Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

iAmp100m debug.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
    Widzę że łączysz masy na wejściówce poprzez rezystor. Wywal go w ogóle ten 10R obok reza wejściowego i do masy.

Nie wiem też co robisz z masą od żarzenia. Masz jeden czy dwa zasilacze, osobny na każdy ips?
    Masz na myśli ten R1. Mam zamiast niego zworę dać czy raczej nie.

Skomentuj

Ja bym zrobił tak, zamontował zwory GND, porządnie skręcił IPS do iAMPA, zwarł wejście każdego IPS do masy (tego IPS), włączył, jak nic nie buczy to jest ok.
      Po tym rozewrzeć wejścia IPS od masy, podpiąć dwa ekranowane kable.
      W jednym IPS, łączysz tylko sygnałowy, ekranu nie podłączasz, w drugim łączysz ekran i sygnał. Od strony wejścia jeśli jest np. stereo RCA, to masy obydwu gniazd łączysz razem, do tego punktu łączysz obydwa ekrany przewodów idących do IPS, przewody sygnałowe lutujesz normalnie.

Masę obudowy, w ogóle bym nie łączył na początku. Przy powyższym połączeniu masz tylko jeden tor masy, jest to ekran jednego kanału.
      Ze wszystkich ustawień które sprawdziłem to u mnie okazało się najlepsze.
      Potem masę obudowy łączysz jak ci pasuje, ja bym podłączył do punktu gdzie połączona jest masa gniazd RCA, nawet jeśli się zrobi pętla masy między urządzeniami (Wzmak - pre), to we wzmacniaczu płynący tamtędy prąd zaraz po gniazdach RCA idzie na obudowę, nie ma jak przepłynąć przez masę wzmacniacza.

Dobre do testowania wzmacniaczy są zasilane z aku odtwarzacze MP3, takie coś nigdy ci nie zrobi pętli.

Skomentuj

Nie pamiętam, sprawdź bom i nie rób zadnej zwory. Skoro idziesz do punktu wspólnego to nie możesz w żaden sposób łączyć tych mas na ips. Nie odpowiedziałeś na pytanie.

Kable sygnałowe wystarczy że będą dobrze skręcone i nie ma prawa buczec. W obecnej formie przez sam sposób puszczenia sygnałów może być problem.

Kolega Marcin dobrze mówi, żeby narazie obudowy nie podlaczac w ogóle, zostaw ją free air póki nie opanujesz brumu :)
        Last edited by Adam_85; 09.11.2018, 22:21.

Skomentuj

Dziś później pokombinuje, ale skoro odłączenie samego kabla od ipsów w znaczącym stopniu zmniejszyło brum to znaczy że to wina samego kabla który zbiera jakieś zakłócenia z masy do żyły sygnałowej i to później jest wzmacniane i podawane na głośniki - tak? Tylko czy działa ten kabel jak antena czy płynie po tej żyle masowej jakiś prąd i on wprowadza zakłócenia, może nawet się on indukuje, dlatego skrócę to maksymalnie jak się da. Całą płytkę ops przestawiłem w obudowie tak aby połączenia między nią a wyjściami/wejściami na tylnym panelu były możliwie jak najkrótsze. Do tego właśnie ekranowany kabel i powinno być lepiej. Podjadę do leroya może uda się na testy kupić jakiś pseudo ekranowany przewód do momentu jak nie zamówię czegoś lepszego np. Tej melodiki.

Pozdr.
          JN

Skomentuj

iAmp100m debug.

A co wy na to aby zrobić tak. Złącze w ops signal gnd połączyć tylko z obudową przez rezystor 5w a następnie wszystkie inne masy łączyć do jednego miejsca na obudowie.

Pozdr.
            JN

Skomentuj

Na wsówki to montować?

Pozdr.
              JN

Skomentuj

iAmp100m debug.

Podłączyłem jak wcześniej wspomniałem, czyli obudowę przez rezystor do masy iampa. Następnie wszystkie inne masy do tego samego punktu za rezystorem. Na razie nie podłączyłem sygnałowego przewodu. Jest słyszalny lekki brum, ale to trzeba przyłożyć ucho do głośnika. W moim NAD317 też jak na maksa podgłoszę to trochę słychać ale chyba w iampie trochę bardziej.

Odnośnie tej masy co jest na ipsie koło wejścia sygnału to ja bym jednak ją podłączył na ekran kabla bo do tego celu jest przewidziana.

Wtedy ten rezystor podciągajacy do masy 10ohm będzie potrzebny moim zdaniem a ja go właśnie wywaliłem.

Pozdr.
                JN
                Last edited by shady; 10.11.2018, 14:16.

Skomentuj

Podlaczyles masy za rezystorem? Czy przed? Powiem Ci ja już zaczynam wymiekac :-) Jak się nie wie co się robi to grozi ogniem :-P złożyłem nie jednego iampa i jako końcówka mocy powinna być niemal idealna cisza. Jak wiesz lepiej to dalej zgaduj. Wszystko już w zasadzie zostało powiedziane. Możesz iść masami szeregowo, też nie powinno Brumic(o ile skręcimy przewody lub damy w ekranie i ekran posłuży nam jako masa, ale moim zdaniem lepiej gra gdy potrafimy zrobić punkt wspólny.
                  Last edited by Adam_85; 10.11.2018, 14:28.

Skomentuj

Masy z ipsow do masy iampa a obudowa przez rezystor. Tak powinno być najlepiej.

Pozdr.
                    JN

Skomentuj

Zamieszczone przez shady Zobacz posta
                      Masy z ipsow do masy iampa a obudowa przez rezystor. Tak powinno być najlepiej.

Pozdr.
                      JN
                      Skoro tak mówisz :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                        Skoro tak mówisz :-)
                        A nie?

Pozdr.
                        JN

Skomentuj

To jest elektronika, robisz tak aby uzyskać zadowalające efekty, to że na płytce jest do czegoś wyprowadzenie, nie oznacza*że musi być do czegoś używane.
                          W tym jest zabawa ^^

Skomentuj

iAmp100m debug.

No tak tylko trzeba mieć wiedzę ale mam nadzieje ze się uczę moja branża tylko trochę się zazębia

Pożary zdarzają się i zawodowym elektronikom, ja traktuje to jako hobby i ciężko jest wszystko wiedzieć nawet podstawy sprawiają problemy.

Pozdr.
                            JN
                            Last edited by shady; 10.11.2018, 15:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez shady Zobacz posta
                              No tak tylko trzeba mieć wiedzę ale mam nadzieje ze się uczę moja branża tylko trochę się zazębia

Pozdr.
                              JN
                              Dla Twojej wiadomości temat omawiałem z Borysem, zresztą nie tylko ten. Ale w sumie już mi się nie chce pisać, powodzenia w zabawie.

Skomentuj

Dotarłem do takiego etapu że jak mam podłączone źródło to jest ok, brum jest praktycznie niesłyszalny natomiast gdy wejście (rca) widzą w powietrzu to lekki brum słychać. Zastanawia mnie coś takiego, gdy wejście nie jest podłączone i dotknę palcem kondensatora na ips tego 3,3uF co jest na wejściu to brum bardzo się wzmaga. Kolega mówi że u niego tak się nie dzieje.

Była sugestia aby na początek wejście sygnałowe zewrzeć do masy, wtedy jest dobrze bez brumu.

Pozdr.
                                JN

Skomentuj

To, że jak masz ips bez sygnalu i dotkniesz palcem 3.3uf to jest normalne, że będzie ci brumic lub "pykać" za każdym razem jak dotkniesz.

Jak masz jakiś zestaw głośnikowy komputerowy to odepnij wtyk Jack od komputera i dotknij palcem wtyczki. Efekt ten sam..
                                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Czaruję...
                                  X