Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja fabrycznego wzm. - dodanie AUX i wyjścia na SUB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikacja fabrycznego wzm. - dodanie AUX i wyjścia na SUB

Hej,
    Mam fabryczny zewnętrzny wzmacniacz 5.1. Wzmacniacz jest z samochodu ale, ponieważ problem nie dotyczy typowego CarAudio wątek założyłem tutaj.
    Niestety nie ma AUX IN oraz wyjścia na subwoofer - nie ma też prostej możliwości dołożenia tych elementów więc chcę zmodyfikować wzmacniacz. We wzmacniaczu poza dekoderem cyfrowym są cyfrowe potencjometry do regulacji głośności i osobne końcówki mocy na każdy kanał (jak na rysunku poniżej - kolor czarny). Planuję dołożyć przekaźniki, które będą rozpinały tor i wprowadzały sygnał z zewnętrznego urządzenia. Dodatkowo chciałbym wyprowadzić sygnał z przed końcówek mocy na subwoofer. Niestety nie da się tego wprost zrobić, ponieważ wtedy tylne głośniki ciszej grają.
    1. Jaki układ zbudować do rozdziału sygnału na subwoofer?
    2. Jaki sumator zastosować dla głośnika centralnego?
    3. Czy można po prostu połączyć tory audio TL i PL oraz TP i PP, tak aby sygnał stereo puścić na cztery końcówki?

Podejrzewam, że niezbędne będzie zastosowanie wzmacniaczy operacyjnych, niestety problemem jest brak zasilania symetrycznego. Duża prośba o ewentualne schematy. Dzięki.

Może dodaj co to za wzmacniacz i podaj więcej szczegółów konstrukcyjnych.
    Jeśli jest dostępny jakiś schemat to także podaj

Skomentuj

Akurat typ wzmacniacza nie ma chyba większego znaczenia. Bardziej chodzi mi o to jak prawidłowo i bez utraty poziomu sygnału połączyć ze sobą dwa kanały audio lub rozdzielić. Może niepotrzebnie tak to zagmatwałem w opisie.
      Najchętniej zrobiłbym to na wzmacniaczach operacyjnych ale mam problem z ich zasileniem.

Skomentuj

Myślę, że nie trzeba stosować przekaźników. Na wejście aux będzie podany niski sygnał to chyba nie powinno mieć znaczenia dla wyjść z dekoderów. Sumator możesz zrobić na wzmacniaczach operacyjnych. Robisz z nich wtórnik emiterowy gdzie wzmocnienie jest równe 1. Wejścia dodatnie musisz spolaryzować połową napięcia zasilania czyli zastosować dzielnik oraz na wejście i wyjście dać kondensator w szeregu. Myślę, że to zdałoby egzamin.

Skomentuj

Sa specjalne op-amp'y do zastosowan audio ktore tylko pracuja na niesymetrycznym zasilaniu. Z reguly w danych beda tez przyklady zastosowan. 5532/34, 4580 to takie tanie cuda ktore dzialaja bez problemow na +12V, z spolaryzowam wejsciem na 6V. Tylko napiecie wyjsciowe bedzie limitem do 6-7Vp-p. Spojrz tez na preamp do microfonu pomiarowego w kolekcji schematow na forum, bo pracuje z bateri 9v.

Skomentuj

W sumie to najpierw powinieneś się zdecydować, czy 5.0 czy 5.1. Piszesz o 5.1, a to ".1" to jedno wyjście na suba.

Skomentuj

Rzeczywiście 5.0 :) Sprawdzę te op-ampy na 12v.

Skomentuj

Zastosowałem LM358 z dzielnikiem na wejściu dla wyprowadzenia sygnału na subwoofer. Wszystko OK ale tylne głośniki ciszej grają. Okazuje się, że układ, który zastosowałem ma rezystancję wejściową równą R1 i R2 czyli 100k, a moje końcówki 150k. Muszę wymienić rezystory na większe, tylko o ile większe? Myślę nad Mohm.

Pozostaje jeszcze kwestia przejścia ze stereo w AUX na 5.0. Jakieś rady?

EDIT:
                Czy takie coś ma sens?
                Last edited by silnik.ksn; 25.03.2018, 16:57.

Skomentuj

Czaruję...
                X