Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

HiFiBerry DAC jako zwykły DAC - da radę?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

HiFiBerry DAC jako zwykły DAC - da radę?

Tak mnie naszło... Coś pomyślałem o puszczeniu przez niego muzyki na wzmacniacz, po czym uświadomiłem sobie, że przecież wszystko idzie przez RPi i tak mi wpadło do głowy, że może by go wykorzystać. Słyszał ktoś o czymś podobnym? Widzę na necie, że podłączają starsze wersje do nowszych RPi - np tu https://volumio.org/forum/hifiberry-...rry-t3878.html i się zastanawiam czy da radę to podłączyć do jakiegoś interfejsu I2C USB.

Raczej interfejsu I2S, to zwykła kostka DAC na PCB przystosowanym do RPi, więc kwestia tylko doprowadzić zasilanie i sygnał I2S.

Skomentuj

Coś gdzieś czytałem o I2C a nie I2S...

Skomentuj

Jeśli dobrze widzę i jest tam PCM5102, to I2C służy tylko do zadawania parametrów, tak czy inaczej sygnał cyfrowy audio płynie po I2S.

Skomentuj

Pytanie czy poustawianie tych parametrów nie będzie potrzebne aby to poprawnie działało :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Może tak też być, wtedy pozostanie rzeźba z "hardware configuration" (cięcie ścieżek) albo wysłanie odpowiedniej konfiguracji przez I2C.

Skomentuj

I już tak łatwo nie będzie :)
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wiem tyle, że w nowym raspbianie wystarczy dodać linię dtoverlay=hifiberry-dac bo jakieś sterowniki ma. Ale co i jak to ciężko powiedzieć... Mam takie coś to zacząłem rozważać wykorzystanie z komputerem, ale chyba jednak tak różowo nie będzie...

Skomentuj

Po prostu Raspbian ma driver w kernelu. Ten wpis informuje w Device Tree, że taki sprzęt jest podłączony i kernel używa sterownika oraz konfiguruje odpowiednio piny IO aby działały jako I2S i I2C.
                  Mam nawet nagrane z analizatora oraz rozszyfrowane ramki komunikacji po I2C :)

Skomentuj

Czaruję...
                  X