Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki przedwzmacniacz do wzmacniacza 2x lm3886?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki przedwzmacniacz do wzmacniacza 2x lm3886?

Witam. Mam zamiar kupić wzmacniacz na 2x lm3886. Jaki przedwzmacniacz będzie do niego najlepszy i czy zasilanie symetryczne 2x32v przed wyprostowaniem będzie odpowiednie? Chce żeby całość grała na głośnikach 4ohm. Daję link do wzmacniacza:

https://allegro.pl/avt2180-wzmacniac...362819225.html

Co do przedwzmacniacza to trudno powiedzieć. Bo raczej LM nie potrzebuje. Tylko to zasilanie się nie nadaje kompletnie. 32*1,41=45V(na elektrolitach) A LM potrzebuje dużo mniejsze, jeszcze w dodatku na 4ohm
    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Mam też zasilanie 2x20v po wyprostowaniu. Nada się takie czy nie za bardzo?

Skomentuj

2x20 troche malo ale pociagnie 4 ohmy spoko. Tylko bedzie z 35-40W 8ohm, cos takiego. Jak masz duze trafo to mozna by zrobic mostek - jak sie nie bedziesz wyglupial z glosnoscia i radiator dosc duzy to powinny wytrzymac 4ohmy na mostku. Preamp - mozesz wsadzic jakis wzm operacyjny przed potencjometrem glosnosci - NE5532, czy podobny do zastosowan audio - najlepiej w podstawce by latwo wymienic, jesli chcesz pobawic sie w 'op amp rolling' - duzo nowych z Ti, National.
        40+ na kondensatorach to normalny wzm mocy jak Uni amp - Borys ma duzo projektow, powyzej 35V to raczej 2 pary tran. mocy 1943/5200 do zastosowan 3-4ohm - miejsze znieksztalcenia, lepsza tolerancja na niskie obciazenie.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

A jaki prąd ma trafo na poszczególnych uzwojeniach?

Skomentuj

Niestety nie wiem ile amperów. Nie ma nic napisane na transformatorze ale wiem że pochodzi z uszkodzonej wieży firmy Sony.

Skomentuj

No to jak chcesz dobrać jakiś wzmacniacz jak nie wiesz jakie parametry ma twój transformator?
              Last edited by Oskar29; 13.07.2018, 18:58.

Skomentuj

Według napięcia. Jeśli okaże się że transformator jest za słaby to będzie się grzał.

Skomentuj

No ciekawe podejście
                  Chociaż jedno założenie masz ok- grać ma to na kolumnach 4R.
                  Masz tutaj stronkę, gdzie znajdziesz i obliczenie parametrów zasilania, jak i całego wzmacniacza na LM3886: http://www.circuitbasics.com/design-...lifier-lm3886/
                  I to powinno rozwiać twoje wątpliwości.

Skomentuj

Dzięki wielkie za link. Bardzo przydatne informacje.

Skomentuj

A nie lepiej po prostu wziąć multimetr i pomierzyć te napięcia?

Skomentuj

transformator 2x19V dla 4 ohm i 2x24V dla 8 Ohm to takie max by było bezpiecznie.
                        Moc transformatora - idealnie jest gdy posiada dwa razy tyle na kanał co dostaje obciążenie podczas pracy czyli około 140W na kanał to już dobre zasilanie.
                        jak dasz niższe napięcie to efekt głośności będzie tylko trochę słabszy. Skup się na jakości swej pracy , elementów ,dobrych głośników i ich aplikacji, dobry przedwzmacniacz z regulacją barwy jeśli lubisz. Ja zaczynałem z transformatorem 2x12V i mocy 100W :-), po kupnie dużego 'byka' 2x24V i 300W byłem zawiedziony że "to tylko tyle dało", głośniki są nieliniowe - wszędzie jest kompresja, nasze ucho też, moc jest przereklamowana.

Skomentuj

Czaruję...
                        X