Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Axton C509 - schemat, porada.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Axton C509 - schemat, porada.

Cześć, czy posiada ktoś może schemat do ww wzmacniacza?
    Grał u mnie, prawdopodobnie go przegrzałem - napędza amy na 2 kanałach plus w mostku Raveland SQX3500
    Wracając z pracy w upały wyłączył się - wyłączyłem zapłon, włączyłem, pograł jeszcze troche i znowu się wyłączył. Zajechałem do domu złapałem się za niego - był wyraźnie gorący, nie dało się na nim utrzymać ręki.
    Po podaniu zasilania z odpiętymi głośnikami świeci się protect, milczą wszystkie kanały.
    Rozebrałem znalazłem zwęglony rezystor i diodę, oraz dodatkowo 2 przykopcone rezystory.
    Ze schematem będzie łatwiej cokolwiek dobrać, pomierzyć - ew co posprawdzać w okolicy? Lutować umiem, posługiwać się miernikiem też, ale tu się w zasadzie kończy moje obcowanie z elektroniką :P
    R346 i D301 zwęglone, na drugim zdjęciu rezystor 2 rezystory okopcone - tak jakby od tranzystora?

schematu nie znajdziesz

jako schemat masz pozostale kanaly
    wylutuj to co padlo i wymien
    przeszukaj caly ten kanal w poszukiwaniu roznic miedzy sprawnymi kanalami
    nie bez powodu to sie spalilo

Skomentuj

Popatrz na schematy innych modeli Axtonów. Schematy końcówek mocy będą podobne lub identyczne.
      https://elektrotanya.com/showresult?...oria=&kat2=all

Masz padnięty kanał. Musisz go po całości zbadać.

Skomentuj

Jest szansa zidentyfikować w jakiś sposób diodę żeby dobrać jej parametry? Ewentualnie jak to sprawdzić na innym kanale?

Edit, znalazłem na innym schemacie podanym wyżej, reszta się pokrywa, więc chyba to będzie to
        Last edited by Michal93; 17.08.2018, 18:28.

Skomentuj

Wylutować diodę i odczutać co na niej jest.
          Wylutuj diodę ze sprawnego kanału.

Skomentuj

Czaruję...
          X