Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosty i tani DAC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prosty i tani DAC

Szukam czegoś takiego jak w tytule. Ktoś coś? Od majfrenda nie mam ochoty kupować, docelowo/tymczasowo ma pracować z wzmacniaczem słuchawkowym(ponoć niezła konstrukcja) i jakimś tam wzmacniaczem na kolumny, ale tu szału nie będzie i w sumie to nie ma być. Przynajmniej na razie. Wyjście S/PDIF nie jest potrzebne, nie będzie nawet do czego podłączyć.

PS. Tak, pamiętam co kiedyś pisałem. Coś do USB Audio potrzebuję.

Malina + hifiberry lub allo boss?

Skomentuj

Też bym był zainteresowany jakimś niedrogim DAC do stacjonarki, zamiast Xonara DX. Chciałem to zapakować do jednego pudła że wzmacniaczem. Tylko bym chciał z wejściem SPDIF.

Skomentuj

Zamieszczone przez sebasbox Zobacz posta
        Malina + hifiberry lub allo boss?
        HiFiBerry mam, malinę mam i chciałem samego DAC z tego wyciągnąć ale piszą, że nie da się tego uruchomić bez RPi. A sama malina nie wchodzi w grę, nie mam ochoty korzystać z odtwarzaczy innych niż foobar. I tym bardziej z konsolowych na urządzeniu zdalnym i udostępnianiu jemu dysku z komputera. RPi jedynie z prostym interfejsem graficznym do radia internetowego, bo tam i tak jakości nie ma... Ewentualnie do odpalenia czegoś na szybko z USB, bo kombinować z zewnętrznym dyskiem też średnio mi się chce. I tak już problemem byłoby grzebanie za klawiaturą :)

Skomentuj

Nie do końca rozumiem...piszesz że masz raspberry i hifiberry, po co chcesz uruchamiać samego daca? Masz dwa elementy które tworzą CI cały system i razem są wielkości paczki papierosów. Instalujesz na tym np proste volumio, które nie wymaga konsoli a instalacja zajmuje 5 min i masz dostęp do plików z USB, dysku nas, radiostacji internetowych. Nie wymaga to żadnych kombinacji.

Skomentuj

Dlaczego? Bo ma być w innym miejscu. Dysk USB mam na stałe podłączony do laptopa, którego nie mam zamiaru trzymać włączonego cały czas a tam jest cała muzyka. NAS jest za mały, żebym to wszystko tam przerzucił(a na wkładanie tam większego dysku szkoda mi kasy, bo na obecne potrzeby wystarcza tam miejsca) więc tak, wymaga to kombinacji. Albo z sambą w laptopie, żeby RPi to cały czas widziało jako zdalny dysk, albo rzeźba z kupowaniem większego dysku do NAS, który ma inne zastosowanie w domu.

Poza tym zastosowanie tego DACa i tak ma być inne, w tym co planuję docelowo RPi będzie podłączone co najwyżej przez minijacka, o ile w ogóle będzie używane. Plus wszystko będzie w zupełnie innym miejscu niż teraz używam RPi(które tam zostaje), więc tym bardziej nie ma to sensu. Jedynie chciałem tymczasowo wylutować DAC no ale jak widać ciężko o odpowiedź na temat :)

PS. Spróbuj zainstalować Volumio na pierwszym RPi i popatrz na tempo działania.
            Last edited by siewcu; 23.06.2018, 12:10.

Skomentuj

Budżet?

Skomentuj

Nie mam pojęcia za ile może dać się zrobić coś, co będzie miało ręce i nogi... 200 zł? Wzmacniacz taki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/vi...01736#16101736 i głównie z tym będzie pracować(chyba że mi się uda w końcu poskładać małe kolumienki na głośnikach philipsa, które się kiedyś przewinęły przez forum). Póki co ma być tanio, jak się odkuję finansowo to będzie dobrze. Pracować będzie z forumowym amanero, muzyka to same flac lub sporadycznie itunes.

PS. Holgin, chyba że Ty masz jakieś rozwiązanie do obgadania przy okazji jak się spotkamy

Skomentuj

Nie wiem czy jest sens bawić się w DIY w kwocie 200zł, lepiej kupić chyba AK4490 z ali i tyle, aczkolwiek mam też projekt na AD1852 który powinien zmieścić się w 200zł. Tyle, że on przyjmuje tylko do 48kHz.

Skomentuj

Raczej chodziło mi o wątpliwą jakość ich produktów, ostatnio się trochę zraziłem do zakupów tam i biorę tylko pierdoły za grosze. Ale jak mówisz, że może coś z Twoim uda się wymyślić to chyba nie ma sensu kombinować... Pogadamy co i jak.

Skomentuj

A możecie polecić jakiś konkretny DAC na AKM4490?
                      Fajnie jakby miał spdif na wejściu.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                        HiFiBerry mam, malinę mam [...] nie mam ochoty korzystać z odtwarzaczy innych niż foobar
                        Foobar może przecież grać przez DLNA.

Skomentuj

Czaruję...
                        X