Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Soekris dam1021 wersja 0.05% vs. dam1021 0.01%/0.02% Czy ktoś słyszy róznicę?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Soekris dam1021 wersja 0.05% vs. dam1021 0.01%/0.02% Czy ktoś słyszy róznicę?

Witam
    mam tu wątek dotyczący budowy DACa na bazie Soekrisa dam1021
    Wiem o istnieniu 2 wersji (jeśli nie liczyć trzeciej, która kiedyś była produkowana) i czym się one różnią od siebie pod względem parametrów
    czyli
    dam1021-05: EUR 179 (0.05% resistor version)
    dam1021-12: EUR 270 (0.01%/0.02% resistor version)

i teraz pytanie za 100 punktów:
    Czy ktoś z was miał obie płytki u siebie i słyszał jakąkolwiek różnice - przy identycznej aplikacji zasilania (bo wiem że ono ma wpływ na końcowy efekt)?
    Pytanie jest warte ok 550 zł różnicy w ich cenie zakupu :). Mam wzmacniacze, które mają po 0,003% zniekształceń i które grają super, ale i lampowca ok 0,6%, który gra może nawet ciut lepiej... stąd to pytanie

Za informacje "z doświadczenia" nie z teorii bardzo dziękuję.

PS
    Zamierzam użyć lampowego bufora wyjściowego jeśli to ma znaczenie.
    Last edited by mimao; 19.03.2018, 06:21.

miałem osobiście wersje 0,05 podpięte pod RPi2 B+, kiedyś wpadł znajomy z wersją 0,01 ... i żaden z nas nie rozróżniał ich kompletnie, odsłuch na IAMPie OPS3 z A9Ratchet + 2,5way (szpilka SS plus 16cm satori). Moje subiektywne zdanie, że nie ma sensu, chyba ze w ramach grupowego zamówienia wyjdzie porównywalna cena.

Skomentuj

zapomniałem dodać - zasilanie to impuloswy zasilacz meanweel do zastosowań medycznych (5V i +/- 12V) napięcie 5V szło od razu na raspberry a +/-12V szło na liniowe stabilizatory LDO lineara po stabach wychodziło +/- 10V możliwie najkrótszymi przewodami (dosłownie kilka cm) do soekrisa. Testowo podmieniliśmy soekrisy i ... nie dało się ich odróżnić.

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
        zapomniałem dodać - zasilanie to impuloswy zasilacz meanweel do zastosowań medycznych (5V i +/- 12V) napięcie 5V szło od razu na raspberry a +/-12V szło na liniowe stabilizatory LDO lineara po stabach wychodziło +/- 10V możliwie najkrótszymi przewodami (dosłownie kilka cm) do soekrisa. Testowo podmieniliśmy soekrisy i ... nie dało się ich odróżnić.
        Dziękuję za opinię, to zdaje się potwierdzać przeczytane na zagranicznych forach opinie, że nie ma słyszalnej różnicy.
        Poczekam jeszcze, może ktoś jednak słyszał różnicę , a jeśli tak to w jakiej aplikacji zasilania etc.

Skomentuj

Czaruję...
        X