Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ładowanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ładowanie

Zamierzam zrobić głośnik przenośny na wzmaku tpa3116, zasilany 18650 S6P5 (15Ah 24v).
    Podczas podłączenia do zasilacza oczekuje że oprócz ładowania aku, będzie również mógł grać wzmak(który będzie pobierał max 9.5A), zasilacz biorę 250/300w.
    Nie wiem czy przy wzmaku wyłączonym ogniwa nie będą dostawać zbyt dużego prądu, bms ma zabezpieczenie 15A, a ogniwa mogą dostać max 5A, jakieś zabezpieczenie mam tam wsadzić? Czy nic nie walnie?
    Jeśli napisałem post w złym miejscu to proszę o przeniesienie, jest to też mój pierwszy post w ogóle

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Powiedz mi skąd Ty wytrzasnąłeś ten prąd 9,5A? Aktualnie sam siedzę w 18650.

Dobrze było by to rozwiązać tak by ogniwa się ładowały tylko gdy ich napięcie jest poniżej 4V na ogniwo. Gdy jest podłączone zasilanie,a później koniec ładowania i wzmacniacz gra z zasilacza.
    Nie liczyłbym na to że BMS utrzyma te baterie prawidłowo, cały czas będzie je ładować i balansować(BMS z PCM)ładowanie do napięcia 4.25-4.30V(tak działają BMS[dopiero później odcina ładowanie.]).
    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

1. Sory, pomyliłem się o 1A(powinno być ok 8.5 [wzmak ma 2x50+100w, zamierzam zasilać go 24v, więc zgodnie z prawem ohma I=P÷U 200÷24=8.5])

2. Jakie urządzenie do tego służy?

Skomentuj

Poszukałem trochę (nawet dużo więcej niż trochę) i myślę że jeżeli chodzi o odłączenie aku od zasilacza to przekaźnik powinien być ok, ale nadal nie wiem co z tym bezpiecznikiem i rezystorem

Skomentuj

Czaruję...
        X