pytanie jak w temacie mam transformator 150 2x30V jakie powinienem użyć kondensatory aby nap wyjściowe nadawało się do zasilenia tda7294 jaka pojemność i na ile votusów
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
jak dobrać kondensatory
Collapse
X
-
wovo ... cos chyba pomieszałes ... efekt niedoładowania występuje własnie jak pojemnośc jest zbyt mała i przy duzym poborze prądu - wtedy kondensator nie zdazy naładować sie do wartosci szczytowej i powstają spadki napięc. (tętnienia)
co do stwierdzenia:
"Jak sub to ok 1000uF na strone, jak kolumny to z 15000 - 20 000uF na strone."
to chyba powinno byc odwrotnie - do suba powinna byc wieksza pojemnośc bo jak wiadomo niskie pasmo jest bardziej mocozerne niz reszta ... i tam chyba mialo byc 10 000 a nie 1 000u :)
no wszystko w granicach rozsadku.. ale jak ktos ma za duzo pojemnosci to chetnie przyjme :) .. kazda ilosc !!! :)
Skomentuj
-
Spokojnie wystarczy ci 10.000uF/50V na stronę, dawanie więcej do tej kości jest bez sensu.
Robiłem ostatnio eksperyment a mianowicie zasilałem tda dwoma różnymi zasilaczami:
1 - +-33V 10.000uF/50V na stronę - trafo 300W 2x24V
2 - + 40V 4.700uF/63V na stronę - trafo z jakiegoś technicsa 2x30V coś kolo 100W nie więcej
obciążenie głośnik BSW124II
powiem tyle że różnica była minimalna, na korzyść tego drugiego zasilacza, głośnik grał dynamiczniej jakby z większym wykopem, a to dlatego że ta druga konfiguracja miała większą moc muzyczną. Wiadomo że głośnik to nie rezystor nie ma stałej impedancji i przy górkach rezonansowych impedancja osiąga kolo 30Omów, przy 1 zasilaczu sinusoida zostanie szybciej obcięta i głośnik potocznie mówiąc będzie pierdział, z powodu szybszego obcinania amplitudy na wyjściu wzmaka, a wiadomo jak impedancja głośnika spadnie do 4Omów to napięcie też odpowiednio przyśiądzie więc wzmak nam się nie uszkodzi.
Skomentuj
-
Te 2x30V jest to napiecie na pradzie zmiennym, jednak po wyprostowaniu i odfiltrowaniu zwieksza sie ono o pierwiastek z 2: 30*sqrt2 = 42.426
No minimalnie za wysokie napiecie, ale co zrobic? Ja bym podlaczal bez wachania, bodajze w EdW czytalem, ze przy wzroscie napiecia zwiekszaja sie zaklucenia :/ Ja swojego TDA7294 zasilalem kiedys trafem 2x32V co daje 45,25V i musze przyznac, ze pomimo nadmiernego grzania scalak bardzo ladnie gral, teraz popedzam go troche lagodniej :) (2x24V)
Skomentuj
Skomentuj