Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA 2040v - jak podlaczyc/wogole bedzie dzialac?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA 2040v - jak podlaczyc/wogole bedzie dzialac?

Wygrzebalem wzmacniacz z szafy na TDA2040v [chyba] w mostku... z zasilaniem i potencjometrami... on byl kiedys dzialajacy, tylko odlutowaly mi sie [czytaj - wyrwalem] kilka przewodow przez przypadek i rzucilem go... no i teraz mi sie zachcialo zabawy z nim... wszystko mialem osobno... tzn. przedwzmacniacz, ta plytke z potencjometrami i trafo...
    moze ma ktos cos podobnego i wie gdzie co jak zlutowac zeby dzialalo? bo ja probowalem

sciaganalem jakis pdf o TDA2040 i patrzylem jak tam sa rozlozone wyjscia...

- zasilanie [ 2 pomaranczowe ] dalem tam kolo diod... wiec to chyba raczej dobrze jest
    - wyjscia na glosniki [2x czerwony + 1 czarny] ... plusy wzialem wpinajac sie w sciazke idaca od pinu 4 [patrzac od "przodu" TDA] a - z masy na plytce
    - do OUTPUT na tej plytce z potencjometrami [ bialy, czerwony, czarny ] wzialem +'sy z pinow 1, a - z masy na plytce
    - do INPUT na tej plytce z potencjometrami podlaczylem jack'a, ktore wkladam w karte dzwiekowa

no i podlaczam jeden czerwony i jeden czarny z wyjscia na glosnik pod glosnik - wlaczam... i nic... zawsze na tym wzmaku jak sie go wlaczalo to bylo takie "pyk" w glosnku.. a teraz cos nie ma...

sie juz nakombinowalem jak to moglo byc podlaczone i nie wiem...

trafo ma wyjscia 24v [ niebieski+niebieski ] i 12v [niebieski + czarny] .. ale byly podlaczone "kiedys" 2 niebieskie pod zasilanie na pewno.. tylko nie wiem co z tym czarny, czy tez go gdzies trzeba dac, czy "olac"

wiem, ze na odleglosc to tak takie problemy trudno rozwiazywac ale moze cos doradzicie

PS. jezeli by cos z tego wyszlo, to teoretycznie by bylo 44w rms.. bo kazda kostka przy 18v daje 22v... jak dostala by 24v to moze troche wiecej... no.. pewnie na jakiegos LW800 by starczylo, zeby go rozbujac
    A inwestowac w jakies super wzmaki nie chce, bo nei mam kasy na to, a robienie plytek jeszcze nie za bardzo mi wychodzi ;]

PS 2. Może zdjecia wam troche pomoga... a moze tylko zasmieca miejsce na serwerze, jak cos to mowcie ze do niczego sie nie przydadza ;]

Miałem to samo co ty.To pochodzi z głośników komputerowych niby 2x100W.Trafo wywal na śmietnik bo ma ok 10W do niczego sie nie przyda.Zasil to 2x20V z zasilacza ok 80W(u mnie chodziło na trafie TS120/24) i masz ok 2x20W 8R z tego.

Skomentuj

OK, mam w piwnicy karton z trafami to sie jutro przejde i wyczaje jakis wmiare dobry, bo kupowac mi sie nie chce za bardzo, chociaz zobacze jakie ceny...

ALE ten wzmacniacz taki jaki jest GRAŁ, a po moim podlaczaniu cos nie bardzo chce...

ALTON, byłbym bardzo wdzięczny, jezeli napisalbys jak podlaczone masz to wszystko (z - do)

PS. ten wzmak pochodzi z glosnikow TRUST czy jakos tak.. takich dosc duzych, brzydkich, plastikowych...

Chciałbym go wogóle uruchomić, żeby wydawał z siebie jakikolwiek dzwiek, to bedzie juz sukces i bede myslal nad tym, zeby ta jego prace ustabilizowac :)

Skomentuj

Czaruję...