Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potencjometr z odczepem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potencjometr z odczepem

Witam

Pytanie pewnie banalne, ale nie znalazłem nic na ten temat.
    W starym wzmacniaczu Sony (niski model TA-F270) kanały grają nierówno, sprawdziłem potencjometr głośności i różnica dochodzi do 4kOhm.
    I tu pierwsze pytanie, czy to jest przyczyna, obstawiam, że tak ale dla pewności pytam :-)
    Druga sprawa: ten potek jest z odczepem i znalezienie takiego pewnie będzie trudne. Czy da się go zastąpić zwykłym, a odczep zrealizować jakoś inaczej, może oddzielne rezystory???
    No i trzecie, wartość potencjometru to 2x120k, mogę wstawić 2x100k ?
    A może spróbować go wyczyścić, jest szansa, że się coś poprawi?

potencjometr 100k mozna wstawic, co do odczepu mozna go nie podpinac, odczep jest stosowany jako posofometryczna zmiana barwy tonu przy zglasnianiu lub sciszaniu sily glosu.
    czyli jak sciszamy muzyke to zmienia sie barwa tonu,bo przy cichym sluchaniu jakosc dzwieku maleje (barwa), tak ze odlacz ten odczep i poluchaj bez niego roznica nie bedzie az taka znaczna.

Skomentuj

..."posofometryczna zmiana barwy tonu przy zglasnianiu lub sciszaniu sily glosu"...
      to jest nic innego jak kontur lub loudness

Skomentuj

To właśnie wyczytałem, że podbija niskie i wysokie częstotliwość przy cichym słuchaniu. Tylko czy to jest słyszalne w ogóle. ?
        A jeżeli jest to można ten odczep jakoś "dołożyć"?

Skomentuj

Mozesz wsadzic czasem i 50k, co odczepu do loudness to zadko jest stosowane w dobrym sprzecie w tych czasach. W Hi-end sprzecie loudness calkowicie jest wyeleminowany. Sciagnij serwisowke do tego modelu i z kilku innych firm bedziesz mial lepsze rozeznanie - Yamaha ma ciekawe rozwiazanie loudness. Uzylbym dobry Alps potencjometr - conductive plastic zamiast carbon - lub cos podobnego by zmiejszyc szumy i znieksztalcenia jako zamiennik. Czasem potencjometr troche trzeszczy, to spray do czyszczenia i smarowania potencjometrow, przelacznikow i przekaznikow troche moze pomoc, choc po jakims czasie problem z reguly wraca.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

P.S. Deoxit spray lub dobry odpowiednik, dziala tez na zasniedzialych komutarorach w malych silnikach electr. w starych deckach kasetowych i innym sprzecie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
              co odczepu do loudness to zadko jest stosowane w dobrym sprzecie w tych czasach. W Hi-end sprzecie loudness calkowicie jest wyeleminowany.
              :) Dlatego tu jest :biggrin:

Sciagnij serwisowke do tego modelu i z kilku innych firm bedziesz mial lepsze rozeznanie
              Chyba niewiele mi to pomoże, bo elektronik ze mnie żaden. Wybaczcie moją elektroniczną niewiedzę, ale czy na przykład taki układ by nie zadziałał :-)

Uzylbym dobry Alps potencjometr - conductive plastic zamiast carbon - lub cos podobnego by zmiejszyc szumy i znieksztalcenia jako zamiennik. Czasem potencjometr troche trzeszczy, to spray do czyszczenia i smarowania potencjometrow, przelacznikow i przekaznikow troche moze pomoc, choc po jakims czasie problem z reguly wraca.
              Ten nie trzeszczy, działa cichutko. Zamówię alps-a na trzech nogach, zobaczymy.

Skomentuj

Ah, bez przesady tez nie mialem pojecia jak dzialaja wzmacniacze i wytrawilem plytki, polutowalem, dowinalem trafo i zlozylem wzm pewnej pani opublikowny w Radiotechniku. Nie bylo to wszystko wcale az trudne. Wiekszosc wzm jest bardzo podobna, iAmp to klasyczna konstrukcja, pewne wzm z lat 80-90 sa skomplikowane np Onkyo Integra, Sansui, Technics, Denon, itd, bo zastosowanie zrodel cyfrowych i naprawde dobrych gramofonow wymusilo szukania lepszych rozwiazan. Sa wzmaki z korekcja bledow w koncowce jak Boba Cordell'a, Stochino, etc. W porownaniu z tym co bylo 20 kilka lat temu jest bardzo duzo informacji w ksiazkach, czasopismach, forums wiec jest sie z czego uczyc. Najprostszy amp to Blameless pana Douglas Self z Australi ktory bardzo fajnie tlumaczycy jak dzialaja poszczegulne podzespoly. Bob Cordell napisal dobra ksiazki o wzmakach. Nasz konstruktor od iAmpa tez opisuje co i dlaczego w forum. Jan Didden z Holandii, Papa Smerf Nelson Pass maja ciekawe artykuly na necie, jest gdzie sie rozejzec i znalesc info.
                Powodzenia

Skomentuj

Zapomnij o Loudness, dobre glosniki tego niepotrzebuja, poprostu przekalibruj sobie sluch na sluchanie bez korekcji i z czasem sluchanie z Loudness bedzie wydawalo Ci sie nienaturalne i moze nawet meczace. Sprubuj np sluchawek AKG K612, K240, Sennki HD600 tego co uzywa sie w studiu prosto z wyjscia z starego CD playera albo DACa, bedzie brzmialo dziwnie ale tak graja sluchawki 'nie podpisane' przez Dr. Dre.

Skomentuj

Ah cos mi sie przypomialo. Piszesz ze gra cicho i jeden kanal glosniej, ... moj Sima wzmak zaczal kiedys grac ciszej na jeden kanal - powodem byl padajacy kondensator elektrolityczny od filtra niskich czestotliwosci w galezi ujemnego sprzezenia - maja wartosc od 220uF do 680uF. Sprawdz kondensatory czy niezgubily Faradow: od sygnalu i sprzezenia, roznie to moze byc po 30 latach.
                    Do tego potencjometra mozesz dolutowac rownolegle rezystor by zmiejszyc jego wartosc ale potencjometr ma az 120k wiec rezystor musialby miec kilka Mega.

Skomentuj

Podbija niskie i wysokie jak masz wciśnięty przycisk loudness. Przycisk jest podpięty pod odczep potencjometru głośności. Fabrycznie jest tam 120K (w wersji F240). Na początku kup jakiś tańszy potencjometr np 100K i sprawdź czy znikną różnice w głośności między kanałami. Jeśli pomoże to kup lepszej jakości potencjometr. Jeśli nie pomoże to wymień wszystkie elektrolity na dobrej jakości. Sprzęt wiekowy więc nie zaszkodzi.

Skomentuj

Ponieważ wpadł mi w ręce inny wzmacniacz ten Sony powędrował na półkę. Ostatnio jednak, w przypływie wolnego czasu wymieniłem większość kondensatorów w torze audio,
                        niestety mój multimetr mierzy farady tylko do 20uF, więc sprawdzić mogłem tylko sprzęgające, bo miały po 4,7uF, resztę wymieniłem w ciemno. Te sprzęgające nie miały jakiś wielkich odchyłek ( najgorszy miał coś koło 4,2 ), ale może pozostałe były gorsze. W każdym razie wydaje mi się, że teraz gra równo. Wymiana potencjometru nie wpływała na poprawę, więc pozostał oryginał. Dzięki za wszystkie sugestie !!!

Skomentuj

Wymieniałem kiedyś w jednym Pioneerze potencjometr z fabrycznego Alpsa na popularny niebieski RH2702 z odczepem, ten nowy był trochę równiejszy niż stary, ale ostatnio jak testowałem swój wzmacniacz na jakimś no name za kilka złotych, to aż uszy wykręcało od różnicy kanałów i co ciekawe ten zużyty Alps z Pionka okazał się grać równiej niż nowy no name, żeby nie oszukiwać słuchu sprawdziłem też multimetrem i to było to, duży wpływ na potencjometry ma też lutowanie, chwila za długo i po nim.
                          Last edited by ampli; 25.02.2019, 23:07.

Skomentuj

Sprawdzałem kilka potków 100k, noname, alpsa i starego telpoda, żaden nie miał równych kanałów, najlepszy był alps ale z 2k i tak było różnicy, więc ostatecznie pozostał oryginał.

Skomentuj

Czaruję...
                            X