Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmak do kina.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmak do kina.

Chcę zbudowa wzmacniacz do kina domowego. Mianowicie kino składa się będzie z kolumn:
    Przednie: trójdrożna konstrukcja Tesla arn312+ Tesla ARP 150+ Tonisl GDWK 10-80-7
    Tylne 2,5 way dwie Tesle ARN-150 + Tonsil GDWK 9-80-1
    Centralny Taki jak tylne
    Subwoofer Reveland TW3000

Myślałem by da na wszystkie kolumny Tda 7294 na przód dwa tył dwa i centralny.(Ale czy przy tesleach ARN 312 nie będzie mało może zastosowac mostek???????)

Do suba myślałem też nad mostkiem TDA lub PA300(nie wiem ile kosztuje i nie umiem go zrobi)

Proszę o pomoc w wyborze rodzaju wzmaka (tzn czy na przednie mostek czy nie). Czy to TW3000 wystarczy TDA. Jakim Trafem To wszysko zasili myślałem nad osobnym zasilaniem dla wzmaka i osobnym dla suba. Ile i gdzie kupic PA300.

Proszę o pomoc.

Do kolumn zalecaja stosowanie LM3668, LM3875 lub LM3876. TDA7294 bardziej nadaje sie do subwoofera.

Skomentuj

dlaczego?????

Skomentuj

generalnie lm-y maja lepsze wysokie i bardziej kontrolowany bas, ale zalezy co bedzie zrodlem sygnalu, bo ja na soundblasterze live nie slysze roznicy pomiedzy tda7294, a lm3886 poza tym, ze bas tda jest bardziej rozlazly, jak wreszcie zrobie we wzmaku selektror wejsc to napisze o moich odczuciach na sygnale z cd

Skomentuj

Sygnał z SB Liva/

Skomentuj

wiec zrob to co u ciebie tansze, bo roznicy raczej nie bedzie, a lepiej chyba tda, bo przez to, ze bas bardziej rozlalzy w kinie sie lepiej sprawdzi

Skomentuj

jest Pan z pod wrocka ja też robi Pan wzmaki?

Skomentuj

tak jestem z wrocka, ale nie robie wzmakow na zamowienie

Skomentuj

4 końcówki na LM3886 + jedna na LM3875 + jedna na TDA7294, jaki podział która do czego chyba nie musze tłumaczyć:) do tego dla każdego kanały aktywne filtry. Będziesz mial 5 wejść i 5 wyjść, zasil to najlepiej z dwoch traf tzn jedno dla 4+central a drogie dla suba chyba że jedno potężne trafo koło 1kVA + ok. 80 000 uF to tez będzie dobrze . Pozdrawiam

Skomentuj

już wybrałem biore na tda przód mostki tył i central pojedyńcze dla suba stk. Szukam teraz trafa do tego najlepiej z 800-900Wat albo dwa po 400-600. Jak ktoś ma to pisa.

Skomentuj

Nie wiem co chcesz nagłośnić ale wydaje mi się że moc rzędu 3*140 ( mostek ) + 2*80 + 150/200 wat sub to trochę za dużo na domowy wzmacniacz kd chyba że chcesz nagłośnić salę gimnastyczną. W systemach dolby digital wszystkie kanały dysponują taką samą mocą więc ładowanie mostka tda na 3 z 5 kanałów mija się z celem. Zastosuj 5 identycznych końcówek i 6 mocniejszą do suba. Jeśli chcesz wszystko zasilić z jednego trafa to stk raczej odpada ( chyba że trafko zrobisz na zamówienie ) Przy takim rozwiązaniu mocy będziesz miał aż nadto.

Skomentuj

Dlaczego mimo tylu napisanych przezmnie postów na temat wzmacniacza do KD ludzie dalej zadają bezsensownie te same pytania zamiast uzyć przycisku szukaj?
                        Wydaje sie ze najprostszy sposób na zdobywanie wiedzy jest jednocześnie najtrudniejszym.
                        Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                        X