Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TV Samsung UE55MU6172 - Nie działa wyjście optyczne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TV Samsung UE55MU6172 - Nie działa wyjście optyczne

Witam szanowne forum

Posiadam TV Samsung UE55MU6172 i chciałbym podłączyć głośniki logitech z506.
    Niestety Tv nie ma wejścia słuchawkowego tylko optyczne. Kupiłem więc konwerter optyczny TOSLINK COAXIAL NA 2x CINCH RCA. Podłączyłem go kablem optycznym z TV a głośniki podłączyłem z konwerterem kablami głośnikowymi jak na zdjęciach.
    W TV zmieniłem dźwięk na wyjście audio/optyczne jednak dźwięku nadal brak.

W TV trzeba jeszcze zmienić kodowanie na PCM

Ps. O zdjęciu żelowych zabezpieczeń z końcówek optyka też trzeba pamiętać bo są przypadki.. że ... ktoś zapomniał
    Last edited by marivs; 06.06.2018, 17:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez marivs Zobacz posta
      W TV trzeba jeszcze zmienić kodowanie na PCM

Ps. O zdjęciu żelowych zabezpieczeń z końcówek optyka też trzeba pamiętać bo są przypadki.. że ... ktoś zapomniał

Tak, tak w ustawieniach format wejściowego dźwięku ustawione na PCM

Oczywiście żelowe zabezpieczenia zdjąłem

jednak dźwięku brak nadal (

Skomentuj

A jaki rodzaj dźwięku masz ustawiony?
        W kablówce mam możliwość zmiany ze stereo na 5.1. W drugim przypadku tradycyjne daci nie radzą sobie z sygnałem

Skomentuj

odłącz światłowód od konwertera i zobacz czy świeci. To jeszcze nie świadczy, że sygnał cyfrowy jest obecny na wyjściu światłowodu, ale przynajmniej tyle, ze światłowód nie jest uszkodzony. Potem należy sprawdzić sam konwerter podłączając pod jakieś cd

Skomentuj

Nie wiem jak to wygląda w Samsung-u ale u mnie w LG musiałem wybrać wyjście że dźwięk będzie odtwarzany przez urządzenie zewnętrzne podłączone optykiem

Skomentuj

Czaruję...
            X