Czy ja dobrze widze, Ty ekran w trafie oddzielający uzwojenie pierwotne od wtórnego (kabel żółto-zielony) połączyłeś z przewodem fazowym/neutralnym? Dlaczego?
Sprawdź czy masa na pewno ma kontak z obudową miernikiem. I zmień kable i sygnałowe u prądowe na lepsze :)
Ten przewód żółto-zielony połączyłem z bolcem w gniazdku czyli PE. Masa nie ma kontaktu z obudową, no właśnie ma mieć czy nie? Kable które idą na głośniki specjalnie kupiłem lepsze, sygnałowe pierwotnie były się skrętki 6kat pełna miedź, teraz dałem głośnikowe 1mm2 - co w zamian proponujecie?
tak, masa idąca od pinu masowego, znajdującego się na płytce ips tuż obok pinu sygnałowego. Czyli mamy 2 masy na ips, razem 4 masy na obu ips'ach. Te wszystkie masy powinny spotkać się np. w złączu IPS GND i dopiero z tego złącza idziesz na gniazda RCA. Chyba, że przed gniazdami RCA masz coś jeszcze - to z punktu IPS GND idziesz osobno na każdy element przed RCA i ostatecznie również do RCA. To jest właśnie punkt wspólny. Z jego miejscem można eksperymentować bo to też się przełoży na granie. Tylko warto wiedzieć co się robi
tak, masa idąca od pinu masowego, znajdującego się na płytce ips tuż obok pinu sygnałowego. Czyli mamy 2 masy na ips, razem 4 masy na obu ips'ach. Te wszystkie masy powinny spotkać się np. w złączu IPS GND i dopiero z tego złącza idziesz na gniazda RCA. Chyba, że przed gniazdami RCA masz coś jeszcze - to z punktu IPS GND idziesz osobno na każdy element przed RCA i ostatecznie również do RCA. To jest właśnie punkt wspólny. Z jego miejscem można eksperymentować bo to też się przełoży na granie. Tylko warto wiedzieć co się robi
W i-amp 100 mam połączone te zworki do masy , żarzenie jest podłączone przez symetryzacje do masy , masa obudowy podłączona do masy głównej i obecnie nie występuje przydźwięk . Wcześniej buczenie u mnie powodował brak masy do obudowy i brak symetryzacji żarzenia czyli + i - do masy przez rezystory 100R . Radzę sprawdzić te połączenia , chyba że jest problem z jednym ips gdzieś masa jest nie tak lub inny błąd ...
W i-amp 100 mam połączone te zworki do masy , żarzenie jest podłączone przez symetryzacje do masy , masa obudowy podłączona do masy głównej i obecnie nie występuje przydźwięk . Wcześniej buczenie u mnie powodował brak masy do obudowy i brak symetryzacji żarzenia czyli + i - do masy przez rezystory 100R . Radzę sprawdzić te połączenia , chyba że jest problem z jednym ips gdzieś masa jest nie tak lub inny błąd ...
Brak przydźwięku może znaczyć, że jest prawie dobrze, ale nie koniecznie dobrze. Sam ostatnio z Borysem rozmawiałem, że najchętniej bym prześledził co się dzieje z prądami przy danym podłączeniu masy, ale dochodzą różne inne czynniki. Chętnie kiedyś w temat się w głębie. Generalnie zworki na ips dają dziwną sygnaturę dźwięku. Nie nazwałbym jej naturalną. Masy z obudowy nie podłączałbym do masy głównej. Później duże prądy tańczą nam po obudowie. Masę sygnałową jak coś z punktu wspólnego można spróbować wpiąć na obudowę. Ja to ostatnio zrobiłem przez dwa rónwolegle połączone rezystory 5watt'owe.
Kable sygnałowe powinny być ekranowane! Nie jakieś skrętki lub głośnikowe. Wydaje mi się, że żarzenie lamp powinno być niezależnym osobnym obwodem tzn jego masa nie powinna być połączona z masą wzmacniacza. ale tu mogę się mylić bo lampy to nie moja bajka...
Tylko trochę komplikuje się w takim przypadku podłączenie tego ekranu do masy. Skoro ekran ma być połączony do innego punktu niż sygnał na ipsie, chyba że źle zrozumiałem.
Zrobiłem tak że wszystkie masy zebrałem do jednego punktu, do signal gnd na iampie. Masę z rca także podłączyłem tam według zalecenia. Niestety nic się nie zmieniło. Chałas straszny z głośników.
Gdy całkowicie odłączyłem kabel od rca czyli ipsy zostały odłączone od sygnału i masy jest w miarę ok. Jak przykładam rękę do prawej lampy brum się lekko wzmaga ale do lewej już nie.
Może te gniazda rca jakieś gow... przyszły mi jakieś chyba lepsze teraz to zobaczę na nich. Spróbuje jeszcze tą obudowę zmasować może ona sieje czymś ale jak sprawdzałem to nic się z nią nie łączy.
Skomentuj