Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Program do analizy pliku muzycznego - albo jakos tak ...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Program do analizy pliku muzycznego - albo jakos tak ...

Witam
    Czasami ktos pisal ze w utworach muzycznych ponizej jakiejs czestotliwosci jest jakis tam procent mocy.

Czy moglby mi ktos powiedziec jakim programem mozna to sprawdzic. Chce zeby program policzyl srednia, maksymalna wartosc w zadanym pasmie.

Odrazu zapytam czy sa jakies programy ktore moga ustawic glosnosc mp3 do danego poziomu. Niektore maja niski poziom glosnosci inne wysoki i jak nietrudno sie domyslic jest to nieco denerwujace. Domyslalm sie ze taka operacje mozna zrobic bez starty jakos, dynamiki i wprowadzania dodatkowych szumow.

W nero wave editor możesz sobie ustalić wybrany poziom głośności, takie coś się nazywa normalizacja.

Skomentuj

Spotkałem się kiedyś w Internecie z wtyczką do winampa, która ustalała taki sam poziom głośności dla wszystkich utworów - niestety nie pamiętam nazwy, ale myślę że jej odnalezienie nie powinno sprawić większych trudności.

Skomentuj

coolombo
        ale normalizacja chyba pogarsza dynamike utworu - chyba ze mi sie wydaje.
        adasko
        dzieki, zaraz poszukam

to pozostaje jeszcze kwestia programu do analizy uwtorow

[ Dodano: 2005-02-12, 15:28 ]
        coolombo
        juz wiem... nie wiem czemu wczesniej wydawalo mi sie ze normalizacja mniejsza dynamike.. ale tak nie jest - thx

Skomentuj

Ja polecam Sound Forge. Normalizację bez straty można zrobić na wave'ach lub rozpakowanych do tego formatu mp3. Ale jeśli mp3 po normalizacji zapiszemy z powrotem jako mp3 to strata będzie, chyba że zapiszemy z wyższym bitratem niż oryginalny lub zostawimy formie nie skompresowanej. Normalizacja ma głównie sens przy zgrywaniu mp3 do CDDA, wtedy można sobie dokładnie znormalizować do 99.95 lub 100%, usunąc DC offset, niepotrzebną ciszę i szum na początku i końcu ścieżek.

Skomentuj

Jeżeli robisz CDA to z poziomu nero możesz znormalizować utwory o różnych poziomach głośności, zaznaczasz wszystkie pliki klikasz prawym na właściwości(okno kompilacji) i w filtrach wybierasz sobie rodzaj normalizacji ('RMS' albo 'maksimum') wszystko jest opisane.

Skomentuj

chodzilo mi o znormalizowanie mp3 na dysku ale z tego co wyczyalem to raczej nie ma takiej mozliwosci bez dekompresji wszystkich i ponownej kompresji.
              A pluginy do winampa znalazlem tylko one pobieraja male probki i zmieniaja poziom glosnosci caly czas co calkowicie zmienia utory muzyczne. Ale moze jeszcz cos znajde

Skomentuj

Są może takie wtyki normalizujące do foobara bo niektóre mp3 to maja chyba z 10dB rozbierzności.

Skomentuj

Nie mam zaufania do Nero w tej kwestii. Wolę sam obejrzeć wave'a i się tym pobawić, bo i tak robię inne rzeczy z dźwiekiem przed wypaleniem, jeśli jest taka potrzeba. Robiłem też edycję w Nero przed wypaleniem tracków, ale było to niewygodne i wkurzało. Poza tym wolę nagrywać z plików "rozpakowanych" do wave'ów a nie z mp3 i dlatego używam SF. Okno edycyjne jest większe i łatwiej wyłapać jakieś błędy.

Skomentuj

Czaruję...
                  X