Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

mostkowanie końcówek mocy a-136

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mostkowanie końcówek mocy a-136

Buduje wzmacniacz diy chce zrobić tak aby działał w mostku oraz w stereo
    układy zmontowane które już posiadam to
    2 końcówki a-136
    2 regulatory głośności a-167
    układ odwracacza fazy a-148 jeszcze nie kupiony
    narysowałem schemat podłączenia w stereo na niebiesko na szaro w mostku
    trzeba do tego zrobić jakieś przełączanie niestety nie mam pomysły jak

chyba że da sie bez odwracacza fazy zmostkować te końcówki

Cześć
    Ja mam pomysł, jak to zrobić bez układu odwracacza fazy. Wieczorem Ci to rozrysuję i zamieszczę tu.

Skomentuj

Układ odwracacza fazy, nie jest tu potrzebny.
      Wzmacniacz ma parę różnicową na wejściu, zatem ma zarówno wejście nieodwracające, jak i odwracające. Standardowo, to nieodwracające użyte jest do jego wysterowania (podania sygnału wejściowego), a odwracające do ujemnego sprzężenia zwrotnego.
      Jeśli w drugiej końcówce zmasujesz wejście nieodwracające, a odwracające wysterujesz przez dodatkowy rezystor z wyjścia pierwszej końcówki; to na wyjściach tych końcówek, otrzymasz sygnał w przeciwfazie, czyli to co potrzebujesz w mostku.

Jak to zrobić, przedstawiłem na przygotowanej grafice.

Jeśli mi nie wierzysz, to sprawdź sobie fabryczne rozwiązania (np końcówki mocy Rotel RB-xxx).

(A ten układ regulatorów, to aż dziwne że nie jest zasilany symetrycznie. Nie wiem co jego autor miał na celu, zasilając go niesymetrycznie. Czyżby go dedykował do zastosowań w samochodzie?)

Skomentuj

wielkie dzięki za odpowiedź szkoda bo już troche za późno info przyda mi się na pewno przy budowie następnej końcówki mocy na dwóch takich samych układach w tej zastosowałem już odwracacz fazy sygnału

Skomentuj

Czaruję...
        X