Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przetwornica AC-DC SMPS 500W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przetwornica AC-DC SMPS 500W

Tym razem nie związane z audio :)

Buduje sobie zasilacz laboratoryjny i wymyśliłem sobie, że na 1 stopień dam klasyczny zasilacz impulsowy ~500W. W normalnej sytuacji kupiłbym po prostu coś na ali, ale że potrzebuje minimum 4 sztuki + chcę się czegoś nauczyć, powstało to:

Z wyjątkiem triaka, paru elementów pasywnych, diody Schottkiego na 100V i kondensatorów wyjściowych wszystko z demontażu zasilacza ATX. Mam lekkie obawy co do transformatora. Mam kilka sztuk rdzeni ERL35 (EC35, ER35), które nie są zbyt popularne, tj można znaleźć dane/kupić je na ali ale na TME/Farnellu ich nie ma :) Jak się uprę, to upcham tam popularny rdzeń ETD39, ale trochę się to mija z celem, bo założenie mówi, że wszystko ma być pół darmo

Oczywiście nie wymyśliłem schematu sam z dnia na dzień, projekt bazuje na przetwornicy Borysa:
    http://www.diysmps.com/forums/showth...er-IR2153-smps

Do ewentualnej zmiany jest układ zabezpieczenia nadprądowego, wiem, że powstało tam kilka wersji.

Temat nawijania trafa traktuje jak wyzwanie, zobaczymy jak to wyjdzie

Inna sprawa, która mnie zastanawia - C16 - kondensator, który łączy masy pierwotną i wtórną. Szczerze mówiąc, najchętniej bym go wyrzucił, podstawowe założenie tego projektu to niezależna masa na każdym kanale, co pozwoli łączyć je szeregowo.

Na razie tyle. Jak nie będzie zainteresowania temat może lecieć do kosza, ale może ktoś poczyta, ktoś coś napisze, zasugeruje. Zobaczymy :)

Majster

To jest przetworka niestabilizowana wiec pamietaj o tym ze ripple z frontowych kondensatorow bedziesz mial na wyjsciu :

Wyjscie przetwornicy bedzie pracowalo z duza czestotliwoscia takze nie musisz tak szalec z pojemnoscia na wyjsciu, lepiej doloz wiecej pojemnosci na wejsciu przetwornicy (zmniejszy to ripple sieciowy na wyjsciu z przetwornicy).
    Do 500W do audio nie wiem czy zdecydowal bym sie ponownie na triaka w SS, mysle ze dobry NTC wystarczy. Dodaj koniecznie bezpiecznik i za nim jakis transil.

Dobrze poprowadzona masa i fajnie nawiniete trafo to brak problemow z overshootem:

Mase do sterownika masz zle zapieta, przy obciazeniu bedzie ci sie odkladal spadek napiecia na sciezkach masowych (tej od dolnego mosfeta) i bedziesz uwalal sterowniki negatywnymi szpilkami, wez mase zaa mosfeta.
    Nie rob wylewek masowych.

Moja propozycja, tak zebys sie duzo nie narobil to moze wez zrob plyte glowna i plytke sterownika, kiedys walnalem taki projekt jak ismps ale razem z dyskiem poszly wszystkie pliki.
    Z rozdzielonym sterownikiem masz mozliwosc latwego upgrejdu, mozna zastosowac do takiej przetwornicy jakas modrzejsza kostke np od przetwornicy LLC z wbudowanym soft startem i lepszym zabezpieczeniem zwarciowym.

Z popularna kostka IR jest takze jeden malutki klopocik mianowicie pin tajmingujacy Ct, wykorzystywany do zabezpieczenia, zerknij sobie na oscylogramy jak to wyglada:

Nie dosc ze zmienia sie wypelnienie (dolny mosfet vs gorny mosfet) to jeszcze zmniejsza sie czestotliwosc (beda leciec mosfety) wiec trzeba to rozwiazac troszke inaczej, mianowicie trzeba dorzucic shmidt trigera i moze inaczej zrobic czujnikowanie pradu (ja bym proponowal jednak dzielnik reaktancyjny bo jest latwiejszy w aplikacji i tez dziala filmik ponizej )

Portki pelne podczas testu ale ukladzinka dziala, na niebiesko czujnikowanie reaktancyjne a na zolto drajw dolnego mosfeta.

A tak na powaznie to zastanow sie czy chcesz brnac w ten projekt, to dosc niebezpieczne zajecie, dosc zlozone ale jednak ciekawe i mozna sie duzo nauczyc.

Pozdr

EDIT:
    Pasowalo by troche izolacje na PCB poprawic i troche porzaglowac elementami, kondy i mosfety trzymaj w kupie jak sie da.
    Last edited by borys; 12.11.2018, 08:21.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź :)
      Już wczoraj podjąłem decyzję o tym, że zrobię osobną mini płytkę sterownika. Zrobiłem parę obliczeń i wychodzi z tego, że konieczna jest dla mnie stabilizacja. Ten projekt nie będzie zastosowany w audio raczej :)

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
      Wyjscie przetwornicy bedzie pracowalo z duza czestotliwoscia takze nie musisz tak szalec z pojemnoscia na wyjsciu, lepiej doloz wiecej pojemnosci na wejsciu przetwornicy (zmniejszy to ripple sieciowy na wyjsciu z przetwornicy).
      Do 500W do audio nie wiem czy zdecydowal bym sie ponownie na triaka w SS, mysle ze dobry NTC wystarczy. Dodaj koniecznie bezpiecznik i za nim jakis transil.
      Bezpiecznik będzie chyba na osobnej płytce. Tutaj jest już ciasno, a muszę się zmieścić w 10x10cm. Mówisz, żeby wywalić triaka całkiem i zostawić tylko NTC + transil? Dwukierunkowy?
      Pojemność to 4x1000uF/100V, ale może faktycznie zmniejsze, wtedy trochę miejsca się zrobi.

Mase do sterownika masz zle zapieta, przy obciazeniu bedzie ci sie odkladal spadek napiecia na sciezkach masowych (tej od dolnego mosfeta) i bedziesz uwalal sterowniki negatywnymi szpilkami, wez mase zaa mosfeta.
      Nie rob wylewek masowych.
      Masę mam zrobioną tak:

Czyli tak trochę jak w audio, punkt wspólny. Tobie chodzi o to, żeby masę wziąć z nóżki Source MOSFETa z prawej, żeby kompensować spadki napięć na tej ścieżce? Chciałem właśnie uniknąć sytuacji, gdzie prąd płynący do sterownika płynie razem z szybkim prądem na tranzystorze. Zwracam uwagę na to, że pad rezystora zaznaczony czerwonym kółeczkiem nie schodzi do wylewki.

Wylewka jest tylko pod sterownikiem z dość dużą izolacją, ale faktycznie to zmienię, dam isolate 50 mils

Możesz zasugerować jakiś sterownik/schemat do układu z fajnym zabezpieczeniem i stabilizacją?

A tak na powaznie to zastanow sie czy chcesz brnac w ten projekt, to dosc niebezpieczne zajecie, dosc zlozone ale jednak ciekawe i mozna sie duzo nauczyc.

Pozdr

EDIT:
      Pasowalo by troche izolacje na PCB poprawic i troche porzaglowac elementami, kondy i mosfety trzymaj w kupie jak sie da.
      Żonglowanie elementami może być trudne, ciasno i ani o milimetr nie mogę ruszyć wymiaru PCB :P
      Oczywiście, chce się w to bawić, wiem, że te napięcia są groźne, jestem świadom ryzyka. Ale tak jak mówisz, chcę się czegoś nauczyć :)

Wskaż proszę miejsca, gdzie byś poprawił izolacje. Te takie fasolki porysowane to dziury, które będą frezowane.

Rozważam też, żeby filtr EMI wywalić na osobną płytkę. Wtedy można poszaleć :)

A, i daj znać proszę czy mogę z czystym sercem wywalić te C16 2.2nF między masami pri/sec :)
      Last edited by Holgin; 12.11.2018, 09:15.

Skomentuj

Moja propozycja, tak zebys sie duzo nie narobil to moze wez zrob plyte glowna i plytke sterownika, kiedys walnalem taki projekt jak ismps ale razem z dyskiem poszly wszystkie pliki.
        Z rozdzielonym sterownikiem masz mozliwosc latwego upgrejdu, mozna zastosowac do takiej przetwornicy jakas modrzejsza kostke np od przetwornicy LLC z wbudowanym soft startem i lepszym zabezpieczeniem zwarciowym.
        Jeśli borys pozwolisz, to mogę poszukać pliczków, ponieważ kiedyś wykonywałem Twoją przetwornicę, swoją drogą działa do dziś, jedynie problematyczne było w niej zabezpieczenie nadprądowe.

Skomentuj

Okej, to mam trochę zmieniony projekt. Zwiększyłem footprint pod kondensatory, wyrzuciłem transformator Current Sense i zabezpieczenie jest na dzielniku reaktancyjnym. Zaszalałem i wykorzystałem fakt, że miałem wolne piny w trafie i zrobiłem pełnoprawny prostownik do zasilania sterownika, tylko nie wiem czy zgodne z zasadami, żeby dawać diody tak blisko trafa :biggrin:

Do tego złącze pod sterownik (planuje SG3525) i stabilizacja napięcia wyjściowego, jak się okazuje - konieczna.
          Snubber na pierwotnym zrobiłem w SMD na bottom, bo mnie wkurzał :P

Tak to wygląda:

Oczywiście PCB nie jest w 100% skończone.

Skomentuj

W szeregu z trafem powinien być jeszcze szeregowo kondensator rzędu 1uF, ewentualnie robisz dzielnik pomiędzy +/- na 2 takich kondach w okolicach 1uF i do niego uzwojenie, miejsce na przekładnik sobie zostaw, u mnie mierzenie spadku na szeregowym kondensatorze powodowało problem w stanie nieustalonym, wprawdzie bardzo rzadko, ale nieraz nie dało się zasilacza włączyć, gdyż ładowanie kondensatorów na wyjściu blokowało tyrystor na nodze CT w IR2153.
            Poza tym radzę unikać takiego łączenia kondensatorów jak 20 lat temu w zasilaczach AT czy wczesnych ATX, gdyż generuje to tylko problemy, padnie jeden z kondensatorów lub rezystorów dzielnika i może być wtedy dosyć ciekawie...

W sterownikach dedykowanych do LLC prąd jest trochę poważniej analizowany zanim zabezpieczenie przeciążeniowe zadziała, do przetwornicy Borysa miałem swego czasu PCB na L6599, ale nie zostało uruchomione, gdyż spaliłem w trakcie eksperymentów jedyny posiadany egzemplarz tego układu, ale gdybym drugi raz miał robić tą przetwornice to raczej na nim, nawet gdyby miał pracować na stałej częstotliwości (nie w rezonansie), gdyż tam zabezpieczenie przeciążeniowe działało sensownie.

A jak już mowa o rezonansowych, to zawsze można dorwać zasilacz z jakiegoś TV i niskim nakładem pracy i kosztów przerobić.

Skomentuj

Hm... takie podłączenie kondensatorów było podyktowane redukcją kosztów - robię wszystko z demontażu ATX, ale w sumie mam parę sztuk 470uF/450V.
              Można ten dzielnik zrobić na kondensatorach elektrolitycznych 1uF 200-400V? Trochę mi się nie widzi, żeby przez nie płynął taki prąd. No i nie mam miejsca na foliowce..

L6599 wygląda ciekawie, na razie zrobię SG3525, bo jest dość sprawdzony, mam w sumie schemat zabezpieczenia nadprądowego/stabilizacji napięcia.

To zabezpieczenie w sumie nie jest mi aż tak potrzebne...

Skomentuj

Kolejna rewizja.. Chyba tak zostanie. Transformator mierzący prąd mi w sumie pasuje, kondensatory mam w dużej ilości. Pozostaje dopracować schemat zabezpieczeń/stabilizacji SG3525 - ma ktoś jakieś sugestie?

Skomentuj

Holgin
                  Nie chce cie zniechecac ale dam ci dobra rade nie rob przetwornicy stabilizowanej do audio bo jak sie zaglebisz w temat to sie okaze ze nie ogarniesz, uwierz mi przetwornica z stabilizowana z napieciem symetrycznym w wykonaniu DIY to naprawde dobre wyzwanie. Zalozmy ze masz do zrobienia przetwornice na 2x 50VDC, kilka bardzo prostych pytan:
                  -na jakie napiecie nawiniesz uzwojenia wtorne
                  -na jakie napiecia kondensatory i diody od strony wtornej
                  -na jaki prad dobierzesz induktory wyjsciowe
                  -jak skompensujesz feedback loop od stabilizacji ?
                  -jak podepniesz feedback od stabilizacji ?
                  -jezeli w gorna polowe zasilania to co sie stanie jak obciazysz tylko dolna ? (jest i na to patent odpowiedni)
                  -hmm co to jest na oscylogramie w kolorze niebieskim

-trafo razem czy bifilarnie ?

Wiele takich pytan bedzie sie cisnac na usta podczas budowy.

Z innej beczki to dobrze jest tez dolozyc termo-fjuza gdzies np. na radiatorze od mosfetow, jak bedzie za goraco to sie przetworka po prostu wylaczy. Sa takie fajne termobezpieczniki wygladajace jak kondek MKT100nF.

Na schemacie powyzej:
                  -zasilacz pomocniczy moze sie okazac zbyt mocno obciazony termicznie, SG ma dosc spory bias, takze np jak zalaczy sie zabezpieczenie i SMPS bedzie wisiec w powietrzu to elementy zasilacza pomocniczego beda sie sporo grzac, dla podpowiedzi to kosteczka TL ma znacznie mniejszy bias, jak cos to na nastepny raz robil bym na tej kosteczce, jak cos to latwo mozna zrobic prosty zasilacz reaktancyjny do biasowania ukladziku przed rozruchem i w trybie standby. Ja ten zasilaczyk robilem dla malutkiego biasiku np do IR2153, zasilacz po starcie SMPS sie wylancza takze elementy sie niepotrzebnie nie grzeja podczas pracy smps.

-ta prosta stabilizacja z zenerkami nie dziala dobrze, przerabialem juz temat, jak chcesz zrobi dobra stabilizowana przetwornice audio to musisz sie zapiac stabilizacja w uzwojenie pomocnicze, co ciekawe nawet nie musisz wychodzic na strone wtorna, satabilizacja bedzie moze troche mniej dokladna ale pozbedziesz sie ripple 100HZ i bedziesz mogl sobie obciazac do woli uzwojenia wyjsciowe niesymetrycznie.
                  Załączone pliki
                  Last edited by borys; 13.11.2018, 06:49.

Skomentuj

Borys

Dzięki, ale pamiętaj o dwóch rzeczach:
                    -ten projekt nie jest do audio
                    -mam tylko pojedyncze napięcie wyjściowe
                    :)

-na jakie napiecie nawiniesz uzwojenia wtorne
                    -na jakie napiecia kondensatory i diody od strony wtornej
                    -na jaki prad dobierzesz induktory wyjsciowe
                    -jak skompensujesz feedback loop od stabilizacji ?
                    -jak podepniesz feedback od stabilizacji ?
                    -jezeli w gorna polowe zasilania to co sie stanie jak obciazysz tylko dolna ? (jest i na to patent odpowiedni)
                    -hmm co to jest na oscylogramie w kolorze niebieskim
                    -trafo razem czy bifilarnie ?
                    -myślałem nad 2x58
                    -po 100V, już wybrane
                    -większy niż 10A
                    -nie wiem :P
                    -mam tylko jedno napięcie wyjściowe!
                    -j/w
                    -nie mam pojęcia co się tam dzieje :P
                    -trafo tradycyjnie

-ta prosta stabilizacja z zenerkami nie dziala dobrze, przerabialem juz temat, jak chcesz zrobi dobra stabilizowana przetwornice audio to musisz sie zapiac stabilizacja w uzwojenie pomocnicze, co ciekawe nawet nie musisz wychodzic na strone wtorna, satabilizacja bedzie moze troche mniej dokladna ale pozbedziesz sie ripple 100HZ i bedziesz mogl sobie obciazac do woli uzwojenia wyjsciowe niesymetrycznie.
                    Dzięki za tego pdfa. Stabilizacje z TL431 gdzieś już widziałem, chyba się zmieści. Muszę pomyśleć nad jakimś konkretnym schematem. TL494 też się przyjrzę

Mi zasadniczo wystarczy jeżeli napięcie wyjściowe będzie zawierać się w zakresie 57-52V, coś koło tego, żeby się stabilizowało. Za tym zasilaczem będzie przetwornica step-down, która przyjmuje maksymalnie 60V, a jednocześnie chciałbym zachować możliwość ustawienia 50V na wyjściu, więc ten zakres byłby w miarę bezpieczny.

Skomentuj

EE to na pojedyncze napiecie nie bedzie problemu.
                      Poprzekladaj sobie ladnie uzwojenia i w pelni wypelnij rdzen, tak zebys mial jak najmniej pojenosci pasozytniczych w trafie, przy stabilizowanej przetwornicy to wazne (niebieska krecha na oscylogramie). Jak robisz przetworke stabilizowana np na 55VDC to musisz nawinac trafo na conajmniej 90V-100V, induktory dobierasz na prace ciagla czyli jak masz to 10A to dobierasz induktor w taki sposob zeby przy tych 10A przy wylaczonym kluczu oddal swoja energie do elektrolitow filtrujacych a nastepnie sie nasycil odpowiednio w cyklu wlaczonego klucza i reszte znowu oddal jak klucz bedzie wylaczony, praca ciagla oznacza ze z induktora caly czas wylazi prad (jak znajde oscylogram to ci wkleje). Odpowiednio dobrany induktor pozwoli znacznie zmniejszyc udary pradowe zeby zamiast przetwornicy nie wyszedl nam siewnik.

Diody na 100V --> bedzie malo, dioda musi wytrzymac pelny revers i musisz miec zapas okolo 20% na ewentualne przeregulowanie. Kondy wyjsciowe moga byc na 100V.

EDIT:
                      I nie zapomnij dolozyc sobie jakiegos obciazenia jalowego na wyjsciu przetwornicy, bedzie potrzebne do stabilnej pracy.
                      Last edited by borys; 13.11.2018, 11:02.

Skomentuj

100V? Czemu tak dużo? Czytałem, że starczy kilka V nadmiaru. Jak to się przekłada na moc i przekrój drutu?

Jak masz jakiegoś pdfa czy tam link żeby poczytać i zrozumieć to ja bardzo chętnie :)

Skomentuj

Nie wiem czy bawiłeś się kiedyś w zmianę napięć zasilaczy ATX, ale tam po wywaleniu sprzężenia zwrotnego napięcie wynosiło około 25V na linii 12V, także tutaj analogicznie 100V a diody siłą rzeczy muszą być na wyższe napięcie, niż max co tam się pojawi.

Za tym SG3525 chcesz zastosować trafo sterujące czy jakiś driver? To pierwsze jest dosyć problematyczne, raczej proponowałbym IR2110 i SG3525 (taki projekt gdzieś mam ale nietestowany) lub TL494, ale to tylko jeśli koniecznie chcesz tę stabilizację, bo bez najprościej jak na początku kombinowałeś IR2153.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                            100V? Czemu tak dużo? Czytałem, że starczy kilka V nadmiaru. Jak to się przekłada na moc i przekrój drutu?

Jak masz jakiegoś pdfa czy tam link żeby poczytać i zrozumieć to ja bardzo chętnie :)
                            No to niestety zle czytales, zrobisz prototyp pomierzysz pod obciazeniem to bedziesz widzial jak wyglada wypelnienie na biegu jalowym i pod obciazeniem. Tuz za induktorami stracisz ladne pare V pod obciazeniem (nawet do 5-7V), robienie bez induktorow to partyzantka=siewnik.

Skomentuj

A na jaki prąd nawinąć jeżeli zwiększam napięcie? Ten sam czy proporcjonalnie mniejszy, żeby zachować tą samą wartość średniej mocy?

I będę wdzięczny za wzór jak policzyć cewkę :) chyba będę sam nawijać na rdzeniach wyjściowych z ATX.
                              Last edited by Holgin; 14.11.2018, 06:36.

Skomentuj

Zeby se policzyc induktor wynsciowy bedzie potrzebowal znac przenikalnosc ''nieznanych'' rdzeni z atx'a, musial bys se jakos zmierzyc. Wysle ci cala ksiazke na maila (wez mi wyslij na PW maila jeszcze raz) to se siadziesz wieczorem i poczytasz.

Induktor nawijasz na prad przy jakim bedzie pracowala przetwornica (nie na prad maksymalny) czyli musisz sobie zalozyc jakis zakres obciazenia etc. Wtorne oczywiscie zapodaj na taki prad maksymalny jaki bedzie projektowana przetwornica.
                                Obciazysz sobie prototyp tak na 30min i zerkniesz jak wygladaja temperatury.

Skomentuj

@ampli
                                  ATXowych zasilaczy w sumie nigdy nie przerabiałem. Teraz jestem już dość mocno zdecydowany na TL494 + IR2110. Mam mniej więcej pomysł na zrobienie zabezpieczenia i regulacji na TL431.

@borys wysłałem Ci PW.

W sumie trochę zaczynam w to wątpić. Jeżeli miałbym nawinąć trafo na 90V i 8A, to mam 720W, a planuje 55V/8A co daje 440W.
                                  Tak na chłopski rozum, jeżeli zwiększę napięcie (ilość zwojów) i zmniejszę prąd (przekrój drutu), zachowując tą samą moc, czyli z 55V/8A robię 90V/4.88A, to wszystko powinno być ok. Jak mam nawinąć na 90V i 8A to robi się problem :P Nie ma opcji na tym rdzeniu.

Program ExcellentIT też liczy mi tylko kilka V nadmiaru do regulacji. Chciałbym trochę na ten temat poczytać, od czego zależy i jak się liczy nadmiar.

Chociaż największy problem jest z rdzeniem - zacząłem sobie klikać w tym programie i wybór materiału rdzenia ma bardzo duże znaczenie, a ja nie znam materiału, bo trafa mam z demontażu.
                                  Spróbuję to pomierzyć na PWr, jeżeli będzie to niemożliwe/trudne/czasochłonne, chyba wstrzymam projekt albo nawinę na pałe wg obliczeń dla losowego materiału i zobaczę co się stanie

Zakładam 8 A/mm2, ze względu na to, że mam w planach mierzyć temperaturę i aktywnie wszystko chłodzić.

Obciążenie nie będzie stałe, więc nie wiem w sumie jaki zakres wyliczyć dla cewki wyjściowej. Najprościej by mi było po prostu nawinąć w opór zwoi :P

Skomentuj

Holgin
                                    W matematyce 90V razy 8A brakuje jeszcze wypelnienia razem z spadkiem napiecia za induktorami. To troche podobnie jak np sterowanie PWM'em.
                                    Ponizej masz przyklad, trafo nawiniete na 65VDC i napiecie wyjsciowe stabilizowane na 52VDC czyli na oko jakies 13VDC naddatku, juz przy 150W obciazenia zaczyna powoli brakowac wypelnienia. Kolejna bardzo interesujaca sprawa to inny charakter nawiniecia trafa, jak widac wieksze pojemnosci pasozytnicze w trafie robia roznice. Mozna tez je umiejetnie wykorzystac (odpowiednio pochylic zbocza - zmniejszyc dV/dt ale w sposob kontrolowany).

Kalkulator kalkulatorem a praktyka pokazuje co innego. Wez tez pod uwage fakt ze bedziesz musial miec odpowiednia ilosc miejsca na wyfiltrowanie ripple sieciowego, ktory to zaczyna sie na elektrolitach na stronie pierwotnej + spadek napiecia (niewielki ale jednak) na kondensatorze szeregowym, jezeli przetworka bedzie chulac w polmostku to przelozenie trafa bedzie male i te wlasnie spadki/tetnienia na wejsciu przetwornicy beda widoczne od ..upy strony na przetwornicy (dajmy na to z kazdego 3V od frontu przetwornicy bedzie uciekalo 1V od strony wtornej).
                                    Last edited by borys; 15.11.2018, 20:49.

Skomentuj

Okej, rozumiem, ale ten spadek napięcia na cewkach chyba nie idzie w gwizdek, tylko doładowuje też kondensatory wyjściowe? Inaczej, jeżeli policzymy przetwornicę na 90V 8A i wystabilizujemy ją na 55V 8A to sprawność by szła mocno w dół. Mi chodzi w tym momencie tylko o obciążalność prądową drutu, którym nawijam wtórne.

Tak czy inaczej, rdzenie mam jakie mam, więc nawinę ile wlezie i pomiary pokażą czy mam 250, 400 czy 600W :)

Tymczasem zrobiłem driver na TL494 + IR2110. Zabezpieczenie nadprądowe, przynajmniej w teorii, działa dwutorowo:
                                      -zmniejszam wypełnienie przy pewnej granicy
                                      -po przekroczeniu drugiego progu (zwarcie) wyłączam całkowicie kluczowanie MOSFETów pinem SD na IR2110 za pomocą bramki Schottkiego. Tutaj zastanawiam się, czy by nie zrobić z tego tak zwanego "SCR Crowbar", który wyłączy przetwornicę i będzie tak trzymać, dopóki zasilanie nie zostanie zresetowane. Choć mam pomysł na inną realizację ale na razie zostaje jak jest :)

Myślę też, żeby dać jakąś diodę w szeregu przed pinem SD, żeby opadające zbocze na Schmittcie nie włączyło zbyt szybko IR2110, do tego może nawet jakiś układzik RC żeby dłużej podtrzymywać stan wyłączenia? Tylko że wtedy dioda sygnalizująca nie bardzo może być. Potestuje to na płytce stykowej :)

Pin OE to Emiter transoptora, a CL to wyprostowane napięcie z trafka current sense, po potencjometrze.

Skomentuj

''Okej, rozumiem, ale ten spadek napięcia na cewkach chyba nie idzie w gwizdek, tylko doładowuje też kondensatory wyjściowe? Inaczej, jeżeli policzymy przetwornicę na 90V 8A i wystabilizujemy ją na 55V 8A to sprawność by szła mocno w dół. Mi chodzi w tym momencie tylko o obciążalność prądową drutu, którym nawijam wtórne.''
                                        Sprawnosc to stosunek mocy wejsciowej i wyjsciowej a nie prosta matematyka 90V * 8A. Tak drut licz na prad -->przekroj karkasu/liczbe zwoi --> karkas zapelnij na calej wysokosci, podziel sobie wiazke np na 2 lub 3 druty 0.7 czy tam 0.5 jak ci tam wyjdzie i zaplanuj ladnie trafo.
                                        Do zabezpieczenia mozesz wykorzystac MCR100. Napiecie z przekladnika odpowidnio sobie przefiltruj bo bedzie bardzo ''nieladnie wygladalo'', zabezpieczenie przeciazeniowe moze dzialac z pewna zwloka, zabezpiecznie zwarciowe musi zadzialac szybko.
                                        Zabezpieczenie zwarciowe powinno zabezpieczyc przed zwarciem oraz przed uszkodzeniem przy uruchamianiu zwartej juz wczesniej przetwornicy, tutaj SCR bedzie bardzo dobry bo bedzie trzymal wylaczona przetwornice.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X