Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o programowanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o programowanie

Witam
    Jako że posiadam yamahę E100 z uszkodzonym prockiem (reszta sprawna) to chciałem zrobić nowe sterowanie wzmacniaczem na arduino, sterowanie pilotem myślę ogarnę, sterowanie silnikiem potka również, selektor jest na LC78211 więc sterowanie transmisją szeregową tu myślę że też sobie poradzę, największy problem mam ze sterowaniem płytką tunera, obsługa rds, pamięcią itd. Ktoś ma jakieś doświadczenie? Bardzo bym się chciał nauczyć i ogarnąć sterowanie, bo płytek tunera mam kilka i by się przydało :)
    Dodaję w załączniku service manual.
    Załączone pliki

Widzę, że jest tam PLL na LC72131, sterowanie podobne do SPI, ale lekko udziwnione, gdzieś w necie widziałem fajną bibliotekę do obsługi tego scalaka, transmisja zrealizowana programowo, także przeróbka na dowolny uC jest bardzo prosta.

http://www.suwa-koubou.jp/micom/Radi...corder_en.html

Największą ciekawostką w tej zabawie są porty GPIO wychodzące z LC, które służą do sterowania AM/FM, stereo, czy mutingiem, ogólnie płytki z tunerami na LC są podobne z reguły, ale tym się właśnie różnią, także tu tylko trzeba trochę posiedzieć nad schematem i lekko dostosować kod.

W RDS się nie bawiłem, ale jak chcesz tylko wysterować głowicę, by coś już grało, to nie ma wielkiego problemu i wystarczy dostosować soft z linku.

Skomentuj

Dzięki za link, to nawet prostsze niż myślałem, co do rds to trzeba by ogarnąć sterowanie LA 72720 i tu chyba będzie największy problem.
      Myślałem nad wykorzystaniem oryginalnego wyświetlacza vfd jednak trzeba by drugi procek do tego. Ma ktoś pomysł nad innym wyświetlaczem niż np 16x2?

Skomentuj

Czaruję...
      X