Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regulacja głośności z pilota

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regulacja głośności z pilota

Witam
    Mam mały problem, dotychczas używałem wyjścia słuchawkowego w tv aby używać zewnętrzny wzmacniacz, działało ok, oryginalna regulacja w tv działała, jednak stwierdziłem że dźwięk jest dość marnej jakości, a w moim tv jest oprócz wyjścia słuchawkowego tylko wyjście optyczne. Kupiłem więc najprostszy konwenter/DAC ale tu pojawił się nowy problem, regulacja głośności z tv nie działa. Myślałem o zmotoryzowanym potencjometrze Apls sterowanym z pilota oryginalnego, jednak mam problem z wykonaniem tego, tzn na arduino zrobiłbym aby wykrywało pilot itd jednak sterowanie potencjometrem już trochę mnie przerasta.
    Są jakieś gotowe moduły z funkcją zaprogramowania swojego pilota?

Akurat sterowanie potencjometru to najprostsza sprawa jeśli już ogarniesz odbierani IR :)
    Poczytaj o mostku H i jego realizacji na kilku tranzystorach i sam sobie to ogarniesz :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Rzuć jeszcze okiem na to: http://tomekk.org/projects/volumer/
      Lub skorzystaj z DS1802 i tam po SPI możesz. Ewentualnie PGA23XX ale tam już potrzebujesz symetrycznego zasilania.
      Last edited by scythe1123; 09.05.2018, 09:04.

Skomentuj

Jaki masz TV?
        Jak Philipsa który pracuje na kodzie RC5 to volumer Tomka będziesz mógł zaprogramować do pilota bez problemu.

Skomentuj

Mam tv samsunga. Chyba spróbuje zrobić samemu, łącznie z wyświetlaniem na wyświetlaczu poziomu głośności, może dobuduje do tego iampa bo mam plytki od borysa do ops2 i 3.

Skomentuj

Czaruję...
          X