowego, żeby mierzyć bez odłączania klem. W niektórych przypadkach po odłączeniu klemy, konieczna jest jakaś kalibracja aby samochód w pełni uśpił się(np aktywny układ kierowniczy w. Bmw e60)

Skomentuj

Tak. Nie raz moduł uśpi się po 1 minucie. Bo miałem też problem z prądem w Mazda5. Uszkodzony był moduł komfortu kierunkowskazów

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ja używam takiego
                        Starszy model miał prąd do 800mA. Nowy już połowę. Mam też cęgi małe ale nie pamiętam oznaczenia.

Znajomy kupił sobie jakieś otwarte cęgi I jest zadowolony. Pamiętam że to jakieś japońskie:biggrin: (Ale nie z chin)

A tak w ogóle jak ktoś szuka jakiś manuali czy schematów do Mazdy to niech odezwie się na PW

Skomentuj

A ma może ktoś https://allegro.pl/oferta/miernik-ce...cja-6800855243

Skomentuj

Kiedyś miałem okazje podziałać chwilę takimi cęgami http://mierniki.com/pl/p/CMP-401-Cyf...gowy-SONEL/208 i śmigały sensownie, ciekawi mnie jak wypadłby przy tym wspomniany Mastech, bo na pierwszy rzut oka funkcjonalność podobna a cena zauważalnie mniejsza, a cęgi przydałoby się mieć, szczególnie do auta.

Skomentuj

Drugi mam UNI 201 bardzo długo i jak najbardziej jego polecam

Skomentuj

Kupiłem UT216C, jeszcze nie testowałem, ale jestem pozytywnie zaskoczony dokładnością wykonania jak na chinola i dokładnością pomiarów napięcia i rezystancji. Teraz zostaje mi sprawdzić prądy.

Jeżeli chodzi o Aneng AN870 mogę polecić, chociaż jak zobaczyłem Unita to chyba kupię normalny multimetr Unita a Aneng sprzedam że względu na jakość wykonania, inny plastik itd. Tylko unit to niestety inną kasa też więc ciężko porównać czy warto dać dwa razy tyle za lepsze wykonanie. AN870 jest już spory gabarytowo, nie jest kieszonkowy jak model 8008, bardziej jak cmm40 i tak samo dokładny. Fajny miernik, chyba nic lepszego nie trzeba, 120zł kosztuje.

Skomentuj

A ja już kupiłem UT210E. Ja jestem zadowolony, a do potwierdzenia mogę napisać że Tata też jest zadowolony z dokładności pomiaru. (Osoba która posiada zakład RTV i raczej nie zadowoli się "taniością")

Skomentuj

Czaruję...
                                  X