Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z Technics SU-V2A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z Technics SU-V2A

Cześć,

Problem z moim Technics SU-V2A polega na tym, że wysiadł mi lewy kanał.
    Postanowiłem więc, że podłącze jeden głośnik do kanału prawego (main), a drugi głośnik też do prawego (z tym, że do remote) - dwa osobne wejścia.

I tu pojawia się problem, bo gdy działa main + remote to nie ma basu, gdy tylko wyłączę któryś z nich - bas jest.

Czy przyczyną tego może być, że nie działa jeden kanał?

Spróbuj FifaRafal odwrócić biegunowość jednego z głośników.

W niedziałajacym kanale mogło się coś spalić, może coś nie kontaktować. W jakich okolicznościach przestał działać?
    Na wszystkich wejściach? Martwy całkowicie, czy jakieś trzaski, szum? Przy dołączaniu / odłączaniu głośnika coś się dzieje?
    Impedancja głośniki - wzmacniacz dopasowana?
    Last edited by hi-fi; 09.08.2018, 17:30.

Skomentuj

Podczas słuchania muzyki, coś zaśmierdziało i przestał grać. Potem włączyłem i działał tylko jeden kanał.
      Na drugim zero reakcji, całkowicie martwy, bez trzasków, jak odłączam, dołączam głośnik na tym kanale to też nic się nie dzieje.

Skomentuj

Duże prawdopodobieństwo, że padła końcówka mocy, w tym przypadku na STK8040.
        Układ, zdaje się trudno dostępny.

Dobrze jakby ktoś obeznany zajrzał do środka. Jeśli sam to zrobisz, pamiętaj
        o odłączeniu przewodu zasilającego 230V.

Skomentuj

Jak STK padł i nie trafisz oryginału to bez problemu wpasujesz tak końcówkę na elementach dysktetnych.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
            Jak STK padł i nie trafisz oryginału to bez problemu wpasujesz tak końcówkę na elementach dysktetnych.
            Bez problemu :biggrin:

Wydaje mi się, że gdyby fifarafa potrafił zastąpić hybrydę drobnicą, nie pytałby dlaczego nie działa, gdy zaśmierdziało.

Skomentuj

Podejrzewam że takiego STKa można bez problemu zastąpić inną scaloną końcówka mocy. tylko trzeba ja podłączyć odpowiednio wg datasheeta no i żeby zasilania się zgadzały

Skomentuj

mógłłbyś rozwinąć bo posiadam 2 takie wzmacniacze bez STków i chętnie coś bym z nimi zrobił.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mazik1987 Zobacz posta
                  mógłłbyś rozwinąć bo posiadam 2 takie wzmacniacze bez STków i chętnie coś bym z nimi zrobił.
                  W pierwszej kolejności bierzesz schemat w ręce.
                  Oglądasz i mierzysz napięcia zasilania takiego STK. Najlepiej na kondensatorach zasilacza.
                  Szukasz na płytce wejścia sygnału na STK oraz wyjścia na głośniki.
                  Jak masz już połapane te punkty to dobierasz końcówkę.
                  Sporo jest na forum. Borysa BG1,2,4,7,9 RSamp, Uniamp Irka, i wiele innych. Składasz takie i podłączasz w miejsca wcześniej zaznaczone.
                  Dobierz tak żeby napięcie zasilania się zgadzało i miejsce na radiatorze żeby się końcówki zmieściły.
                  Kiedyś w kilku wzmacniaczach stk podmieniłem na BG2 miniamp.

Skomentuj

W pierwszej kolejności bierzesz schemat w ręce.
                    Oglądasz i mierzysz napięcia zasilania takiego STK. Najlepiej na kondensatorach zasilacza.
                    Szukasz na płytce wejścia sygnału na STK oraz wyjścia na głośniki.
                    Jak masz już połapane te punkty to dobierasz końcówkę.
                    Sporo jest na forum. Borysa BG1,2,4,7,9 RSamp, Uniamp Irka, i wiele innych. Składasz takie i podłączasz w miejsca wcześniej zaznaczone.
                    Dobierz tak żeby napięcie zasilania się zgadzało i miejsce na radiatorze żeby się końcówki zmieściły.
                    Kiedyś w kilku wzmacniaczach stk podmieniłem na BG2 miniamp.
                    Czy to bedzie bardzo skomplikowana robota czy ktos kto nie jest elekteonikiem to ogarnie? A Bedzie to lepiej gralo niż na fabrycznym stk8050?
                    Adzik94 masz jakies fotki z tej podmiany?

Skomentuj

Skomplikowane? Jak komu;]
                      Jak wytrawisz płytki, polutujesz, uruchomisz i prawidłowo podłączysz to nie powinno być problemu.
                      Zdjęcia:
                      Zmontowane końcówki BG2 miniamp.

Końcówki zaaplikowane do:
                      Sony TA-FE330R

Pioneer A-445

Sony TA-F410R

W taki sam sposób zrobiłem też Sony TA-F210 i F220 tylko nie mogę znaleźć zdjęć.

Skomentuj

Zamieszczone przez FifaRafal Zobacz posta
                        Cześć,

Problem z moim Technics SU-V2A polega na tym, że wysiadł mi lewy kanał.
                        Postanowiłem więc, że podłącze jeden głośnik do kanału prawego (main), a drugi głośnik też do prawego (z tym, że do remote) - dwa osobne wejścia.

I tu pojawia się problem, bo gdy działa main + remote to nie ma basu, gdy tylko wyłączę któryś z nich - bas jest.

Czy przyczyną tego może być, że nie działa jeden kanał?
                        Ja to bym raczej powiedział że jeden kanał wzmacniacza nie radzi sobie z dwoma głośnikami...

Jaką impedancję mają te kolumny ? Bo jak działa main i remote to 8-16R na kolumnę powinno być

Skomentuj

Skomplikowane? Jak komu;]
                          Jak wytrawisz płytki, polutujesz, uruchomisz i prawidłowo podłączysz to nie powinno być problemu.
                          Zdjęcia:
                          Zmontowane końcówki BG2 miniamp.

Końcówki zaaplikowane do:
                          Sony TA-FE330R

Pioneer A-445

Sony TA-F410R

W taki sam sposób zrobiłem też Sony TA-F210 i F220 tylko nie mogę znaleźć zdjęć.
                          Którą to wersja BG2? Były chyba cztery. Jakoś się w tym pogubiłem :). Masz pełna dokumentację?

Skomentuj

Nie pamiętam.
                            Jest temat na forum o BG2.
                            Dokumentacje chyba mam. Lepiej jakbyś zapytał autora.

Skomentuj

Adzik lutownice i multimetr mam lutować jakoś umiem a z płytkami sobie powinnismy poradzić pomozesz to ogarnąć?

Skomentuj

Pomogę:)

Skomentuj

Napisz jakie masz wzmacniacze z tymi STK?

Skomentuj

Napisz jakie masz wzmacniacze z tymi STK?
                                    2 x technicsy jak w tytule ,STK8050 tam były, jesli uda sie je odpalic na końcówce o lepszej charakterystyce to super bo juz chcialem na czesci i jakies dual mono na tych trafach zrobić :rolleyes:

Skomentuj

Zamieszczone przez Mazik1987 Zobacz posta
                                      2 x technicsy jak w tytule ,STK8050 tam były, jesli uda sie je odpalic na końcówce o epszej charakterystycel to super bo juz chcialem na czesci i jakies dual mono na tych trafach zrobić :rolleyes:
                                      Dla mnie podszedł charakter grania BG2 czy gra lepiej od markowych STK nie mogę się wypowiedzieć, ponieważ nie słuchałem tych STKów.

Skomentuj

A mi się się swego czasu hybryda znudziła, projekt stary, ale śmiga.
                                        Idąc dalej wywaliłem też preamp i zostawiłem sam selektor z potencjometrem, bo Uniamp dość mocno mi przypominał Technicsa (w tamtym modelu fajne brzmienie, ale trochę za ciepłe).

Teraz czeka jeszcze Pioneer na hybrydach, ale brak pomysłu co tam fajnego włożyć na 2x60V.
                                        Last edited by ampli; 27.11.2018, 18:12.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X