Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacze tranzystorowe klasy A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacze tranzystorowe klasy A

Kiedyś zbudowałem wzmacniacz klasy A z kitu AVT2356. Fajnie grał ale często przepalały się tranzystory więc rozmontowałem układ na części. Teraz chciałem wrócić do zabawy z tego typu wzmacniaczami ale mniejszej mocy. AVT ma w ofercie wzmacniacz słuchawkowy AVT2464.pdf zapewniający moc 100mW na 32 omach. Jakby zwiększyć napięcie zasilania i prąd spoczynkowy tranzystorów to można by uzyskać moc wyjściową wystarczającą do napędzania głośników. Ma ktoś propozycje jak jeszcze można udoskonalić ten prosty układ?

Co musiałbym zmienić we wzmacniaczu AVT2464 żebym mógł stabilizator LM7815 podmienić na LM7820?

Skomentuj

Zgaduje że napięcie zasilania :p ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie wiem czy jest sens wyważać otwarte drzwi...http://www.redcircuits.com/Page123.htm http://www.redcircuits.com/Page177.htm

Skomentuj

Jakbym potrzebował dużo więcej mocy z tego typu wzmacniacza to wróciłbym do AVT2356. Z tego słuchawkowego chcę uzyskać tylko około 1,5 W na 8 omach.
        Last edited by Echo1; 22.04.2018, 20:37.

Skomentuj

Wieksze radiatory, radiatory, radiatory - np z starego kompa. Regulator nastawny np LM317, albo dodaj zenera do 7815 od strony masy by podniesc napiecia. Moze i dwa regulatory rownolegle. Jak polozylem dlon na ogromnych radiatorach wzm F4, F5 z stajni Nelson Pass to az mnie zatkalo ile kalorii z niego uchodzilo - z AB klasy . Mozna by wyciagnac z 250-350W zamiast 25W klasy A. Jean Hiraga tez cos cwazyl w klasie A dawno temu, wielu innych. Dla mnie te uklady odpadaja bo kondensator elektrolityczny wprowadzi b. duza swojich znieksztalcen - zasilanie musi byc symetryczne by uklad w klasie A pokazal swoje zalezy.
          http://hifisonix.com/page/2/

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Kiedys narysowalem prosty wzmacniaczyk w klasie A (z dynamicznym zrodlem pradowym ''papy''), kolega "H" mial narysowac plytke ale cos chyba nie ma czasu.

Pozdr
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Kurcze, przepraszam, zrobiłem 1/2 płytki, ale ciężko mi to szło, potem było mało czasu aż w końcu zapomniałem o temacie.
              Mogę wrzucić pliki z tym co do tej pory narysowałem, po tym weekendzie będę mógł trochę czasu na to poświęcić i może uda mi się to dokończyć.

Skomentuj

Holgin w jakim programie rzeźbisz?
                Jak Eagle to wrzuć może coś po nocach dokończę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                  Jakbym potrzebował dużo więcej mocy z tego typu wzmacniacza to wróciłbym do AVT2356. Z tego słuchawkowego chcę uzyskać tylko około 1,5 W na 8 omach.
                  Wystarczy, ze zwiekszysz prad spoczynkowy do ok. 0,6A (przez zmniejszenie R10). Do tego wiekszy radiator, zasilanie 15V powinno wystarczyc.
                  Jesli prad bedzie plywal trzeba dodac uklad stabilizacji. np szeregowa diode z R9 na radiatorze.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                  Kiedys narysowalem prosty wzmacniaczyk w klasie A (z dynamicznym zrodlem pradowym ''papy''), kolega "H" mial narysowac plytke ale cos chyba nie ma czasu.
                  To juz klasyczna koncowka duzej mocy. A jak rozumiem kolega chce prosty wzmacniacz bez sprzezenia zwrotnego aby uslyszec jego nature.

Skomentuj

Po zmniejszeniu rezystancji R10 napięcie na tym rezystorze też powinno wynosić około 1,5 V?

Skomentuj

To nie ma wiekszego znaczenia. Dzielnik z potencjoemtrem dobierasz tak aby uzyskac interesujacy cie prad na danej rezystancji. Czym wyzsze napiecie tym lepsza stabilnosc termiczna pradu. A czy napiecie i rezystor dobierzesz na 0,5V, 1,5V czy 3V to nie wplynie znaczaco na dzialanie ukladu.
                      Najprosciej byloby tam wstawic tranzystor i obliczyc prad ze wzoru I=0,6V / R.

Kombinuj :) Najlepiej malymi krokami :)

Zamiast gotowac stabilizator 15V poszukaj czy nie masz jakiegos zasilacza laptopowego 12-18V.

Skomentuj

Ten sam prąd w tym układzie można uzyskać dla różnych kombinacji rezystancji R10 i napięcia na nim. Tylko że da jednego zestawu parametrów wzmacniacz będzie wprowadzał mniejsze zniekształcenia niż dla innych. Na którym wykresie karty z katalogowej IRF 530 mogę znaleźć optymalne punkty pracy tranzystorów w tym wzmacniaczu?

https://www.vishay.com/docs/91019/91019.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                          Holgin w jakim programie rzeźbisz?
                          Jak Eagle to wrzuć może coś po nocach dokończę.
                          Przeszukałem całego laptopa i nie znalazłem plików, co znaczy że są na komputerze stacjonarnym, który ma problemy z uruchomieniem - tak więc czekam na zwrot podatku, nowy dysk i będę ratować pliki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                            Przeszukałem całego laptopa i nie znalazłem plików, co znaczy że są na komputerze stacjonarnym, który ma problemy z uruchomieniem - tak więc czekam na zwrot podatku, nowy dysk i będę ratować pliki :)
                            A ja tyle czekałem na tą płytkę... :mad: pewnie Ci się nie uda uratować . Oczywiście życzę Ci żeby sie udało ale wiesz jak jest z rzeczami martwymi .

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                              Ten sam prąd w tym układzie można uzyskać dla różnych kombinacji rezystancji R10 i napięcia na nim. Tylko że da jednego zestawu parametrów wzmacniacz będzie wprowadzał mniejsze zniekształcenia niż dla innych. Na którym wykresie karty z katalogowej IRF 530 mogę znaleźć optymalne punkty pracy tranzystorów w tym wzmacniaczu?

https://www.vishay.com/docs/91019/91019.pdf
                              Nie poziom znieksztalcen jest tu wazny ale ich rozklad! Jesli komus uda sie skonstruowac wzmacniacz o duzym poziomie parzystych harmonicznych to ja taki chce :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                Nie poziom znieksztalcen jest tu wazny ale ich rozklad! Jesli komus uda sie skonstruowac wzmacniacz o duzym poziomie parzystych harmonicznych to ja taki chce :)
                                ja też :) . Często jak widzę w głośnikach dużo nieparzystych to się mocno wacham już :p . We wzmakach też .

Skomentuj

PCB na pewno będzie, ale najpierw postawie system na nowym SSD :) Stary HDD ledwo zipie. Pliki są całe, tylko system nie startuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                    PCB na pewno będzie, ale najpierw postawie system na nowym SSD :) Stary HDD ledwo zipie. Pliki są całe, tylko system nie startuje.
                                    I jak system na nowym SSD żyje ?:biggrin: Przy okazji wygrzebałem z zapasów orginalne płytki avt2464 i zamierzam je polutować na stabilizowanym 18v ,pobawię się z regulacją i zobaczymy co z tego wyjdzie......:)

Skomentuj

Wczoraj odebrałem dysk [emoji14] trzeba postawić Windowsa.

Skomentuj

Klasa A.zip

Jak ktokolwiek chce powalczyć, proszę bardzo :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X