Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Microlab solo 6c pomoc w naprawie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Microlab solo 6c pomoc w naprawie

Witam wszystkich,
    Od pewnego czasu walczę z Microlabami mojego znajomego i szczerzę mówiąc nie do końca wiem jak podejść do tego problemu.
    W końcówce zostały wymienione tranzystory już wcześniej przez jakiegoś elektronika z gt1081/gt1083 na irf530/irf9530. Gdy podam sygnał bezpośrednio na końcówkę jakoś to gra.. lecz wydaje mi się że powinno lepiej, podejrzewam brak regulacji. Natomiast przedwzmacniacz stawia opór jak tylko może. Po podłączeniu go do końcówki przy włączaniu słychać strzał napięcia. Dźwięk słychać tylko po ustawieniu potencjometru na maksa, do tego strasznie zniekształcony z trzaskami.Nie chciałbym bym wyrzucać tego przedwzmacniacza ponieważ znajomy straci możliwość sterowania z pilota. Ma ktoś jakiś pomysł na ogarnięcie tego problemu ? Poniżej wrzucam schemat przedwzmacniacza i końcówki mocy. Z góry dziękuje za pomoc :)

Dotyczy obydwu kanałów?
    Masz oscyloskop? Generator akustyczny jakikolwiek? Jakiś wzmacniacz, który można użyć jako "szukacza sygnału"?

Skomentuj

Tak dotyczy obydwu, niestety nie posiadam oscyloskopu ani generatora. A jedyny wzmacniacz jakiś posiadam to iamp :) Tylko miernik jeśli chodzi o urządzenia pomiarowe :/

Skomentuj

I-Amp, nie byle co :huh:
        Użyj go sprawdzając sygnał począwszy od wejścia, selektor,
        przedwzmacniacz... Gdzie zaczyna być zniekształcony?

Znane są okoliczności pojawienia się usterki?

Miernik posiadasz, dobrze.
        Potrafisz sprawdzić wszystkie napięcia zasilające wg schematu?

Po naprawie przez "jakiegoś elektronika" grał? Długo?

Generator, tak na marginesie może być programowy, na PC.
        Last edited by hi-fi; 07.11.2018, 20:22.

Skomentuj

Ok, dzięki za radę pobawię się jak będę miał chwilkę

Skomentuj

Siemka,
            Miałem chwilę dzisiaj przyjrzeć się płyteczce. Sprawa wygląda tak :
            Sygnał na c2' w porównaniu do sygnału na c2 jest słabszy. Następnie sprawdziłem sygnał na c3 i c3' czyli już za R2SI5904SP sygnał na c3 był ok natomiast przed c3' bardzo slaby a za nim już trochę słychać trzask. Następnie sprawdziłem sygnał na wyjściu ne5532 Za nim już słychać ogromny trzask i i w tle gdzieś muzyka. podmieniałem go ze 3 razy na inne wcześniej z tego co pamiętam to poprawa była tylko na chwilę . Jakieś rady ?

Skomentuj

Jakie są napięcia zasilania NE55322? Sprawdź na stabilizatorach oraz bezpośrednio na scalaku

Skomentuj

Na scalaku na jest 8,9V na + złączu i 0 na -
                32V wchodzi do stabilizatora 7809 na wyjsciu jest takie jak powinno, natomiast faktycznie na l79l09 jest coś nie tak po podłączeniu tego stabilizatora napiecie maleje do 1,8V a na wyjsciu jest prawie 0 , chciałem go wymienić ale omyłkowo kupiłem 78l09 niestety. Jutro może uda mi się wskoczyć kupić nowy stabilizator.

Skomentuj

32V na wejściu to trochę za dużo jak na ten stabilizator Pracuje on na granicy swojej wytrzymałości
                  Sprawdź R115 i 116 Spróbuj wstawić tam rezystor 1kOhm 1W lub 1,5kOhm 1W
                  Napięcie przed stabilizatorem powinno być mniejsze od 30V i uważaj 78l09 i 79l09 mają inaczej poprowadzone wyprowadzenia

Skomentuj

Temat ne5532p ogarnięty zasilanie wróciło po wymienianie stabilizatora , natomiast zacząłem dalsze pomiary i mam nastepne wnioski przed r6/r6' dzwiek jest spoko natomiast po już trzeszczący . Jakieś pomysły?
                    Na złączu j6 33,4V po wpięciu clipa 30,4V 2n5551 podmienione na nowe. Trzask dalej
                    Last edited by przemyska; 13.11.2018, 18:31.

Skomentuj

Nikomu nic kompletnie nie przychodzi do głowy ?

Skomentuj

Witam próbowałeś zewrzeć C2 do masy, może na Q2, Q3 dostaje się jakiś sygnał i on zniekształca dźwięk?

Skomentuj

Mozesz odlaczyc kolektory tych tranz na wyjsciu z 5532 i zobaczyc co dalej - to tylko funkcja Mute. Druga rzeczy jakie masz napiecia wejsciowe i wejsciowe na i z 5532 - stale nie powinno byc wieksze niz kilkadziesiat mV - jesli jest cos powyzej Volta to moze byc cos z scalakiem. Wzmocnienie na 5532 jest ok 4 i jesli podasz sygnal na wejscie przez dodatkowy kondensator izolujacy eliminujac switch selector to sprawdzisz sam 5532 i jego zachowanie - mozesz nawet podloczyc sluchawki za rezystorem 1k by sprawdzic jakosc sygnalu.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Za generator uzyjesz wyjscie z kompa, cellphone , jest kilka programow more sa dostepne. Sa tez programy ktore wykorzystuja wejscie line na PC audio card jako oscilloskop - zrob dzielnik napiecia jesli potrzebujesz mierzyc wyzsze poziomy.
                          Last edited by Pawel L; 18.11.2018, 23:11. Powód: Blad w pisowni

Skomentuj

Dziękuje za cenne rady :) Niedługo postaram się posprawdzać powyższe rzeczy . Pozdrawiam

Skomentuj

Chyba inni tez maja problemy z Solo - czemu ktos wymienil na G1081/83 na inne ? Moze ciezko znalesc originalne. Jest cos po rosyjsku o Solo
                              http://monitor.espec.ws/section4/top...7.html#1302347
                              Powodzenia - may the force be with you

Skomentuj

Z tymi GT1081/83 jest taki problem że nie można ich dostać, znalazłem niby na aliexpres ale jest to koszt około 100pln gdzie to ustrojstwo warte teraz 250 pewnie, więc jaki w tym sens. Dzisiaj mam sporo nauki, ale może postaram sie znaleźć jakąś chwile żeby się tym pobawić. Pytanie jeszcze dlaczego sygnał w jednym z kanałów jest znacznie słabszy odrazu praktycznie na wejściu ?? Przydało by się i ten problem rozwiązać :)

Skomentuj

Coś Ci pod górę z tą naprawą.

Napięcia stałe na we/wy 5532 sprawdziłeś jak pisał Pawel L? Odłączyłeś wyciszanie, jak pisał piotr f. (chodzi o zwarcie 1C2 a nie C2)?

Dobrze, gdybyś wyrażał się trochę precyzyjniej. Rzecz jest techniczna i można jednoznacznie.
                                  Bo co znaczy np. " ...jest znacznie słabszy odrazu praktycznie na wejściu". Czyli ma mniejszą amplitudę? Znacznie... 2 razy? 200 razy? Czy "słabszy" bo zniekształcony?
                                  Gdzie DOKŁADNIE ? Czyli selektor obciąża, czy źródło niewydolne?

W końcu nie wiadomo gdzie zaczyna być źle.

Porównaj napięcia stałe na pinach 2,3,4,5 oraz 26 i 27 U2.
                                  Obejrzyj chociaż, jeśli nie masz czym zmierzyć, elektrolity.
                                  Odłącz póki co zasilanie końcówki mocy. Ale przedtem sprawdź czy się nie wzbudza.

Skomentuj

Przepraszam za słabą precyzje moich wypowiedzi, miałem dzisiaj chwilkę, pierwszą rzecz jaką udało mi się ustalić to powód trzasku, są nim tranzystory 2n5551 po ich odłączeniu wszystko hula bez trzasków. Zwarcie 1C2 nic nie dało.
                                    Co do pinów sprawdziłem napięcia stałe:
                                    2-4,42V
                                    3-4,42V
                                    4-0,16V
                                    5-4,42V
                                    26-0,05mV
                                    27-0,05mV
                                    Źródło sygnału jest dobre, Amplituda sygnału maleje gdy zalutowany jest kondensator c2'. Wygląda to na winę selektora.
                                    Elektrolity wyglądają ok .
                                    Dodatkowo dodam że przy regulacji głośności potencjometrem słychać tak jakby krok potencjometru oraz trzask w tym kanale gdzie amplituda sygnału jest słabsza.
                                    Last edited by przemyska; 20.11.2018, 15:46.

Skomentuj

To mamy podejrzanego. Selektor regulator R2S15904SP. Dziwny typ, nie mogę znaleźć rysopisu.
                                      Ta 4 noga, może coś w nią strzeliło kiedyś w trakcie podłączania. Nie wróży to wyleczenia.

Wykorzystywane są obydwa wejścia? Może PC przepiąć na AUX i gra muzyka...

Na wyjściach U2 jest 0,00005V DC? Dziwne :o . Obstawiałbym, że będzie w pobliżu połowy zasilania.

Tranzystory 1Q3 wprowadzają trzaski :> ? Trudno uwierzyć. Gdy mają bazy zwarte do emitera
                                      (przez 1R6 i zwarty 1C2) też? Może 5532 się wzbudza ? ?

Odłączyłeś zasilanie końcówki, czy właśnie nią sprawdzasz przebieg sygnału?

Coś jest:
                                      http://www.datasheetcafe.com/r2s15904sp-datasheet-pdf/
                                      "5 input selector..." Może wejścia zmienić, tylko jak to pilot obsłuży?

https://www.datasheetq.com/datasheet...sas/R2S15904SP

Skomentuj

Czaruję...
                                      X