Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ZRK AT9100 pali tranzystory mocy BD911/912

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ZRK AT9100 pali tranzystory mocy BD911/912

Witam mam problem z wyżej wymienionym wzmacniaczem ZRK AT9100, pali tranzystory końcowe BD912
    Pada też BD140 rezystor 220R i 68R czasami BC238, BD139 i BD911
    Na samych tranzystorach sterujących sinus na oscyloskopie wygląda OK.
    Na tranzystorze T104 napięcie:
    Kolektor: 1,38V
    Emiter: - 1,76V
    Napięcie na rezystorach 14mV i więcej nie mogę ustawić.

Pytanie - można ustawiać prąd spoczynkowy bez tranzystorów końcowych?
    Tak wygląda na samych tranzystorach sterujących przed przesterowaniem. ( tu akurat już na BC546/556, bo BD mi się skończyły)
    Wlutuję BD911/912 włączę wzmacniacz i od razu szlag je trafia (na BC nie próbowałem)

Bez końcowych nie ustawisz biasu, BD91* odradzam, bo lubiły być podrabiane, zrób sekcję jakiegoś starego i będzie wiadomo (może akurat miałeś szczęście).

Skomentuj

Jak odpalasz, lub naprawiasz wzmacniacz, dobrze użyć wówczas metody "na żarówkę", zaoszczędzi to wówczas niepotrzebnie palonych elementów wzmacniacza. Wiesz co to za metoda? Jak nie to daj znać, napiszę o co chodzi.

Proponował bym także, dobrze sprawdzić tranzystor T103.

Skomentuj

Moze sie wzbudza i wpada w oscilacje. To taki stary dziadek ze... sprawdzilbym wszystkie elementy wlacznie z kondensatorami. Mozliwe ze 911 ma wyzsze wzmocnienie, co prowadzi do wyzszego pradu spoczynkowego, lub inne parametry sa inne i prowadzi do jakis oscylacji. Na sile uzylbym plytkie i moze przerobil na cos nowszego z bootstrapem, albo przerobil na cos z zrodlem pradowym. 30to + letni sprzet to rozne rzeczy moga sie dziac.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Nie wiem czy te BD139/140 to nie jakiś szajs - kleją się do magnesu.
          Zamówiłem je kiedyś z chin...

Odpaliłem dziś wzmacniacz przez żarówkę zamiast BD139/140 miałem BC546/556 trany końcowe się nie zjarały, ale po podłączeniu głośnika skopciły się te BC
          Zamówię jeszcze raz te tranzystory, kupić jakieś inne zamiast BD139/140 i BD911/912 ?

Skomentuj

… a oryginalne końcowe nie były BDP... ?

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
              … a oryginalne końcowe nie były BDP... ?
              Były... BDP 285 /286

Skomentuj

Może bd556/546 nie wytrzymały zamiast bd139/140 i dlatego się zjarały?

Skomentuj

… już nie pamiętam ale wydaje mi się że zamiana na BD911 BD912 nie sprawdzała się, ale to było lata temu...

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                    … już nie pamiętam ale wydaje mi się że zamiana na BD911 BD912 nie sprawdzała się, ale to było lata temu...
                    BD91* często były malowankami, w takiej końcówce byle jakie tranzystory ruszą, byle oryginalne, to dotyczy końcowych jak i pozostałych, BD139/140 wbrew pozorom warto wypróbować firmy CDIL, mniej znana firma indyjska = mniejsze prawdopodobieństwo że komuś będzie opłacało się to podrabiać.

Skomentuj

Mam wrażenie jak by te BC nie włączały BD911/912 i głośœnik grał tylko na tych BC.
                      Obecnie
                      T103 - BF459
                      T104 - BC546B
                      T107 - BC639
                      T108 - BC640

T109 - BD911
                      T110 - BD912

Napięcia na rezystorach emiterowych nie mogę ustawić cały czas około 11mV max (zakres 6-11mV)
                      T109/110 - zimne

Napięcia na T104 (BC546B)
                      E: -1,68V
                      B: - 1V
                      C: 1,1V

Napięcia na T109 (BD911)
                      B: 0,64V
                      C: 36,4V
                      E: -0,2V

Napięcia na T110 (BD912)
                      B: -1,1V
                      C: -36,4V
                      E: -0,2V

Na wyjœściu -180mV DC

BD912 mam ST a BD911 CDIL
                      Wzmacniacz podłączony przez żarówkę.

Last edited by Zinyx; 27.02.2019, 21:14.

Skomentuj

A R111 112 i okolice są OK?

Skomentuj

Te rezystory, to raczej są OK, ale ewentualnie C105 może tam psocić.

Jeszcze raz zapytam, czy oby na pewno T103 jest w pełni sprawny?
                          Napięcia na T104, przesunięte nieco w stronę ujemnego zasilania. Może to być skutkiem uszkodzenia T103, lub ewentualnie parą różnicową na wejściu.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Co do tego wrażenia, że końcowe BD są nie włączane. To myślę, ze musiała by być zbyt mała składowa napięcia zmiennego (czyli za małe wzmocnienie napięciowe T103), lub zaniżone wartości oporu R114 i R115

Skomentuj

R111 - 2,68K
                            R112 - 2,64K
                            R108 - 880R
                            R110 - 2,8K

T103 (BF459) - hfe 45 (wygląda na w porządku)
                            T101/102 dałem BC557B o hfe 300
                            T104 dałem BC547B hfe 300

C102 C105 C106 wymienione na nowe.

Może na T103 dać MJE340 (hfe 110)?

R114 i R115 mają dokładnie 69R
                            I dalej to samo...
                            Sygnał na oscyloskopie jest - trany BD911/912 zimne
                            Last edited by Zinyx; 28.02.2019, 15:46.

Skomentuj

Myślałem o tym, że nie możesz ustawić właściwego prądu spoczynkowego. Piszesz, że cały czas jest on zbyt niski.
                              Mój pomysł co do tego, jest taki:
                              a) wstawić jako T104, tranzystor o mniejszym wzmocnieniu prądowym, niż ten BC547B, co go tam wstawiłeś;
                              b) zmniejszyć wartość R108 z 910 na powiedzmy 750 Ohm i wówczas spróbować go ustawić.

Wrócę jeszcze na chwilę do T103. Dopytywałem o jego stan dlatego, że parę razy spotkałem się z pewnymi podobnymi problemami w polskich wzmacniaczach, gdzie właśnie zawodził ten tranzystor.

Skomentuj

Okazało się że problemem był potencjometr 470R, wczoraj przy nim grzebałem i wlutowałem dla testu rezystor 220R - pojawiło się napięcie na rezystorach emiterowych.
                                Dla testu wstawiłem jakieś darlingtony 30W ustawiłem 25mV i tak się zastanawiam czy nie dać może TIP127/122 ?

Skomentuj

Byłem przekonany, że to sprawdziłeś wcześniej. Te polskie PR-ki, to elementy dość zawodne (zwłaszcza w takim wieku).

Jeśli chcesz wstawić jako końcowe tranzystory darlingtony, to należało by usunąć tranzystory T107 i T108 (bo przecież one razem z odpowiednio T109 i T110, tworzą oryginalnie układy darlingtona).

Skomentuj

Sprawdzałem go miernikiem to miał 480R i reagował na obracanie, myślałem ze sprawny...
                                    Co do sterujących to wiem że by trzeba je usunąć tylko się zastanawiam co by było lepsze Bipolarne czy Darlingtony ?

Skomentuj

W tym R109 musiała nie bardzo łączyć nóżka od strony R108.

Darlingtony, także będą bipolarne :)
                                      A co było by lepsze? Myślę że porównywalne, znacząco tym tego wzmacniacza nie zmienisz. Tylko ilość elementów będzie inna, oraz przy zmianie na tranzystory Darlingtona, to trzeba będzie wykonać małą przeróbkę układu.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X