Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłaczenie Tv -> Amplituner

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłaczenie Tv -> Amplituner

Dzień dobry,
    Kopiłem Tv samsunga który nie posiada wyjścia jack i tu rodzą się moje pytania. Czy jak podłącze tv z amplitunerem kablem optycznym to po włączeniu tv amplituner także wybudzi się bo wyczuje sygnał? czy to zależy od amplitunera bądź tv? a może lepiej kupić amplituner który posiada hdmi? Może głupie pytanie ale nie wiem co zrobić, bo jak amplituner będę musiał włączać oddzielnie to będzie to zbyt uciążliwe. Pozdrawiam

ja mam takie polaczenie po optuku tv-ampli i musze ampli wlaczac oddzielnie

Skomentuj

Żeby ampli włączał się z automatu musiałby być podłączony przez hdmi z obsługą ARC.
      Problem jest taki, że większość amplitunerów ma wtedy częściowo uruchomione układy odbiorników hdmi i procesorów, co powoduje, że zamiast 0,5W w trybie standby zużywa np. 20 czy 30W.

Skomentuj

Rozwiązaniem przy optyku by był pilot, który by uruchamiał dwa urządzenia na raz.

Skomentuj

Zdaje się że piloty Logitech Harmony mają możliwość definiowania profili które za przyciśnięciem jednego guzika odpalaja wszystkie niezbędne urządzenia. To jest oczywiście programowalne przez użytkownika.

Skomentuj

Ja mam podłączone wszystko do jednej listwy zasilającej... i tam mam Master wyłącznik.. ;-)

Skomentuj

Niektóre TV Samsunga mają taki transmitter IR na kablu a jackiem 3.5 mm i w menu TV można skonfigurować z jakim amplitunerem ma współpracować. Chociaż lista obsługiwanych urządzeń może być dość ograniczona.
              Pytanie co z głośnością, przy użyciu łącza optycznego pewnie nię będzie działać regulacja głośności z TV i będziesz musiał to przez amplituner robić.

Skomentuj

Czaruję...
              X