Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Technics su a700 "przebija" dźwięk z cd na inne wejścia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Technics su a700 "przebija" dźwięk z cd na inne wejścia

Witam mam problem ze wzmacniaczem Technics su a700, mianowicie "przebija" dźwięk z wejścia cd na inne tzn. że podczas słuchania tunera i gdy pod wejście cd podłączone jest inne urządzenie to słychać je oba. Kolejne dziwne zachowanie to jest takie że gdy odłączę z tego wejścia cd a gra inne to przy podłączaniu przewodu rca dźwięk się delikatnie ścisza. Od czego zacząć szukanie przyczyny takiego zachowania?
    Pozdrawiam

Dodam jeszcze iż sygnał podany na wejściu CD słychać na wszystkich ale tylko do których podłączone są inne urządzenia, wpięte czincze.

Skomentuj

Wejścia przełączane są przekaźnikami RL201...204. Steruje nimi przez tranzystory Q806...809 i Q801...804
      kontroler IC801, wyjścia P03...06, piny 28...31.

Wysterowany powinien być tylko jeden przekaźnik, od danego wejścia, trzeba sprawdzić zasilanie przekaźników,
      stan styków i kolejno tranzystory i wyjścia IC801.

Postukaj też lekko w przekaźniki.

Ostrożnie, wewnątrz wzmacniacza 230 V.

W związku z wpisem #2 zbadaj opisane zjawisko, ale wpinając tylko wejścia kanału L, a potem tylko kanału P, dotyczy wszystkich wejść.

Coś nie tak jest z przekaźnikiem RL203, tym od CD. Albo nie zmienia stanu styków
      niezależnie od zasilania, albo jest cały czas zasilony, trzeba to sprawdzić.
      Last edited by hi-fi; 06.09.2018, 21:26.

Skomentuj

Jutro sprawdzę ten przekaźnik. Odrazu sprawdziłem co to za przekaźnik i coś ciężko z dostaniem go, są jakieś zamienniki lub gdzie można go kupić ost sh 112dm

Skomentuj

A to nie do załączania głośników?

Skomentuj

Dobre pytanie. Przekaźniki na zdjęciu nieco za duże jak na przełączające wejścia.

Zrobiłeś kilermorderca zdjęcie RL201..204 czy RL701,702? Te pierwsze są raczej takie jak w
            #8 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3359626.html
            Part No. wg serwisówki RSY0020M-R.

RL701,702 włączają zasilanie na wtórnym transformatora a głośniki załącza dwustykowy RL502.
            Last edited by hi-fi; 08.09.2018, 08:21.

Skomentuj

Coś będzie z przekaźnikami puknąłem i się załączył te co są cztery z prawej strony. Na razie działa dobrze nie przebija dźwięk już
              Ale prędzej czy później trzeba będzie chyba je wymienić?

Skomentuj

Może zimne luty?

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                  Może zimne luty?
                  Albo styki przekaźnika nie kontaktują

Skomentuj

Luty bywa zimny ; ) ale tu nie prognozuję.

Gdyby styki nie kontaktowały nie powodowałoby to zwierania wejść.

Imo przekaźniki właśnie takie miniaturowe często mają problem ze zmianą stanu w jedną bądź drugą stronę.
                    Wynika to ze zmęczonej mechaniki albo magnetyzowania się jakiegoś elementu.

Zamieszczone przez kilermorderca Zobacz posta
                    Coś będzie z przekaźnikami puknąłem i się załączył te co są cztery z prawej strony.
                    Kilermorderca pisze szyfrem. Chyba z racji sugerowanego nickiem fachu lub pasji ; )

Skomentuj

Chodziło mi o to że po zdjęciu obudowy i puknięciu w przekaźniki ktore znajdują się z prawej strony przestał przebijać dźwięk na pozostałe wejścia. Na razie zostawię wzmacniacz w spokoju lub gdy znajdę trochę więcej wolnego czasu to do niego zajrzę. Może trochę mało składnie napisałem poprzednia odpowiedź 😀, trochę zamieszania mam ostatnio za dużo do ogarnięcia. Postaram się pisać w sposób zrozumiały 😀.
                      Dzięki za zainteresowanie problemem. Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                      X