Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lampizowany PCM1794 - problem z przydźwiękiem sieciowym 50Hz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lampizowany PCM1794 - problem z przydźwiękiem sieciowym 50Hz

Witam wszystkich,

zbudowałem DAC oparty o kilka modułów:

moduł odbiornika USB z DIYINHK: https://www.diyinhk.com/shop/audio-k...o-i2s-pcb.html z tego biorę SPDIF do:
    moduł DAC na PCM1794 + AK4118: https://www.ebay.com/itm/Assembled-P...gAAOSwBLlVPJ6R
    lampizacja na płytkach Baron: 2 x moduły mono SRPP i zailacz lampowy stabilizowane i prostowane żarzenie i napięcie anodowe

Włożyłem to wszystko do obudowy, całość gra bardzo ładnie.

Mam problem z przydźwiękiem sieciowym. Nie jest jakoś bardzo duży, około -60 dB, ale wiem, że da się lepiej.

Co mogę poprawić w tej konstrukcji?

Załączam zdjęcie całości DACa i obrazki z pomiarów.

Pytanie gdzie jest punkt wspólny masy? powinien być połączony z obudową .. możliwie blisko gniazd sygn.wej. np. tam powinny być łączone wszystkie masy tak aby nie stworzyć pętli - nie widać tego na zdjęciu

Skomentuj

Teraz to jest podłączone tak:

Obecnie wszystkie sygnały poprowadzone są skręconą parą sygnał/masa.

Gwiazda to byłoby tak?

Czarne linie ołówkiem to połączenia masy, czerwone napięć dodatnich i "gorących" sygnałów.

Z DACa do płytek lampizacji sygnał jest bardzo niski, milivolty. Gdy masa będzie szła w gwiazdę te kable sygnałowe będą szły pojedynczo. Czy powinienem używać kabli ekranowanych do sygnału? Gdzie podlączyć ekran? Przy minusie przy DACu, czy na płytce lampizacji? Czy to wszystko jedno?
      Na płytce DACa masa jest już połączona, brać masę do punktu gwiazdy z obu wyjść sygnału z DACa? To raczej bez sensu, wystarczy jedna linia, tak?

W sumie to co narysowałem ma mały sens dla płytek lampowych. Mają one wejście i wyjście masy. Chyba wystarczy je połączyć po jednym przewodem z punktem masy? Wybrać wtedy punkt przy gnieździe zasilania, punkt przy gnieździe wejściowym, czy gnieździe wyjściowym?
      Last edited by pingwing; 13.01.2019, 20:54.

Skomentuj

Dziękuję za radę micha7n.

Zmieniłem połączenia masy do postaci gwiazdy.

Ogólnie jest znacznie lepieiej. 50Hz spadł z -60dB na -80dB. Szumy też znacznie spadły: z -61dB na -80dB.

Pogorszyło się za to THD+N i zniekształcenia intermodulacyjne.

Poziom szumu:

THD+N: Tutaj i przy IMD jeden kanał ma dużo gorsza parametry. Muszę to naprawić.

IMD:

Przesłuch międzykanałowy: Tutaj zastanawia mnie dlaczego przesłuchy tak bardzo rosną dla wyższych częstotliwości. Na razie nie będę się na tym skupiał, mam nadzieję, że naprawi się to przy okazji.

Obecnie z płytki DAC do płytek lampowych trafia żyła gorąca w ekranie podłączonym do masy z jednej strony, na płytkach lampowych.
        Masa DACa jest podłączona dosyć długim (30 cm), pojedynczym kabelkiem ze skrętki UTP do wspólnego punktu masy, a potem na płytki lampowe trafia przez pojedyncze kable masowe podłączone do masy zasilania na płytkach.

Jak mogę inaczej poprowadzić sygnały z DACa do płytek?
        Last edited by pingwing; 14.01.2019, 10:03.

Skomentuj

Może to takie nieetyczne wycinanie filtra na wyjściu kosci PCM1794, ale bez iego brzmi lepiej. Góra jest bardziej otwarta i scena dokładniejsza.

https://diyaudio.pl/i/27985/b89ad781...1548408800.jpg
          https://diyaudio.pl/i/27985/16ee64f2...1548408735.jpg
          Last edited by Krisobcy; 25.01.2019, 09:40.

Skomentuj

Odpowiadam sam sobie:

problem nierównej pracy kanałów rozwiązałem poprzez wlutowanie kondensatorów 22 uF elektrolit i 100 nF MKP na płytki wyjściowe. Odsprzęgają*one zasilanie lamp już*blisko lamp.

W płytkach, których używam, od barona jest miejsce na te kondensatory, są*oznaczone jako opcja w spisie części.

Kolejny raz okazuje się, jak ważne jest zasilanie w audio.

Zmieniałem też*połączenia masy, podłączyłem ekran trafo do obudowy połączonej z bolcem uziemienia, podłączyłem do masy metalowe obudowy kondensatorów wyjściowych.

Już*jest dużo lepiej w pomiarach, na słuch też*się*dużo poprawiło, nie słychać*brzęczenia 50Hz nawet przy dużych głośnościach, przede wszystkim wszystko się*uspokoiło, poprawiła scena, zwiększyła rozdzielczość.

Dołącze jeszcze pomiary.

Skomentuj

Czaruję...
            X