Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Volumio Raspberry Pi 3B jaki DAC ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Volumio Raspberry Pi 3B jaki DAC ?

Witam,
    przymierzam się do postawienie odtwarzacza audio na Raspberry Pi 3B+ z Volumio do jego obsługi.
    Jaki DAC zastosować? Na forum Volumio przewija się cała lista, najczęściej pojawiają się jednak HiFi Berry oraz Allo Boss DAC? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
    W zasadzie mógłbym także podłączyć się na wejście cyfrowe coaxial - optyk już zajęty - do mojego wzmacniacza HK3490.

W jednej obudowie będzie drugi Rpi razem z OSMC.

Jaki budżet..? Np. Soekris jest bajka.. ma reclocka od razu.. [emoji6]

Skomentuj

Powiedzmy do 300-400zł. Soekris fajny ale raczej poza budżetem, z tego co na szybko patrzyłem.

Skomentuj

Ktoś ostatnio sprzedawał dac ologa z filtrem cyfrowym tylko nie pamiętam czy tu czy na audiostreo może być lekko ponad to co wpisałeś Ale za to bardzo pozytywne opinie...

Skomentuj

Taka przy okazji po co Ci osobno volumio i osmc ? Ja używałem kodi do wszystkiego..

Skomentuj

Jeśli można w OSMC zdefiniować dodatkowe wyjście audio to nie ma problemu, ale chyba tak się nie da. Nie chce za każdym razem uruchamiać TV aby słuchać muzyki. Połączenie OSMC jest poprzez HDMI do TV, z TV optycznie do wzmacniacza. Chcę pominąć TV przy odtwarzaniu muzyki i przesyłać bezpośrednio odtwarzacz->wzmacniacz, sterując wszystkim z telefonu/tabletu.

Skomentuj

W osmc na 100% można przelaczac... pytanie na ile jest to gotowiec z przyciskiem A na ile trzeba by sobie pomóc... malina na wprowadzone cyfrowe złącze audio? Jak tak to możesz podłączyć do tego wzmacniacza bezpośrednio i trochę poszukać w ustawieniach.
              settings>system>audio options.

Możesz też na stałe podłączyć maline do wzmacniacza i nie puszczać dźwięku przez hdmi wcale... nie będziesz musiał zmieniać w osmc... I tak przy filmach lepiej słuchać ścieżki dźwiękowej na wzmacniaczu..
              Last edited by LubMich; 12.12.2018, 14:26.

Skomentuj

Jednak zostanę przy opcji 2 niezależnych odtwarzaczy, koszt nie jest duży.

Generalne założenia są takie:
                1. Odtwarzacz multimediów na OSMC - postawiony na RPi3B+, podłączony do sieci domowej w której pracuje NAS, podłączony do TV przez HDMI - działa sterowanie pilotem od TV. OSMC ma służyć do odtwarzania filmów, wszelkiego rodzaju VOD, domowych zasobów teledysków itp. TV podłączony do wzmacniacza Harman Kardon HK3490 poprzez wejście cyfrowe optyczne.
                2. Odtwarzacz audio Volumio - tutaj już spokojnie wystarczy wersja RPi 3B a nawet 2B, do tego DAC albo moduł w stylu HiFi Digi posiadający wyjście cyfrowe i podłączenie bezpośrednie do wzmacniacza.

Jeśli chcę korzystać z OSMC włączam TV i wzmacniacz, swobodnie poruszam się po menu. Jeśli chcę słuchać tylko muzyki, włączam Volumio, aplikację w telefonie, wzmacniacz i gotowe - choć pewnie w praktyce OSMC i Volumio będą pracowały non stop aby nie wydłużać czasu uruchomienia.

Skomentuj

w zasadzie do samej muzyki to by pewnie rpi zero w za 50zł by wystarczyło

Skomentuj

Czaruję...
                  X