Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jamo S606 - wymiana kondensatorów toru wysokotonowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jamo S606 - wymiana kondensatorów toru wysokotonowego

Cześć wszystkim.
    Ostatnio z ciekawości rozebrałem moje S606, zauważyłem że cała zwrotnica jest na elektrolitach (zdjęcia poglądowe):
    https://drive.google.com/open?id=1yc...U2Kki_aCrCXmZB
    Jako że kiedyś już zmieniałem elektrolity wysokotonowców i przynosiło to bardzo dobre rezultaty, to samo chciałbym zrobić w tych kolumnach. Z tego co rozumiem za sekcję wysokotonową odpowiada kondensator 6u8 (6,8uF?)? Reszta to 27uF i 2x75uF. Problem jest kupno kondensatora foliowego radialnego o tej pojemności, zazwyczaj stosuje się axialne i nie wiem czy nie będę miał problemu z montażem. Ewentualnie znalazłem takie coś
    https://allegro.pl/2szt-6-8uf-50v-wi...188952453.html
    Ale czy 50V wystarczy? Nie wiem jakie napięcia panują na zwrotnicach, więc wybaczcie jeśli to głupie pytanie. No i czy tolerancja na poziomie 10% nie jest zbyt duża? Chociaż Jantzeny czy Polnik też mają po 5-10%. Nie wiem też czy kondensator MKS można stosować w audio, zazwyczaj widzi się jednak MKP lub MKT. Z góry dzięki za przybliżenie tematu
    I jeszcze tak z ciekawości, mógłby ktoś przybliżyć częstotliwości podziału tej zwrotnicy lub podać na to wzór?

Zamieszczone przez TrueFaith Zobacz posta
    Problem jest kupno kondensatora foliowego radialnego o tej pojemności, zazwyczaj stosuje się axialne
    I tak gabaryty będą większe więc się nie przejmuj i dorób coś tak żeby je upchnąć na dłuższych wyprowadzeniach. Może jakąś dodatkową deseczkę szerszą nieco, do której doczepisz PCB i nowe kondensatory?
    50V troche mało. Ze 100 by się przydało.

Skomentuj

Czy np. dolutowanie krótkich przewodów miedzianych nie wpłynie negatywnie na parametry zwrotnicy?

Znalazłem jeszcze takie:
      https://allegro.pl/kondensator-6-8uf...507048435.html
      Te już chyba będą odpowiednie i mają dość długie wyprowadzenia, myślę że dałoby się to zrobić dość sensownie. Jednak nadal pozostaje pytanie, czy tolerancja 10% nie jest zbyt duża do zastosowań audio? Wydaje mi się że może to zauważalnie przesunąć częstotliwość podziału.

Skomentuj

Kup zwykle mkt albo MKP z jakiegoś sklepu audio, polinka, stx, blackdotaudio itd.

Skomentuj

Kupiłem te z allegro, tak czy siak dzięki za odpowiedzi. W rezultacie nowe kondy miały na tyle długie wyprowadzenia, że nie było problemu z miejscem, tylko "stoją" trochę wysoko. Zmiany typowe dla wymiany starych elektrolitów na foliowce, zdecydowanie lepsza szczegółowość, wszystkie detale czy perkusja bardziej na wierzchu i bezpośrednio.

Skomentuj

Kontynuując temat, zmiana kondensatora w torze wysokotonowym dała wręcz spektakularne efekty, myślicie że w takim wypadku warto wymieniać w sekcji średniotonowej?

Skomentuj

Wymieniaj bez zastanawiania się.Stare kondensatory straciły swoją pojemność znamionową .Można sprawdzić to mierząc ją byle jakim miernikiem uniwersalnym.

Skomentuj

Czaruję...
              X